Рискът от повторно заразяване се увеличавал при варианта Омикрон

МЗ: Все още няма достатъчно данни дали той е по-заразен
79
Рискът от повторно заразяване се увеличавал при варианта Омикрон
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при варианта Омикрон. Това означава, че хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с Омикрон в сравнение с останалите варианти с особено значение.Това съобщават от Министерството на здравеопазването.

Още по темата
Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка.

За първи път новият вариант е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. Първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана.

Новият вариант е поместен в групата на „вариантите, будещи безпокойство“ VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.

Омикрон притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.

В Европа за случаи на Омикрон вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

Според СЗО все още няма достатъчно данни дали този вариант е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2. В регионите на Южна Африка, засегнати от новия вариант, броят на установените случаи нараства. Извършват се епидемиологични проучвания, за да се разбере дали причината е Омикрон.  

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с варианта Омикрон протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително Делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Все още липсват данни симптомите, следствие от заразяване с варианта Омикрон, да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова.    

Относно ефективността на ваксините: СЗО и експерти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините.

Световната здравна организация обаче е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормалните хора ако си пуснат болничен 2 месеца, ще ги изритат от работа като мръснo куче.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам двама приятели, карат го втори път за по-малко от година, така че имунитета наистина не е траен. За сметка на това доста повече ваксинирани възрастни хора, чувам че са си заминали покрай познатите ми. Истината е, че е божа работа всичко, не бива да живеем в страх.
62
1
 
14
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Такаа... първо позволиха тестоветеза антителата да стигат за сертификат, дадоха на преболедувалите 6 месеца бонус на наша територия. После отпадна информираното съгласие, изтеглиха се милиони сертификати и в общи линии свикнахте. Някой съмняваше ли се, че е за много, ама много кратко? И ето, воала, преболедувалите с повишен риск, сертификата отпада, това ще стане и с антителата. До дни и ваксинираните вече няма да са ваксинирани и .... сертификат без бустер - йок.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкарах вируса 2 пъти в рамките рна 18 месеца. Няма нищо страшно и фатално. Първият път беше по-тежко и продължително но вторият "на крак".........Плашите гаргите !!!
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
варят ни бавно бааавно ама ето че вдигнаха температурата на водата в тенджерата
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повторното заразяване си го има при всички щамове. Тоба че ви лъжеха да се ваксинирате с аргумента че няма да се заразите или разболеете са си пълни простотии на невежи хора. Прости Боже на докторята, те не знаят какво правят нито пък какво говорят !!!.......П.П. Само вижтш какви ви ги дрънкаха преди година или пък преди 6 месеца и ще разберете какви НЕВЕЖИ са тия индивиди.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ме пуснат в ковид отделение където има хора писани че са болни от новия щам и да видим дали ще се заразя - не се страхувам ама за този експеримент искам 10 000 лева за ден да ми платят.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе хе, кога го изследвахте бе ?
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО няма данни. Нашите обаче имат. Звездите им го говорят.
55
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замазват провала на ваксините с нов вариант.
54
0
 
13
 
! Отговори
Маняк преди 2 години
Още нищо не се знае, но преболедувалите щяло да се заразяват... Ако това не е паника...
53
1
 
17
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
Поправете ме, ако бъркам, но Делта щамът не беше ли "открит" пак по същото време миналата година - около месец преди празниците? Ако е така, нормално е да си зададем въпроса лъжат ли ни, баламосват ли ни, или просто всяват страх, за да се ваксинираме, щото "Видите ли, ще ***, или ако оцелеете, няма да пътувате, няма да работите, ще плащате за скъпи тестове, бе въобще, мечтайте си за живота преди ковид, на нашето ще е. Планът ни е брилянтен!"
52
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ваксините предпазват. Неваксинираните ще ги повтаря и потретва, докато не ги умори.
51
0
 
18
 
! Отговори
НСР преди 2 години
Плашат, за да се набодем повече хора. Вече не вярвам. Антителата от преболедуване пазят най-добре.
50
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта, бая антиваксъри прибра, не е смешно.
49
1
 
10
 
! Отговори
Студент преди 2 години
Не че ми е работа,ама тъй да попитам :И колко още ваксинации и тестове ще е необходимо да се правят ?!Щото като един студент не знам дали ще ми стигнат парите,нали,все пак ?!
48
0
 
10
 
! Отговори
Хубаво преди 2 години
Ама защо влизането в България е улеснено с новата заповед на здравното недоразумение?
47
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да зарази някого повторно, ще е с леки симптоми. Естествения имунитет е силен и гъвкав спрямо вариантите. Най-нагло будалкат хората. Доста лауреати на Нюрмберг 2.0 може да излъчи малка България.
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oще нищо не се знае за О!Микрон, но ако не сте ваксиниране ще измрете. Децата са обречени. Ще настъпи глобално затопляне. Хахахаххаха. Божке, божке, що не си ги прибереш горе при тебе, да те забавляват, пък ние да си живеем спокойно!
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в 60 милионната РЮА, родина на ужасния Омикрон са починали с ковид 8 души. В България, при 5, 2 мил. население, където няма и един случай на Омикрон са починали 58 души с ковид.