Омикрон стресна света, редица държави се затварят за Южна Африка

Кейптаун отговори: Забраните за полети са неоправдани
27 ное 2021 16:00, Красимир Ангелов
190

Коронавирусът отново изплаши света с новия си вариант, наречен от Световната здравна организация Омикрон. СЗО посочи, че той има множество мутации, някои от които са обезпокоителни.

Освен в Южна Африка, където беше идентифициран за първи път, Омикрон вече се среща и в Ботсвана, Белгия, Хонконг и Израел.

Още по темата
Стотици пътници, пристигащи в Амстердам от Южна Африка, бяха тествани за новия вариант. 61 души от два полета са дали положителна проба и са поставени под карантина в хотел близо до летището.

От понеделник Съединените щати замразяват полетите от Южна Африка и други седем страни, сред които са Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Мозамбик. В щата Ню Йорк е въведено извънредно положение във връзка с Омикрон до 15 януари. Засега на територията на Щатите няма констатиран случай на новия мутирал вариант на вируса, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Австралия също отменя полетите от редица държави в Африка за 14 дни. От Кейптаун обаче изразиха несъгласие с ограничаването на полетите.  

"Забраните за полети са неоправдани. Реакцията на някои от страните по отношение на налагането на забрани за пътуване и подобни мерки са напълно в противоречие с нормите и стандартите на Световната здравна организация", настоя министърът на здравеопазването на ЮАР.

СЗО разбира за новия вариант за първи път на 9 ноември, а на 24-ти е регистриран официално в Южна Африка. Здравните експерти смятат, че трябва да минат няколко седмици, за да се прецени какво точно е действието му. Но повечето са на мнение, че сегашните ваксини ще са по-малко ефективни срещу него.

"Това е лоша новина, но не е Страшният съд", посочи структурният биолог от Оксфордския университет проф. Джеймс Нейсмит.

Вижте повече по темата във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цирковете продължават.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък на мен вече нищо не ми е ясно. Само ми се прояснява мисълта за краят на света. Така ли ще свърши световното население чрез унищожение от Мутирали вируси. Никъде в Библията не пише такова нещо. Сигурно тълкувателите на Библията са пропуснали този факт. Свършека е започнал без да резберем. Е няма да е голяма загубата и без това хората се изродиха и зомбираха. Жалко щее само за децата всички останали не заслужават съжаление.
35
1
 
6
 
! Отговори
Янко Антивакс преди 2 години
Оригиналната корона дойде от прилеп на пазара в Ухан, а Омикроня се е пръкнал от козата, пробата от чиято кръв прати на СЗО убития президент на Танзания! Шоу мъст гоу он!
34
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
А на ордите африканци преплуващи Средиземно море бият ли им ваксини и сертификати или те са свободни от фашистките ограничения за хората?
33
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
Опа! Чеда мой, 3 пъти ви се даде шанс да гласувате за Боко ама вие не. Ето ви сега, мазнокосият да ви пази. А Бойко и аз ще си блажиме със суджук и крушова, нас вирус не ни лови!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да стресне само зомбитата.
31
0
 
17
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
От всички лъжи до сега , о'мАкрон е най-голямата ! И да триеш , и да не триеш , тва е )))
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този ли е зелен и с антенки?
29
4
 
17
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Познавам само един болен от тази болест, довела до пневмония и той е ваксиниран! Всички други, които познавам не са ваксинирани и са здрави. Работя с много хора. И не носим маски. Та кой казваш бил на изчезване, антиваксърите ли?
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксаните голям го вадят! Мислят, че като са набодени, това ги спасява от Омикроня. Блажени са вярващите. Докато дойде ваксината (неефективна) срещу омикроня, вече ще е плъзнал следващия още по-заразен и по-резистентен щам!
27
0
 
11
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Стана като в Междузвездни войни.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След толкова мутации, Накрая ковидя ще стане резистентен и никаква ваксина няма да го спира!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си срещу неизвестност, първо взимаш мерки да я избегнеш, а после да мислиш как и дали да живееш а нея
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оляхте се вече.
23
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да идва по-скоро. Останаха още тук-там антиваксъри. Още се обаждат. Още гостуват на Цветанките и проповядват религията си. Метлата на омикрона ще измете.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сега учените само предполагат, че може и да има нов вариант с това шантаво име. Кога го секвенираха/или беше друга думата?/, кога научи цял свят, че се и стресна??? А дебелата сопа, дето отдавна е секвенирана..
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости говориш! Ако бяха оставили вируса да шества, без ограничения и без ваксинации, щяхме да имаме милиони жертви в България, и хиляди нови мутации.
20
0
 
7
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Аз кога ще живея добре и да имам жена и деца ?!
19
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости говориш! Ако бяха оставили вируса да шества, без ограничения и безплатен ваксинации, щяхме да имаме милиони жертви в България, и хиляди нови мутации.
18
0
 
3
 
! Отговори
Заключих преди 2 години
Се в ***. Имам запек и мирише. Да го видим Омикрона...