Заразените от Омикрон - предимно млади мъже

Лекарите регистрират около 50 мутации на новия вариант
28 ное 2021 20:47, Нели Христова
95

Преди появата на Омикрон в Южна Африка регистрират по около 200 случая на Ковид-19 дневно. След засичането на най-новия вариант, те скачат до 2000 на ден.

Първите случаи на Омикрон в южноафриканския регион регистрира председателят на Южноафриканската медицинска асоциация. Досега наблюденията на д-р Анжелик Котци са, че новият вариант протича сравнително леко, а заразените са предимно млади мъже.

"Симптомите му са "необичайни, но леки" при здрави пациенти. Но не знаем дали този вариант може да причини усложнения при възрастни хора и неваксинирани. Никой от заразените не е загубил обонянието или вкуса си. Те споделят, че имат болки в мускулите и умора за ден или два", посочи д-р Котци, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Учените в цял свят гледат с особено внимание към новия вариант на вируса. Според Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд не може да се правят заключения, че Омикрон протича леко на база на случаите в Южна Африка. Причината – населението там е предимно младо, средната им възраст е 27 години.

"В Южна Африка повечето хора са го карали, имат антитела и виждате резултатите в момента – вертикална крива нагоре, каквато не се е виждала преди. Пробива се толкова жестоко естественият имунитет, а и секвенцията на вируса е ужасяваща", посочи Маринов.

Лекарите регистрират около 50 мутации на новия вариант.

"Това е възможно най-лошият сценарий откъм мутации. Затова всеки един учен, който е изследвал мутационния профил на spike-протеина към момента, е изключително песимистично настроен откъм това, че ваксините въобще ще работят", смята биологът.

"На база епидемиологичния профил към момента и на база това, което се знае за тези мутации – всеки трябва да се счита за напълно неваксиниран без значение колко дози има и колко време е минало от тях", добави Маринов.

Специалистите в България секвенират проби всеки ден. Засега вирусът не е засечен у нас.

"В никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, защото вече се срещнахме и с други варианти. Да речем, Бета вариантът, който също дойде от Южна Африка, също така се отличаваше със сравнително по-добра способност да бяга от имунния отговор. Така че той на теория беше изключително опасен вариант, но за щастие, не успя да се разпространи", успокои вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Новият вариант на коронавируса – Омикрон – се разпространява около 3 пъти по-бързо от предходните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
26
 
! Отговори
до 46 от славянин преди 2 години
Проблемът на нарковаксърите е, че не осъзнават проблема си - готови са да ги бодат всеки месец с адаптирани дози срещу поредния щам докато ги мумифицират! Другият им проблем е в невежеството им - една работеща, безопасна и сертифицирана като такава ваксина, не се създава за година, камо ли за месец!
50
2
 
14
 
! Отговори
до 52 от славянин преди 2 години
След като някой настървено ме задължава да ме ''спаси'', аз задължително ще искам някои неща от него!
49
4
 
25
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Ама ти мислиш, че локдауните имат нещо общо с вируса? Той е само претекст. Ако случайно изчезне, ще си намерят друг. Набий си го в главата, че това не са медицински мерки. Ако бяха, нямаше ваксинирания да има повече "права" и "свободи" от преболедувалия. Това е просто един лов на доживотно зависими роби. Както навремето са ловили *** в Африка, сега го правят с "ваксини".
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До51 Абе ти нормален ли си?Какво добро и хубаво виждаш в това?Нали ако всичко това което го описват излезе вярно ни очакват отново локдауни и още куп простотии!Имам чувството,че тук е някакво свърталище на тотални деебили!
47
3
 
14
 
! Отговори
До 51 преди 2 години
Затварят се само страните от Пфайзерския Съюз. Другите са толкова над тея неща, че трябваше до ЮАР да стигне щама, че да го засекат. Със сигурност е от месеци в обращение. До седмица ще засекат хиляди споделящи го.
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За преболедувалите вероятно ще е още по-добре да се заразят, за да допълнят имунитета си за всякакви мутации. Умните бустери да се оправят както си знаят. Само да пискат по-тихо, че почват да дразнят.
45
1
 
11
 
! Отговори
До49 преди 2 години
Абе като го слушам тоя от Stanford University какви ги реди и като гледам как скоростно се затварят една по една страните не ще да е баш Така!
44
3
 
21
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Казаха ти хората - тези с естествен имунитет го карат като лека мускулна треска. Ваксиниращите се са проблемът.
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май микрончето кльопа само ваксъри. Ама нема да се плашите и утре е ден.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кофти новина,ако това 0-микронче минава през естественият и изкуственият имунитет на хората като влак през малка гара,означава че всичко почва отначало!
41
6
 
16
 
! Отговори
славянин преди 2 години
При задължителна със закон ваксинация всеки има правото да изиска нотариално заверена декларация от ваксинаторите че носят медицинска и съдебна отговорност за негативни последствия от отровата, плюс предоставяне на застраховка здраве и живот!
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние от истинския вирос не се оплашихме, та сега от микрончето, ха ха ха ха та шак.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас факсината нема да стане задължителна, Кирето обеща. Друго не ме интересува.
38
2
 
19
 
! Отговори
славянин преди 2 години
"На база епидемиологичния профил към момента и на база това, което се знае за тези мутации всеки трябва да се счита за напълно неваксиниран без значение колко дози има и колко време е минало от тях", добави Маринов.''Схващат ли нарковаксърите най-накрая какви прецакани камилчата са!?
37
4
 
15
 
! Отговори
Чудо големо преди 2 години
Ами то се виде, че ваксините на му действат на миньона, защото само ваксинирани се разболяват и го разнасят. Сертификатите се провалиха като защитна стратегия на населението. И това си го знаехме от началото. Нищо ново на Балканите.
36
15
 
4
 
! Отговори
Omikron преди 2 години
Идвам за вас, антиваксърчета!
35
1
 
14
 
! Отговори
Генлаб преди 2 години
Департамента по генетика в Университета в Станфорд - ха така, да си дойдем на думата.
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме кефи как в България на никой не му пука от нищо. Ни от вируси,ни от мутации,ни от безпаричие,ни от сметки . Уникален народ.
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странни изводи има в тази статия. Всички заразени към момента го карали леко, но не било ясно дали няма да се кара тежко от неваксинирани? Т.е. казват, че всички хванати заразени към момента са ваксинирани? Иначе това на нашия експерт всички към момента да се считат невксинирани беше очаквано при показаната към момента ефективност на "ваксините".
32
1
 
25
 
! Отговори
Две водки преди 2 години
...болки в мускулите и умора за ден или два... - на това му викаме махмурлук.