Чешкият президент Милош Земан е в болница с COVID-19

Чехия регистрира нов рекорд от 25 000 нови случаи във вторник
26 ное 2021 08:29, Анисия Иванова
21
Чешкият президент Милош Земан е в болница с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Заради положителен тест за коронавирус чешкият президент Милош Земан ще бъде приет отново в болница, часове след като беше изписан. Това вероятно ще отложи формалния процес по формиране на ново правителство, след като сегашното върна част от ограниченията заради коронавируса.

77-годишният Земан ще се върне в болница, където се лекува над месец заради проблеми с черния дроб. Според негов говорител планираните ангажименти на Земан ще бъдат отложени, като те включваха връчването на мандат за съставяне на правителство утре.

Очакваше се Земан да посочи за следващ премиер лидерът на дясноцентристката партия "Гражданските демократи" Петр Фиала. Широка коалиция, включваща тази партия, победи на изборите миналия месец партията АНО на сегашния премиер в оставка Андрей Бабиш, съобщи БНР.

По-рано правителството на Бабиш обяви 30-дневно извънредно положение, за да ограничи повишеното разпространение на Ковид-19. Забранени са традиционните коледни пазари, а заведенията ще затварят в 22 часа. Присъствието на културни и спортни събития ще бъде ограничено до 1000 души.

Във вторник Чехия регистрира 25 000 нови случая на коронавирус в страната, което е нов рекорд за страната от началото на пандемията. В същия ден починалите са били над 200. Здравният министър Адам Войтех днес заяви, че броят на новите случаи и болничните пациенти с вируса вероятно ще продължи да се повишават, но властите се надяват частичния локдаун да предотврати пълно затваряне. По думите му, ефектът от ограниченията ще бъде оценен след 10 дни, когато е и възможна промяна в тях.

Новите мерки се въвеждат, въпреки че заведения, кина и спортни зали вече не обслужват хора без ваксинация или доказано преболедуване. В Чехия 58,5 на сто от населението е имунизирано срещу коронавируса. По данни на здравното министерство 70 процента от 850-те пациенти с вируса в интензивни отделения са неваксинирани.

Вчера коалицията около вероятния бъдещ премиер Фиала излезе с позиция срещу евентуално затваряне на училища и задължително ваксиниране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно и цирозата вече се нарича Ковид :).
15
1
 
0
 
! Отговори
Nemo преди 2 години
Ако не беше ваксиниран,щеше да напишете: Неваксинирания Милош Земан..Ама нали е ваксиниран ще премълчите ваксинационния му статус :)
14
1
 
1
 
! Отговори
Nemo преди 2 години
Брей.....Още един ваксиниран и пропагандатор на ваксините
13
0
 
3
 
! Отговори
Без грижи за Земан! преди 2 години
Миклош Земан е човек на Кремъл, не бива да се безпокоим за враговете на ЕС и НАТО. Ние сме представители на Свободния свят.
12
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Добрее, процента нараства.. Сега станаха 70% болни без ваксина. Така, ами тия 30% с вакса, ама пак тежко болни. Първоначално разправяха за 'сигурна' защита над 90% оказа се лъжа, после викат ми да, ама те пази от тежко протичане.. Пак лъжа и сега вече започва да се разпада и последния мит, че пази от смърт.. Накрая да не излезе, че не пази от нищо.. А тоя президент как е пропуснал да се ваксинира, хем от рисковите?
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами явно го е хванал в чернодробното от петорно ваксинираните доктори.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леко ли го кара?
9
0
 
10
 
! Отговори
Да преди 2 години
Да, каква новина. Той е на почти 80 години, не е като животът да е пред него? И какво става с кунчев?
8
2
 
11
 
! Отговори
Между другото преди 2 години
Кунчев къде е?
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не се е набол с отровата има шанс да оцелее.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеНЕеее явно са му трябвали 3 дози, ето какво се случва като не си вемате бустерните дози на всеки 2 седмици, моментална мор
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 месец е бил в болницата заради черен дроб, явно на 77 има сериозни проблеми. Къде се е заразил е интересно.
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А нашия когааа???"===Нашият е здрав като бик и почти толкова умен - натресе ни тези двама мошеници дето нас ще вкарат по болниците,а *** не от ковид,а от инфаркти и инсулти, като започнат да прилагат това което са замислили.
3
4
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
В Брюксел не го обичат много. Да видим как ще протече заболяването!
2
5
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪЩИЯ Е С 2 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА :D
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно гледа от кунчу. Що да не си вземе три месеца болнични.