Кацаров: Сертификатът свърши работа, пречупихме вълната

Рано или късно и у нас ще трябва да си ваксиниран, за да ходиш където и да е
18 ное 2021 08:16, Александър Попов
454
Кацаров: Сертификатът свърши работа, пречупихме вълната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява. Успяхме! Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата. Пречупихме вълната, заяви здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв.

Най-важното според него е, че обществото е приело този тип мерки и факта, че те вършат работа. Той посочи, че зелените сертификати трябва да продължат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението.

Изборите и зелените сертификати бяха използвани срещу интересите на хората и за печелене на гласове срещу животите на хората. Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени хора, с щам на вируса, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. И въпреки това успяхме да пречупим вълната, без да налагаме локдаун. Трябва да се признае, твърди д-р Кацаров.

Според него рано или късно и в България, както е в много други страни в Европа, ще бъде необходимо да си ваксиниран, за да ходиш където и да е на работа.

Той заяви, че нивата на ваксинация досега са били прекалено ниски.

"Слава Богу, откакто беше въведен зеления сертификат, тя се е увеличила 4-5 пъти на седмична база. Не може да бъде изключено, че ще има пета вълна. Затова да използваме този прозорец, който се отваря сега, и да се ваксинираме масово. Ако има пета вълна, а ние сме ваксинирали 70-80% от населението, ще има много по-малко смъртни случаи", смята Кацаров.

Той е на мнение, че няма да бъде нужно хората да се задължават за ваксинация, ако приемат, че тя е необходима и това е правилният подход.

"Ние не заложихме на страха, не заложихме на това да уплашим хората, за да можем по-лесно да ги манипулираме. Вие сте свидетели, че ние залагахме на доброто. Ние направихме възможното, най-доброто, което можеше да бъде направено в този момент. Някои ми казват, че трябвало да наложим зелен сертификат през лятото. Аз не чух някой да го предлага тогава. Ние се стремяхме през цялото време да не затворим страната и да се справим с епидемичната вълна. Мисля, че успяхме”, заяви още Кацаров.

Той посочи, че смъртността у нас действително е много висока. Броят на починалите бил съизмерим с броя на починалите през предишните вълни.

„Като съотношение спрямо брой на заразените и брой на починалите, сегашният брой на починалите е по-нисък. Леталитетът- терминът, който определят отношението между починалите и заразените, е 3,5, а при предишните вълни е бил 4.2 – 4,3. На какво се дължи това, че сега имаме по-малко умрели хора? На това, че беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората, осигуряване на легла. На това, че се осигуриха достатъчно лекарства", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ли смята, че обществото е приело мерките? По-вероятен е фактът, че обществото се оказа безсилно пред безочието им!
26
0
 
34
 
! Отговори
SS преди 2 години
Стези думи за манипулиране си за публичен линч, да изкараме гилотините..... след една две глави търколени по площада ще се кротнат с тези глупости и сертификати....
25
3
 
24
 
! Отговори
BRAVOO преди 2 години
Сега махай т.н сертификати,жаксини ,маски лъьлижите и гнусни медини изяви и остави хората на да си живеят както намерят за добре
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя или е ял халюцигенни гъби или живее в друга реалност!
23
1
 
20
 
! Отговори
Джамал преди 2 години
15 тефтера да въведе все тая,няма да ви ги спазваме
22
2
 
17
 
! Отговори
164-УМРЕЛИ.... преди 2 години
ОТ ТЯХ---92% --НЕВАКСИНИРАНИ ...ЕТО ТИ ПОБЕДАТА КАЦАРОВ....ХА,ХА,ХАААААААА..ВЪШ КАР НЕЩАСТЕН РАДЕВСКИ!
21
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчу мунчев как е? Хапе ли тръбата още,макар и тройно химизиран със серума на вечността. Крият го че бере душа,или е опънал петълите,че и малкото ковид бунаци и хипохондрици,ще откажат да бъдат убити с инжектирани химикали .
20
3
 
27
 
! Отговори
Данчо преди 2 години
И пречупи та чак довърши тоално бизнеса *** мръсен!!!!!
19
5
 
38
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Казах, че този нагъл и безочлив човек ще се подиграе с паметта на починалите и техните семейства. Като каже че се е справил. Е направиго! Първо каза че кризата не се е управлявала добре от другите. После постигна невиждани рекорди по смъртност. Долен човек.
18
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на служебния кабинет назначен лично от президента Румен Радев!! Успяха да победят Ковид 19 пандемията!! Справиха се отлично!!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчакай опоне 2 седмици след изборите, че каква мизерия беше по коридорите на повечето секции, не е истина.
16
1
 
34
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Еееййй нагли и лъжливи ***,а ве ко си мислите ве,че няма да ви бъхтем ли.Още си играйте с нас и ще ревете
15
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не кажат колко хора са умрели от ваксините.Защо се крие тази статистика!
14
1
 
51
 
! Отговори
БРАВО! ПОБЕДА! преди 2 години
АЙДЕ ТОГАВА СВАЛЯЙ МЕРКИТЕ?
13
3
 
30
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тез двете *** от новата, са дъното на дъното... *** те милите, ако могат на всичките искат да сложат сертификатчета...))) а кунча бил, добре, ама никой го не знае где е...)))
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до :6 ---- Каква голяма лъже бе фейсбук манияк
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ало , карлуково?
10
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагъл до безобразие. А защо подаде оставка заместника ти, а не ти. По 150+ човека починали на ден той се радва че е пречупил вълната. Ти си един убиец макар и индиректен, но явно теб това не те притеснява и си спиш спокойно.
9
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пречупихте вълната със скок на числото на починалите. Здравеопазването върши ли работа или усвоява и заключва болните?
8
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиба бе некадърник.