Новият щам уплаши света: Какво се знае дотук?

Необичайно многото мутации го прави по-опасен от Делта
27 ное 2021 12:20, Петя Славова
250
Новият щам уплаши света: Какво се знае дотук?
Снимка: Pixabay

Новият опасен вариант на коронавируса е вече в Европа - в Белгия бе регистриран първият случай. Предполага се, че този вариант е по-заразен, лесно се изплъзва от имунния отговор на организма и атакува главно млади хора, съобщава "Дойче Веле".

Разпространението на нов, вероятно още по-опасен вариант на коронавируса в южните части на Африка предизвиква тревога по целия свят. Експерти се опасяват, че вариантът B.1.1.529,( наречен от СЗО Omicron, който съдържа необичайно много мутации, е не само по-заразен, но и по-лесно пробива защитата на ваксините.

Още по темата

Какво се знае дотук

Южноафриканският институт по заразни болести NICD съобщи за първите регистрирани 22 случая на инфекция с новия вариант на коронавируса. Потвърдени случаи на зараза с него има и в Ботсвана и Хонконг. Именно в Ботсвана на 11 ноември за първи път беше открит този нов вариант на коронавируса.

Южноафриканският министър на здравеопазването определи новия вариант като „будещ сериозна тревога" - и като причина за експоненциалното нарастване на инфекциите в ЮАР. В сряда броят на новозаразените надхвърли 1200 души за денонощие, след като в началото на месеца заболеваемостта се движеше около едва 100 случая на ден.

Междувременно стана ясно, че новият вариант на вируса е вече в Европа - в Белгия е бил регистриран първият случай на зараза с него.

Учените смятат, че този вариант на коронавируса съдържа поне десет мутации, а някои говорят дори за повече от 30. За сравнение: при доминиращия в момента Делта вариант говорим "само" за две, а при Бета варианта - за три мутации. Според Ричард Лесълс от института KRISP новият вариант се разпространява по-бързо от Делта и представлява по-тежко изпитание за имунната система на човека. Експерти твърдят още, че този вариант на коронавируса атакува предимно младите хора.

Основният проблем при този нов вариант: заради многото мутации в спайк протеина имунните клетки не могат да се преборят с него достатъчно ефективно - и така той се изплъзва от имунния отговор на организма.

Първите мерки са вече факт

Заради разпространяващия се нов вариант германското правителство ограничи драстично полетите от и до ЮАР: от полунощ (петък срещу събота) самолетните компании ще могат да превозват от ЮАР до Германия само германски граждани, като пристигащите са длъжни да спазват 14-дневна карантина - включително и ако са напълно ваксинирани.

Европейската комисия също предприема мерки срещу разпространението на новия вариант на коронавируса - ще препоръча на отделните правителства да спрат полетите от и до засегнатите южноафрикански държави, обяви в Туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Израел вече обяви за "червена зона""ЮАР, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини. Това означава, че се забранява влизането в Израел на чужди граждани, пристигащи от тези държави. А израелците, прибиращи се от въпросните страни, са длъжни да останат 14 дни в специализиран хотел за карантинирани.

И Великобритания спира полетите от ЮАР, Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Есватини и Намибия. Хората, пристигнали през последните 10 дни от тези страни, са призовани да се тестват и изолират. Дотук във Великобритания няма потвърдени случаи на инфекция с новия вариант, но информационната агенция PA припомня, че само от ЮАР пристигат дневно по около 700 души във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
29
 
! Отговори
Американец преди 2 години
И така до 2184 година: Германскивт народ се буустна с 381,284 доза ваксина против Кови-2837
175
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шеемета гордо наричащ себе си "лекар"Ботсвана викаш е страна с голям процент ваксинирани?
174
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върнаха ни декември 2019 г. сега всичко отначало- локдауни, фалирали дребни рибоци, инфлация, цени до небето и невиждани печалби за корпорацийките, а да не забравя далаверата за " световния полит. елит" от Вашингтон до Владивосток- поробени и смачкани народи: сваляй маска- слагай маска, марш за бустер доза, плащай тест, дистанция и в семействата, опорочени празници...Има ли край Боже?
173
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От пишещите тук има ли уплашени от новия щам!?"__________________ Някой и друг промит мозък сигурно ще се намери. По-скоро такива новини предизвикват вече просто гневна досада. У тези, които все още са запазили способността си за критическо мислене, де. Надявам се повечето да са такива.
172
3
 
18
 
! Отговори
ЗЕМЛЯНИН преди 2 години
Каква връзка е доказана между броя мутации и способността за заразяване от вируса?Делта има по-малко мутации от Бета,но се разпространява по-бързо.Значи,Омикрон-ът с повече мутации може също да се разпространява по-трудно от Делта.Защо е тази истерия?А нали японски учени открили мутации,които водели до самоунищожаване на вируса?Тази новина не се коментира много,защото пречи на плана за всяване на страх и паника сред хората-не знаем какъв е този вариант,ама за всеки случай казваме,че е страшен.
171
7
 
20
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Требва да се преобуя...напиках се от смех.
170
3
 
29
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Не специалисти,а факири,за 24 часа разбраха,че е по- заразен,че покосявал младите,и,че тези ваксини му действат.Eбати цирка,тези се оплетоха къ пате в калчища.
169
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
уплашил света, дрън, дрън, някакви там уж ексерти са се разкудкудякали още преди да стане ясно каквото и да било, явно пари падат от рякането пък скоро не са имали повод
168
1
 
22
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
60 т.керосин изгарят в небесата защото на байно му се допило кафе от другата страна на земята или му се докарало НГ пак там. И е редно това да спре и то спира ама по трудния начин.Зелените сертификати за тоалетна хартия и празниците около бащиното огнище от което по светло и топло няма.
167
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 2 години
От пишещите тук има ли уплашени от новия щам!?
166
0
 
36
 
! Отговори
Нема спирка баце преди 2 години
Как е тръгнало скоро целият бюджет само за тестове и ваксини няма да стига.
165
5
 
48
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До ??? Много си заблуден!!!Мутациите тръгват от държави с най-голям брой ваксинирани.Това е защото ваксинация по време на пандемия не се прави именно защото предизвикват масово мутации на вируса.А ваксините създават само хуморален т.е. антитила а не важния клетъчен имунитет!!!Да не говорим че след ваксинация ще имаш антитела най-много 3-4 месеца!!!Като не сте наясно с медицината и не сте лекари не пишете подобни коментари които показват само едно голямо невежество!!!
164
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха познайте , кой пусна този нов вирус ?
163
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На 55 съм. Нямам време да рискувам."===Именно ваксинирайки се рискуваш, но малко отложено във времето. Когато се върне бумеранга едва ли ще направиш връзка между него и ваксината.
162
2
 
37
 
! Отговори
до 174 от славянин преди 2 години
Странна работа ама откакто през миналия декември стартираха масовото ни глобално ''спасяване'' с отровите започнаха да се пръкват все нови и все по-опасни щамове!?
161
1
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
ден и половина закъснение от официалните новини в Света. и после още ден за да забраним полетите от Африка! лошо е че от както се помня не може да се взимат реални важни решения на момента и да се казва на хората истината! те я заслужават истината ей! а пък защо да лъжем наши си - не мога да ви разбера!!!! нали сме заедно държава народ и стремежи! много искам да сме заедно всички българи и да има чуваемост!
160
1
 
23
 
! Отговори
до 174 от славянин преди 2 години
А някой задава ли си въпроса защо в ''най-защитените'' ваксинално държави има най-голям ръст на заразените!? Между другото британския щам защо го бяха нарекли ''британски'', а не ''патагонски''!?
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насмърка като простудна зараза ще го изрине как ринавирусите ринат ковидвирусите с интерферон за цял живот за който имунната система не забравя да съставя заради ринавирусите с който ги рине и тях с лечение за известно време както за отърване от простудни болести и зарази.
158
19
 
7
 
! Отговори
??? преди 2 години
Някой задавали въпроса защо мутациите тръгват от държави, където има най-малко ваксинирани или нямаше такива, преди да се появят ваксините? Защото ваксините предпазват и от мутациите. Това сигурно и умре.лите са го разбрали само страхуващите се да се ваксинират не са.
157
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае се едно нещо - една измама заменят с още по-голяма измама.