Тренировки връщат по-бързо обонянието след COVID-19

При боледуване обикновено се връща в рамките на 14 дни
18 ное 2021 09:12, Ния Христова
13
Тренировки връщат по-бързо обонянието след COVID-19
Снимка: Pixabay
"Ако някоя връзка в обонятелната система на човешкото тяло е нарушена, процесът на обоняние се нарушава. При преболедувалите COVID обонянието обикновено се връща в рамките на 14 дни, но периодът на възстановяване може да продължи по-дълго".
 
Това каза Мария Петина, ръководител на Центъра за диагностика на заболявания при пациенти с COVID-19, заместник-главен лекар на Медси на Белоруская CDC, пред агенция Прайм, цитирана от БГНЕС.
 
"Някои учени смятат, че вирусът инфектира обонятелните нервни влакна, които се намират в носната кухина. Невролозите от Харвард смятат, че вирусът инфектира допълнителните клетки, които заобикалят влакната на обонятелните нерви, тъй като те съдържат протеина ACE2, който вирусът използва за навлизане на спомагателните клетки, нашите обонятелни неврони не могат да функционират пълноценно, поради което се развива хипосмия или аносмия", обясни докторът.
 
"Пълното възстановяване от коронавирусна аносмия отнема от три дни до три месеца", каза тя. Петина изтъкна и факта, че понякога лекарите предписват на пациентите си сами да провеждат обучение по обонянието.
 
А то по същността си представлява редовното вдишване на ароматни миризливи вещества през носа, например етерични масла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Най-добре усилените тренировки да се извършват с маска. Дори две! И не ги сваляйте ако зартруднят дишането ви. В това точно е магията. Така ще се помогне на намаляването на човечеството и спасяване на Земята. Няколко забити чудодейни ваксини са също желатени за делото, особено ако сте в блестящо здраве преди това. Големите идеи изискват жертви.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не съм си губила обонянието, но когато съм боледувала от грип, усещането ми за вкус е било нарушено. И обонятелните ми възприятия също са се променяли. Така че това не е присъщо само на корона вируса!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колега 1 година нямаше обоняние.
4
0
 
5
 
! Отговори
Q преди 2 години
..и до осем месеца ..а не до три ..
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан Нямаме поле и нямаме кола, за да дойдем да ти копаме на нивата.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме сертификат
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да се очаква от индивиди които са бягали и от часовете по физическо в даскалото,на по дърти години да тренират :)