Пикът на COVID-19 все още не е преминал

Не трябвало да разхлабваме коланите
53
Пикът на COVID-19 все още не е преминал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че сме пречупили четвъртата вълна. Имаме ли повод за успокоение?

"В момента сме горе на върха, но трябва да слизаме. Слизането е толкова трудно, колкото и изкачването. Далеч сме от това да говорим, че пикът е преминал и ние трябва да разхлабваме коланите", каза началникът Клиника по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в "Денят ON AIR".

"Единствените, които се справиха с коронавируса по истинските правила на медицината, това са китайците", коментира той.

Проф. Каракостов заяви пред Bulgaria ON AIR, че алтернативата за справяне с пандемията, е да се ваксинират хората, които евентуално биха се разболели.

"23,9% са се ваксинирали в България. Това е едно нищожно количество. Изводът е, че независимо от това, че има пробив при процента ваксинирани, той е незначителен. Смъртността е абсолютно еднакво пропорционална с процента на ваксинираните хора. Колкото повече са ваксинираните, толкова по-малка е смъртността", поясни проф. Каракостов.

"Една от причините за ниската ваксинация е липсата на хигиена в изказа по повод на Ковид-19 и кризата в публичното пространство. Всеки е в състояние да възпроизведе всякакви видове данни. Ние нека да стъпим върху това хората да повярват и да разберат едни истински факти, основани на цифри и на достоверни източници от институти, които работят само това", заяви той.

По думите му е трябвало да бъдат взети по-категорични мерки.

"Какъвто ни е преходът, такава ни е в момента и ситуацията. Ние все сме по плавните неща и за това сме в това положение. Хората направиха през това време преструктуриране на системите, които смятат, че не работят добре. Дошло е време, в което трябва да се кажат нещата, такива каквито са. Няма един истински дълбок анализ на проблемите, които са в нашето здравеопазване в момента", обърна внимание проф. Каракостов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: болникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
19
 
! Отговори
Мн преди 2 години
Всички да си направят едновременно и еднократно бърз тест, да се поставят под карантина заразените и да се допуска да влиза зад граница всеки само след бърз тест на място, а не както е сега сертифицирани разносвачи на вируси сеят зараза и ще приключи за десет дни.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Неваксиниран - изкарах го с 5 дена антибиотик и после всеки ден по половинка домашна. Ся съм ток и жица. Да верно имам отрова във вените си, но поне знам че е ракия. А ти кво имаш... и ти не знаеш. Там нещо си. Ще видим след време. Ай чао.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние коланите не разхлабваме, дори ги затягаме при тези цени. Ама мерките поне разхлабете..........................
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Кунчев?Кацаров покай се , иначе те чака горещия казан. Хиляди души ще тежат на съвестта ти, м..зернико.
15
6
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
19 В Ротердам има над 70% ваксинирани. И там боледуват, но не умират.
14
2
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Toва, че има ваксинирани в чужбина българи, не помага на ситуацията у нас. А е и спорен въпросът дали и колко са ваксинираните българи в чужбина. По лични наблюдения, наред с някои други по-мрачни нации, българите в чужбина не се ваксинират. Тези, които работят на ниските нива, масово не са ваксинирани. Нещата са ясни...
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пикът засега премина и беше през седемте дни 23-29 октомври 2021. Възможно е да има вторичен пик, даже по-висок от преминалия, но засега няма признаци за това.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста неистини казва този професор, а и използва неграмотното цифри, вместо правилното понятие. Едно вярно нещо казва - това за китайците, че са се справили по правилата. Има и едно частично вярно, което го прави лъжа - това за 23,9% ваксинирани, което е процента на ваксинираните само на територията на България, от всички граждани на България, вкл. и живеещите в чужбина. Ако се прибавят ваксинираните в чужбина, процента може да е и 50%.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9. Ами то и ти сигурно имаш някаква диплома, пък не можеш да пишеш и като първолак дори. Това не означава, че всички са като теб и кварталния пияница.
10
15
 
6
 
! Отговори
Aнонимен до 4 преди 2 години
Не сте прав. Колкото повече ваксинирани, толкова по-малък шанс някой да умре. Не е въпроса във Вашето разболяване.
9
17
 
9
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Преминах през цяла Европа. Никъде няма толкова циврещ народ. В Унгария си сърбат попарата на неносенето на маски, но все пак малко над 60% са ваксинирани. В Австрия в момента, за да влезеш в хотел или ресторант, искат сертификат. И, да, не признават тестове. В Германия държат И на маските. В Люксембург и в Белгия хората си носят маските. В Холандия също. Никой не реве. Само у нас - едни умират, а други реват, че трябвало да носят маска и да се ваксинират. Грозно е!
8
7
 
7
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Пази се кацароff, че, що клетви отнесе...))) а ние сме Древен Народ... Питай кунча...
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има още много вълни. Побързахте да се зарадвате.
6
6
 
12
 
! Отговори
Гхййдггх преди 2 години
*** хора не е минал да така е защото не сте направили необходимата печалба в милиарди
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и при кунчев не е преминал 2-ри месец си брои парите събрани от ковид далаверата
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки вторник в България е пик.
3
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, ако 70% го прекарат тоя вирус само в България ще има 350 000 умрели. Нали това е целта на ваксината, да го прекараш без да разбереш!
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес 9 %от починалите са били ваксинирани... Ако трябва да се ваксинират някои хора, те да са от групите, които отразява статистиката, като рискови, а не абсолютно всички. Знае се отлично, че не всички получават имунитет след ваксиниране...
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато 70% не го прекаратили не се появи качествена и работеа ваксина няма да мине това истинските вирусолози ви го казаха още март 2020 година.