Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?

Европа иска да намали валидността му заради растящата заболеваемост
Обновена: 27 ное 2021 15:47 | 27 ное 2021 15:42, Петя Славова
191
Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради растящата заболеваемост ЕС иска да намали на 9 месеца валидността на електронния COVID сертификат. Мярката цели да ускори процеса на бустерното ваксиниране. Подготвят се и промени в правилата за пътуванията в ЕС, пише "Дойче Веле".

Още по темата
Пандемията далеч не си е отишла. Точно обратното дори – коронавирусът мутира и се разпространява много бързо. Вярно е, че през лятото нарасна делът на ваксинираните в Европа, но пък междувременно знаем, че защитата на ваксините спада след 4 до 6 месеца – по-бързо, отколкото сме предполагали.

Затова много държави залагат на бустерни ваксинации, което очевидно и в Брюксел смятат за правилно. "Трябва да се погрижим за това ваксинираните да продължат да имат имунитет", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е убедена, че бустерните ваксини осигуряват по-надеждна защита от предишните дози и могат да предотвратят много хоспитализации и смъртни случаи.

Сертификатите – валидни само 9 месеца

ЕК иска да намали валидността на дигиталните "зелени сертификати" на 9 месеца след първото, основно ваксиниране. Така хората ще имат възможност да получат и подсилваща ваксина след 6 месеца, което в момента в някои страни не се предлага за всички възрастови групи.

Това трябва да се промени, категоричен е еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му, ограничаването на действието на сертификатите ще засили натиска върху правителствата. "Това е и целта ни: да им кажем, че ако не го направят, след 9 месеца ще има много хора без имунитет. Затова е важно да разработят национални стратегии и да могат да предложат на хората след 6 или 9 месеца да си подставят бустерна доза", уточнява той.

Колко време след бустерна ваксинация ще важи сертификатът ЕК ще реши когато има надеждни научни данни за това как се отразява на имунната защита подсилващото ваксиниране.

51 държави на 5 континента участват

В Брюксел смятат дигиталния "зелен сертификат" за успешно начинание. Общо 51 страни на петте континента са въвели сертификати – последно към списъка се присъединиха Сингапур и Того. В тази връзка Рейндерс припомня, че дигиталният сертификат не само помага на хората да пътуват свободно в страните от ЕС, а и в много страни членки е станал част от техните противоепидемични стратегии, например позволявайки на хората да ходят на ресторант или да спортуват. Какви врати отваря "зеленият сертификат" – това обаче решава всяка страна членка сама за себе си.

Само за ваксинирани и преболедували

Първоначалната идея беше сертификатите да бъдат въведени само за една година, т.е. срокът им на действие да бъде ограничен, но нестихващата пандемия налага мярката да бъде удължена. Паралелно с това ЕК иска да актуализира правилата за пътуванията от трети страни до ЕС, които не са непременно наложителни. От 1 март догодина за тези пътувания също ще се изисква сертификат за извършена ваксинация, която не трябва да е по-стара от 9 месеца. "Който е ваксиниран е добре дошъл", заяви по този повод до еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Преболедувалите пък ще трябва да представят негативен PCR-тест. Същото ще важи и за пътуващите, ваксинирани с препарат, който е одобрен от СЗО, но не е сертифициран в ЕС. Неваксинираните деца също ще бъдат пускани в ЕС с негативен PCR-тест.

Желанието на ЕК е новите правила да влязат в сила още от 10 януари следващата година. Но в случая мнението на Брюксел има само препоръчителен характер, а регламентът за пътуванията, както и здравната политика, са прерогатив на отделните страни членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой професор да обясни защо ЕС се хвалеха че били ваксинирани повече от 80%и сега налагат терор върху народа си ,явно ваксините излязоха ментета
115
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хей, синковец разглезен марш, да се ваксинираш! Нали не искаш таз съдба, цял месец да умираш!
114
44
 
11
 
! Отговори
ПРОГРЕСИВЕН преди 2 години
Вие си разправяйте че ваксините не са хубави и че няма да се ваксинирате! И днес, събота дълги опашки от желаещи уплашени антиваксърове да са ваксинирват!!!
113
1
 
52
 
! Отговори
СВОБОДАТА НЕ В ИГЛАТ преди 2 години
"Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?"АМИ ЗАЩОТО "ВАКСИНАТА" ПРОСТО НЕ РАБОТИ ИЛИ ПО-ТОЧНО НЯМА КАК ДА СРАБОТИ ПРИ МУТИРАЩИ КОРОНАВИРУСИ. АМА НАЛИ ТРЯБВАШЕ ВСИЧКИ ДА СЕ БОЦНАТ - САМО ВЕДНЪЖ, МАЛКО РЪЧИЧКАТА ЩЕ БОЛИ И ТОВА Е ВСИЧКО - И СВОБОДА. Е, КОЙТО СЕ НАДЯВА ДА НАМЕРИ СВОБОДАТА В ИГЛАТА НА СПРИНЦОВКАТА - ТОВА СИ Е НЕГОВ ИЗБОР. ЩЕ СЕ УЧИ ПО ТОЗИ ПЪТ.
112
0
 
39
 
! Отговори
ку40 преди 2 години
капитализъма винаги води до комунизъм. Каква е тая мания дас управляваш съдбите на хората, дявола е по хуманен...
111
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя Урсула е виден епидемиолог, всичко е на база предположения относно ваксините, така и ще бъде явно и за напред. Едно категорично изследване няма, няма и да има докато не минат години и не се направи анализ. Ефективността на ваксините още сега се пропуква с тези бустерни дози, а следващите дози какви ще бъдат ...поддържащи, защитаващи, предпазващи?
110
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ще обясни ли как точно десетки африканци се качиха с вирус на самолет при все тестове и ограничения, че да докарат Омакрона в Белгия?
109
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо срочен? Ами щото тъй! Тъй било не знам си къде! Моля, който ще ходи не знам си къде, дайте му каквото му искат! Останалите, ние сме в България и не е редно да правим всичко, каквото правят някъде. Мангъров го каза още в началото: който не е спокоен, боледува често, който е с хронични тежки заболявания, по-добре е да се ваксинира.
108
0
 
70
 
! Отговори
Аз съм нищо преди 2 години
Аз съм един обикновен работник не съм се ваксинирал нито имам анти-тела общувах лице в лице с над 10 болни и не се разболях, но виждам едно, вие полудявате Интернета ви изпива мозъците, фейсбук,инстаграм,коментари, реалността е друга, аз работя за определени лица и тези лица са в политическата сфера и нито едно от тях няма Социални мрежи нито е ваксинирано , истината е в спорт,правилно хранене и спокойствие, но вие вече превъртяхте найстина.
107
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяха умни щяха да изчакат поне още половин една година и тогава да правят сертификатите срочни. Точно тук сгрешиха! Алчността ще им язяде главите! Относно войната ваксинирани и неваксинирани...Аз лично не съм ваксиниран и никога не съм усетил упрек от хората около мен, които са ваксинирани. Аз също не съм ги укорявал по никакъв начин. Но ги виждах как след всяка доза изпитват притеснение дали всичко ще е наред. И на мен не ми беше все едно какво ще се случи с тях! Така, че стига простотии!
106
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко сертификата трябва да има човек, за да живее свободно и спокойно?
105
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До118Тихо, Mi ок, тичкай за поредната доза че скоро сертификата ще стане ежедневен.
104
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи няма нужда от ваксини! Никаква полза от тях!
103
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля че напълно трябва да изчезне,
102
0
 
53
 
! Отговори
Свободен човек преди 2 години
Скоро валиден до 6 месеца, а след това до 3 и така докато не стане ежеседмичен. Светът е пълен с промити мозъци, страхливци и такива, които не могат да мислят за себе си. Както винаги една шепа хора накрая ще трябва да свършат тежката работа, за да могат всички да бъдат свободни.
101
16
 
3
 
! Отговори
До118 преди 2 години
Малко озлобено Панелно плъхче си ми ти,обиколило Европа само в сънищата си!Все пак,бъди щастливо в жалкото си битие!
100
0
 
27
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Трябват гилотини задължително! Ще има СЕЧ!!!
99
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Зеленият сертификат: От безсрочен, до валиден 9 месеца, а защо?"----Че то и на децата е ясно що! Няма печалби достатъчно с 1-2 дозички. Трябва дозичките да са постоянни, а ов цете - зависими. Елементарно, та дрънка.
98
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заврете си го където щете сертификатът! Набодените с по една-две дози вече се отрезвиха и схванаха, че ги будалкат. Останаха по няколко хипохондрика само на цял град и това ще е. Другото е война. В Европа тя вече започна. Въоръжена. Защото нацистите показаха истинското си нагло престъпно лице. И то е нетърпимо в лъжата и грозотата си.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113Шушумигар,очевадно е че ти и преди сертификатите си ходил на кръчма само на сън. По време на,, пандемивта'' обиколи Европа, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ, без ваксина, без сертификат. За Коледа пак заминавам. А ти се готви за поредния бустер, щото сертификат през крив макарон.