Кацаров: Сертификатът свърши работа, пречупихме вълната

Рано или късно и у нас ще трябва да си ваксиниран, за да ходиш където и да е
18 ное 2021 08:16, Александър Попов
454
Кацаров: Сертификатът свърши работа, пречупихме вълната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата. Пречупихме вълната, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв.

Най-важното според него е, че обществото е приело този тип мерки и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Трябва да се признае, твърди д-р Кацаров.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

Той заяви, че нивата на ваксинация досега са били прекалено ниски.

"Слава Богу, откакто беше въведен зеления сертификат, тя се е увеличила 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи", смята Кацаров.

Той е на мнение, че няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

"Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората, за да можем по-лесно да ги манипулираме. Вие сте свидетели, че ние залагахме на доброто. Ние направихме възможното, най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент. Някои ми казват, че трябвало да наложим зелен сертификат през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава. Ние се стремяхме през цялото време да не затворим страната и да се справим с епидемичната вълна. Мисля, че успяхме”, заяви още Кацаров.

Той посочи, че смъртността у нас действително е много висока. Броят на починалите бил съизмерим с броя на починалите през предишните вълни.

„Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, сегашният брой на починалите е по-нисък. Леталитетът- терминът, който определят отношението между починалите и заразените, е 3,5, а при предишните вълни е бил 4.2 – 4,3. На какво се дължи това, че сега имаме по-малко умрели хора? На това, че беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората, осигуряване на легла. На това, че се осигуриха достатъчно лекарства", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
30
 
! Отговори
мед сестра преди 2 години
Защо лъжеш най-безсрамно? Тези, които лежат в отделението ни И СА НА УМИРАНЕ благодарение на грешните ви схеми за лечение са всички ВАКСИНИРАНИ!
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министъра се справи блестящо с пандемията!! Браво!! В цяла Европа заразените нарастват, а в България спадат!! Факт!!
45
1
 
20
 
! Отговори
мееметчу преди 2 години
Чиляка сам не си вярва, мъ убеждава другите! -)))
44
0
 
14
 
! Отговори
Дедо ви Ванго преди 2 години
Я ти мойто момче остави таз работа която не ти идва отръки ами *** и си напълни кацата със зеле за през зимата.
43
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена ми го изкара тежко и нищо от това, които Кацаров казва за ковид зоните и болниците не е вярно. След положителн ПСР отидохме за преглед, там беше тъпканица, нито прегледа беше безплатен нито лекорствата, пратиха ни у дома след 350 лв сметка. След няколко дни се влоши още повече, сатурация на и подна и едвам дишаше. Оказа се, че няма никъде свободни места по болниците. С мъка успяха да я приемат в София мед след 2 дни чакане. Там всички лекарства трябваше да ги търсим и купуваме ние.
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да е висока смъртността като спирате операциите и лекувате хората по телефона?
41
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, парите като свършат или ще се ваксинираме или още умрели ще имаме. Свободата Санчо е като салама, който ти така лекомислено режеш.
40
2
 
9
 
! Отговори
Има право преди 2 години
Тоя се хвали самичак все пак сме 1 по смъртност в света от 2 месеца по добър е от Мадуро
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Някои ми казват, че трябвало да наложим зелен сертификат през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава." Ахахахха. Ама това е ТВОЯ РАБОТА! ТИ трябва да вземаш решения. И не се прави, че "не си знаел", цяла Европа го въведе този сертификат още през лятото! И ОЩЕ: ТИ НЕ СПАЗИ СОБСТВЕНИЯ ТИ ПЛАН за мерки, в зависимост от епидемиологичната обстановка и НАРОЧНО не въведе мерките предвидени в него. Даже си го каза открито, че ще чакате страната да светне в тъмночервено преди да въвеждате мерки!
38
3
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
за новите-стари добронадеждни явно има неква алтернативна реалност в която живеят, или тоя е тотален шизофреник. половин михайловград измря, нашия шумкар се бил справил...
37
2
 
18
 
! Отговори
Трън преди 2 години
Аз лично приех мерките като необходими, защото лично той увери, както и министър-председателя, че зеления сертификат е временен , свързан с високата заболеваемост и натовареността на болниците.Сега се оказва, че зеленият сертификат е обвързан с ваксинирането.Лъжец
36
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния празноглав платен лунатик
35
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам сертификат и по нищо не съм разбрал, че ми е необходим.
34
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има един единствен критерий дали дадена държава се справя с ковид епидемията си или се проваля и това е ежедневният брой починали. Тук Кацаров и банда от два месеца държи първото място в Европа !
33
0
 
39
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Хората с 90% сертифицирани навлизат в следващата вълна , а ти кво си пречупил с 30% и то половината купени ...хо-хо-хо.......
32
3
 
18
 
! Отговори
ЧУДНО КАК преди 2 години
А как Кацаров ще обясни феномена, че смъртността у нас расте за последните 2 години, въпреки ваксинацията?
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пълни глупости, "Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата.", свършил работа на вас (нарочно с малка буква) - осигурили сте си по няколко милиона.
30
1
 
15
 
! Отговори
Минути преди него от преди 2 години
Сдружението на заведенията поискаха безлихвени кредити.НАААГЛИ!
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме!" "Успяхте" с цената на десетки хиляди човешки животи. С други думи, извършихте умишлено геноцид. А колкото повече "работят" зелените сертификати, толкова повече забавянето на въвеждането им ви уличава като убийци. Един ден се надявам собствените ви думи да бъдат използвани като доказателства за престъпленията ви в съда. Има реални основания за повдигане на обвинения.
28
0
 
39
 
! Отговори
СЛУЧАЕН МИНУВАЧ преди 2 години
интересно подзаглавие''Рано или късно и у нас ще трябва да си ваксиниран, за да ходиш където и да е''Само да попитам ЗАЩО ?И ЗА ТОАЛЕТНАТА ЛИ ТРЯБВА ДА СИ ВАКСИНИРАНТОВА ПЪЛНА ПОДГРАВКА , ГАВРА СЪС СВОБОДАТА И ПРАВАТА НА ХОРАТАИ ОПИТ ЗА НАЛАГАНЕ НА ТОТАЛНА ДИКТАТУРА