Проф. Витанов: Три са сценариите за развитието на пандемията у нас

В България няма да се въведе локдаун или задължителна ваксинация, смята той
Обновена: 20 ное 2021 15:04 | 20 ное 2021 10:05, Петя Славова
143
Проф. Витанов: Три са сценариите за развитието на пандемията у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Числата показват лек спад на новозаразени с коронавирус у нас. Лекарите още са на предела на силите си. Три сценария за развитието на пандемията у нас преброи пред Нова тв математикът проф. Николай Витанов.

"Нещата вървят добре, в положителния сценарий сме, имаме спад на новозаразените. До края на месеца ще е така. Въпросът е след това какво ще става. Очертах три сценария. Единият е да продължим така. Вторият е да имаме плато – с над 2000 нови случая. Ако стане така, здравната система ще продължи да се натоварва и относително голям смъртни случаи. Третият сценарий е пак да тръгнем нагоре по кривата на заболеваемостта", обясни професорът.

Още по темата

По думите му основен фактор за развитието на вируса са идващите празници и учениците, които се завърнаха в клас. "Българите от чужбина ще се върнат за празниците и ще видим колко зараза ще се пренесе", допълни той.

Важно е и дали ще спазваме досегашните мерки, увери математикът. Според него по повод изборите, всяко струпване на хора влияе.

"Смъртността полека ще намалява и ще спадне под 100 души на ден. Но може и да задържи и пак да тръгне нагоре, затова човек трябва да е внимателен".

По думите му, здравната система е претоварена, защото активните случаи са много. Математикът прогнозира, че по Коледа ще имаме положителен сценарий, само ако имаме акъл в главата ще паднем под 1000 новорозаразени и под 50 починали на ден", каза още проф. Витанов.

Според него близо 50 % от населението у нас се е срещало с COVID-19, но у нас никога няма да се въведе тотален локдаун или задължителна ваксинация.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите явно нищо не правят щом има толкова жертви...
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
личи си че тоя е германофил учил в германия приказва за колкото му плящат от Байонтех германия и използва немската Гьобелсова прппаганда като ни съобщава неподплатени с нищо кухи фрази през 5 минути.Как беше една лъжа повторена 100 пъти става истина
64
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоо, българите в чужбина сме ваксинирани. Ако изобщо дойдем за празниците, няма ние да сме причината, че вече 3 месеца се пържите във вируса.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и още един сценарий - да увиснат няколко дилъри по мостовете с по един бустер наврян отзад и до няколко месеца ще сме забравили.
62
1
 
14
 
! Отговори
Некой си... преди 2 години
Добре де, някой шлосер, стругар, фрезист, заварчик или оператор на шепинг машина няма ли да направи прогноза най-накрая?
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По думите му основен фактор за развитието на вируса са идващите празници и учениците, които се завърнаха в клас"----------Всичките петима ученика, които хванахте с вируса ли?
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно са използвали думата "сценариите". Навират ви го пред очите, а вие им вярвате! Жалко!
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще започна да трия ваксърскките зомбита у фейса, почнаха много да дразнят с рекламите си и обидите към всички трезвомислещи. Нещо им става в кратуните, като им сложите елексирите на Бил Бил. Сегрегация по естествен път се получава. Не искаш да ги виждаш вече. Напрягащи, досадни и злобни ковидроботи.
58
2
 
5
 
! Отговори
Бен Ган до Незнайко преди 2 години
Тук си е грипа. Тази година 2 пъти бях болен от грип, миналата 3. Отделно, това, че преди ходехме всяка седмица на заведение (без кафета и сладкарничките) а сега сме ходили общо взето 2 пъти за година. Маските и дистанцията влияят еднакво на Ковит и Грип.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Витановата уста, както му е снесено от СЗО, така да остане - да няма локдаун или задължителна ваксинация. Ние, българите, сме хитри и ще намерим начин да се оправим с отровите и техните ваксинатори.
56
1
 
8
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Абе аз да питам, къде изчезна грипа последните две години?
55
0
 
7
 
! Отговори
Къде му е Снимката? преди 2 години
Снимката да турят на тоя хубавец козел Витанов. Да каже какво е направил на мечка отзад искаше да дърпа опашака на мечката може и други неща да си иска да прави.
54
10
 
0
 
! Отговори
Seaman преди 2 години
*** народ, слаба държава..
53
0
 
9
 
! Отговори
неваксиниран преди 2 години
Само да пазят Мутафа и Ботокса, че ако някой глътне тръбата, съвсем ще се разсъхне работата...
52
1
 
16
 
! Отговори
Амиии преди 2 години
В Австрия - локдаун, в Гърция - почти. Това са страни 65% ваксани! В Неваксана Индия - по- малко от Сащ е разпространението, смъртността - също! Нещо " науката ваксинация против ковид" яко намирисва!!!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четвъртият вариант е народа ваксинира властта със сопи, павета, а за екзотика може да добави семки и бонбонки, свински уши, ковчези и тук там някоя бесилка на улична лампа. Да наречем 4тия вариант арт пърформънс! На артистичност го избива народа нещо в последно време, Витанката това защо не го отчете?
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и четвърти сценарий,непредвиден от него.Но може и да се случи.Той самия да изпревари"вълната"и до Нова година да гушни букета.Големи съболезнования и почит ще получи отцяла България.А после никой няма да забележи отсъствието му.Пжелавам му да е жив и здрав,въпреки съмненията ми.
49
1
 
6
 
! Отговори
Академик преди 2 години
Вариантите са 3 - надолу, застой и нагоре! Друг начин не виждам!
48
0
 
17
 
! Отговори
Бррр преди 2 години
Искаме Кунчев да се изкаже за перспективите! Настояваме!
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вариантите са Моа копам, Моа и да не копам.