Проф. Витанов: Три са сценариите за развитието на пандемията у нас

В България няма да се въведе локдаун или задължителна ваксинация, смята той
Обновена: 20 ное 2021 15:04 | 20 ное 2021 10:05, Петя Славова
143
Проф. Витанов: Три са сценариите за развитието на пандемията у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Числата показват лек спад на новозаразени с коронавирус у нас. Лекарите още са на предела на силите си. Три сценария за развитието на пандемията у нас преброи пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

"Нещата вървят добре, в положителния сценарий сме, имаме спад на новозаразените. До края на месеца ще е така. Въпросът е след това какво ще става. Очертах три сценария. Единият е да продължим така. Вторият е да имаме плато – с над 2000 нови случая. Ако стане така, здравната система ще продължи да се натоварва и относително голям смъртни случаи. Третият сценарий е пак да тръгнем нагоре по кривата на заболеваемостта", обясни професорът.

Още по темата

По думите му основен фактор за развитието на вируса са идващите празници и учениците, които се завърнаха в клас. "Българите от чужбина ще се върнат за празниците и ще видим колко зараза ще се пренесе", допълни той.

Важно е и дали ще спазваме досегашните мерки, увери математикът. Според него по повод изборите, всяко струпване на хора влияе.

"Смъртността полека ще намалява и ще спадне под 100 души на ден. Но може и да задържи и пак да тръгне нагоре, затова човек трябва да е внимателен".

По думите му, здравната система е претоварена, защото активните случаи са много. Математикът прогнозира, че по Коледа ще имаме положителен сценарий, само ако имаме акъл в главата ще паднем под 1000 новорозаразени и под 50 починали на ден", каза още проф. Витанов.

Според него близо 50 % от населението у нас се е срещало с COVID-19, но у нас никога няма да се въведе тотален локдаун или задължителна ваксинация.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
6
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: По правилното е който каквото си направи сам си го прави. Това се случва когато не се ваксинирате ... смърт ...
85
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удивлява ме простотията на ваксинаторите- Толкова нежелаещи хора да се просветят и да разберат нещо! Включително лекари. Аз съм лекар, но не си пъхам носа навсякъде и все пак мога да смеля инфо. Ваксинирайте се и си пейте, ако щете, глу.паци.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро нови вируси. Разработват се с вашите пари от данъци платени за ваксини. Сами си плащаме геноцида.Готино . Нали?
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
въпроса кой е про ст и кой не е про ст е друга тема а относно ваксинацията всеки има право да реши да се ваксинира или не не сме в концлагер или в Джонстаун все пак
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя дивак кога ще му скриете гнусната физиономия? Я го ваксинирайте с измишльотините си, че да кротяса- Иначе ще ни напада като мухата цеце до безсъзнание.
81
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко са виновни неваксинираните.Но ще видят скоро силата на закона.Ваксинирани от вси страни . Обединявайте се .
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И трите ти варианта не включват това на снимката при мен. Много скромно оцени броя на преболедувалите на 50% за периода от две години, през който вируса е сред нас, и който описвате като изключително заразен. Знаеш ли какви ми бяха симптомите по време на двуседмичната ми карантина? Нямах такива.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
300 на ден при 5 млн население малко трудно ще умират ама айде
78
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пр()стака се беше ваксинирал,днес щяхме да сме в нормална житейска обстановка.К19 щеше да си прекара сезонната вълна,но с много малко смърт и тежки състояния,което би го обезличило като опасен вирус.Но поради липса на акъл и образование,самопровъзгласилите се за всеобщи експерти казаха НЕ на ваксината като и до ден днешен не предложиха аргументирано,фактологично и аналитично обяснение.Повтарят като папагали едно и също-отрова,Гейтс,Фарма,господари,докато реалността им забива звучни шамари !
77
2
 
2
 
! Отговори
300 преди 2 години
Когато почнат да умират повече от 300 на ден, което е нормално за територията, тогава ще сменя виното с ракия.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това антиваксарите са железни.Разконспирираха цялата световна мафия.Заковахте ги.Не могат да мърдат.
75
4
 
2
 
! Отговори
великият реваксинато преди 2 години
Да ви боднна с трета дозичка? Безплатно само за вас и само сега.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китяй спря вируса не с ваксини а с пълен лок доун
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положението е сериозно. От нещо се мре активно. Който са го интубирали жив не е излязъл. Няма място в моргите.
72
1
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Така наречения Професор Витанов .И аз се присъединявам към Хейтърите .Този човек е с Диплома за Висще Образование колкото аз съм Космонавт от МКС - дипломата му е заверена от СУ , лично от Ректора .А Истината е елементарна - той следи тренда на Статистиката в Сайтове за Новини - има такива които представят данните в 12 часа след полунощ . Какъв човек си ти - имаш Трибуна в Новините и следиш статистика .
71
3
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Ако Възраждане бяха спечелили изборите щяхме да посрещнем Коледа и Нова Година без маски и сертификати като нормални хора. А непреболедувалите и неваксинираните щяха да тичат през глава да се ваксинират, защото ще ги е страх да живеят неваксинирани и непреболедували в страна без мерки. Но тъй като обичаме да ни тричат затуй ще караме с маски и сертификати и децата да плюят в училище вместо да учат.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ква задължителна ваксинация бе гьоферени то ония не могат да произведат толкова ваксини
69
1
 
0
 
! Отговори
булдозерисъ преди 2 години
Трапа е от мене
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 82: Щем сте ваксинирани в Германия не идвайте тук. Не ни трябват още бълващи вируси и от секаде.
67
0
 
4
 
! Отговори
Колега: преди 2 години
Помниш ли на стената любим портрет????Дойде и пак стана проблема!