СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон"

Откриването му сравнимо с това на коронавируса в Китай през 2019 г.
Обновена: 28 ное 2021 10:26 | 28 ное 2021 08:20, Камелия Цветанова
97
СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ръководителят на техническата група на отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхове обяви, че СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон" в изявление за в. "Файненшъл Таймс", съобщи БНР.

Още по темата

„Според една от разглежданите хипотези щамът може да произхожда от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време "- цитира вестникът.

Говорителят на СЗО също така призова да не се заклеймяват държавите, които съобщават за нови опции поради появата на нов щам, и да се реагира балансирано. Ван Керхове вярва, че има нужда от внимателно наблюдение на щамовете, включително "Омикрон", повече тестове и последователност, за да се обхванат повече страни.

"Нуждаем се от балансиран подход към рисковете. "Делта" щамът не е изчезнал, хората по целия свят умират от него. Не трябва да забравяме колко хора са заразени с него", припомни тя.

Ван Керхове също смята, че откриването на "Омикрон" може да се сравни с откриването на коронавируса през 2019-2020 г. в Китай. Представителят на СЗО не предостави данни за броя на заразените с новия щам.

Световната здравна организация, след спешна среща в петък, реши да класифицира новия вариант на коронавируса, открит в Ботсвана и Южна Африка, като предизвикващ безпокойство. Щам B.1.1.529 бе наречен от СЗО с гръцката буква omicron.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като му е слаб имунитета на заразения, не би ли било логично да почине от страшния вирус, вместо да заразява, или хем е зле, хем ходи по улиците и заразява? Лъжа съшита с бели конци понеже досега трите дози не дадоха ефект и измислиха нов мутирал щам. Как ще вървят оттук нататък ваксинациите-биене на поредната или изчакване за омикронната доза?
44
0
 
10
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Хората в страха си за здравето и живота си са подложени на всякакви екперименти.И нови щамове ще има както и нови ваксини и хапчета.Колелото се завъртя и няма спиране.
43
0
 
18
 
! Отговори
НеРазбрал преди 2 години
има ли Умрели от Омикрон?! каква е симптоматиката, от 2 дена статия след статия за Омикрон, но така и неразбрах, какво му е опасното - нито умрели от него, нито тежка симптоматика! та какво?!
42
0
 
9
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Омикрон няма да ни бави с години Витанов по добре ще ни осветли .
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нужда от нова световна революция, която да измете старите тоталитарни строя и да наложи нов, по-справедлив за хората. Днес живеем във време, което напомня за нацистката и комунистическата диктатури и сме в капан, защото няма алтернатива. За това да си създадем такава алтернатива и като обединени хора да я наложим на онези, които се мислят за нещо повече от нас. Ние сме болшинството. Дори всичките пари на света не могат да победят броя ни, ако сме обединени. Съединението прави силата!
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. Правителството на Ботсвана си каза,че е открит този щам за пръв път при 4 напълно вакснати пациенти.
39
1
 
22
 
! Отговори
Арети преди 2 години
Вируса МУТИРА от ваксините!!! СЭО е терористична органиэация - не предупреди навреме эа китайската чума иэпуснали я били!!! Имало е и ценэура а сега направо търсят "под вола теле"!!! Почти 3 години светът е под тоталитарен режим - спасение няма а и края не се вижда!!!
38
3
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Омикрона като Делта го изкарах, без дори да разбера, че съм болен - БезСимптомно, вервайте гл у па ци, ЮдеюСемитите така и у Исус ви финтираха да вервате и вече 2000 години си вервате - за това знам, че няма спасение за вас!
37
1
 
20
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
А това че Ви успокояват че сегашната инфлация е временна е най-голямата лъжа. Гледайте само какво ще се случи през следващите години.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗапознатаВижда се колко си запозната, ваксината не те предпазва от заразяване, а евентуално да не ритнеш камбаната.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от някоя от тайните военни биолаборатории на САЩ/НАТО , от къде другаде. Има една организация също наречена Европейска асоциация за изследване на животните , ами там в самия сайт си е обяснено че изследват генно модифицирани маймуни и не само и си правят генни изследвания,които уж да помогнат на човека. Отворили са кутията на пандора. Ако има протести, не трябва да са по смотаните площади ами насочени точно към тези пазени от военните обекти,ама нейсе.
34
1
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
каква е смъртноста при Омикрон при под 10 болни в цял свят?! какво го прави Опасен?!
33
1
 
27
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Докато не го докарат до световна хиперинфлация няма да се спрат.Едни стават много богати за сметка на останалите.Средната класа обеднява.
32
37
 
2
 
! Отговори
Запозната преди 2 години
Много родители сме за задължителна ваксинация.Ако не беше г-н Борисов купил ваксини до сега всички да сте мъртви.Всяко едно дете,което ходи на училище трябва да е с ваксина да не сее зарази . Вижда се,че и действието на ваксините отслабва с времето и трябва бустер след втората доза максимум три месеца.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се изписва гръцката буква омикрон,като има там една как ом,а таз тъй предадена си е цяла дума,а за изписване на цели думи,които имат значение в говоримия език смислово с тълкуване разбираемо се използва иероглиф,което е по-сложно изписване изискващо наблюдателност,запаметяване,точност на изписването,освен това с ом се означава единица за съпротивление на материала или за такова обозначение на имунната система не се годи,която не била годна да се съпротивлява как изтощена,че се появил омикрон
30
0
 
5
 
! Отговори
До анонимен 31 преди 2 години
Ми по бързо да се появява,че вече ми писна.
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам да видя колко пр о ст о е човечеството. Да видя до кога ще търпи да го мачкат и лъжат с лабораторния им вирус. И дали въобще ще отговори по някакъв начин на обявената тотална война от богатата и з ме т срещу обикновенния човек.
28
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много конспирации, много нещо. Българина е свикнал да го мамят и лъжат през годините с всякакви ментета и измами и не вярва, че има Ковид и, че ваксините помагат. Проблема е, че вирусът е факт и,има го навсякъде по света и, че той постоянно мутира. В един момент ще се появи нова разновидност на вируса, която ще бъде много по-смъртоносна от досегашните и ще стане наистина страшно.
27
3
 
17
 
! Отговори
ПОДОЗРЕНИЕ ИМАМ преди 2 години
И аз имам подозрения защо точно шиповидния протеин е мутирал така силно и подозренията ми са логични и са свързани с ваксинацията. Но в случая трябва да се държим единни, доколкото е възможно, и да мислим с главите си, не с емоцията..
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахахаха! Смешно звучи ,че СЗО имали подозрения...... цял свят знае ,че Омикрон тръгва от същата лаборатория от ,която тръгнаха и Алфа и Делта варианта. Чакаме е варианти. Целта е тотален хаос и унищожение по света.