Проф. Гетов: До седмици е ясно дали е началото на края на пандемията

По-лесно ще се справим с Омикрон, 52% от населението е ваксинирано
3 дек 2021 16:00, Анисия Иванова
72
Проф. Гетов: До седмици е ясно дали е началото на края на пандемията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надяваме се, че коронавирусът мутира в посока по-леко преболедуване, липса на повече мутации, самоизолиране и съответно оттегляне - сам да се самоликвидира. Това каза проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"На този етап знаем твърде малко за мутацията Омикрон, като има една добра и една лоша новина. Заразява много по-бързо, над 10 пъти по-заразен е от останалите варианти, но заболяването, предизвикано от този вариант, преминава сравнително леко".

Още по темата

На въпроса какво дава основание на инвестиционна банка като JPMorgan да твърди, че Омикрон може да е началото на края на пандемията, гостът каза: "Многото мутации и това, че вариантът Омикрон е възникнал в имунокомпрометиран индивид - HIV позитивен пациент. Това дават основание за съмнение, че многото вариации са начало, може би, на самоизолирането на вируса и края на пандемията. Много упорито се говори за това, но ние ще знаем повече след около 2-3-4 седмици".

Сключените договори с компаниите позволяват да им бъде препоръчано и изискано т.нар. подобрени варианти на ваксините, обясни гостът. "Това обаче ще се случи тогава, когато имаме информация точно колко и каква е промяната на ваксиналната ефикасност относно Омикрон. Вече е поискано от компаниите и те в рамките на две то три седмици максимум трябва да представят данни, с които да защитят ваксиналната ефикасност на разработените от тях и одобрени от европейската агенция ваксини. На базата на тази информация ще се прецени дали да се поиска разработването на подобрени, актуализирани варианти на ваксината или продължаваме напред с наличната".

"Повече от половината от световното население, около 52% са ваксинирани, и това също е основание да смятаме, че по-лесно ще се справим с Омикрон, макар че вече имаме случаи и в Гърция. Имаме основание да смятаме, че се разпространява лесно, но може и да се самоизолира".

По думите на госта имаме вече "достатъчно лекарствени средства", които ще облекчат натоварването в болничната помощ и ще намалят смъртността. Предстои да се уточни начинът на употребата им. Проф. Гетов потчерта, че това няма да бъдат медикаменти за свободна употреба и самолечение, а ще бъдат прилагани под лекарско наблюдение, по целесъобразност и при необходимост.

Какви са препоръките за поставяне на бустерни ваксини? Препоръчва ли се изчакването на нови варианти на ваксините? Какъв е точният профил на терапиите за COVID 19, по какво се различават и как се прилагат? Каква е цената на един лечебен курс и по какъв начин ще се заплаща? Какви са новостите относно възможностите за ваксиниране на деца?

Разговорът - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През последната година има ръст с починали спортисти по целия свят спрямо други години с 500 процента. Здрави, млади - падат по терените и край. Статистиката е официална.
29
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ ВАКСИНАТА: А ДАНО Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО, ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПУСКАМ НОВ ЩАМ С ПОНЕ 1000 МУТАЦИИ СПРЯМО НОВИЯ ЩАМ !
28
6
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Простолюдието трябва да разбере че за да си здрав и да не те ловят вируси трябва да спортуваш. Да сте чули някой спортист да е загинал от ковид? Няма и да чуете, като изключим щанги и борба където се тъпчат с разни химии и там спортните закони не важат. Спортувайте за да сте здрави. Иначе вирусите се идват и заминават. Ковид ще изчезне ще се появи друг.
27
1
 
2
 
! Отговори
Валар дохерис преди 2 години
Едното произтича от другото...
26
2
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Прав си,обаче има и Валар дохерис:))
25
3
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не, мило ми професорче от еничарския корпус, ясно е отсега - пЛандемията няма да има край, докато не го поставим ние - милионите й жертви. И това ще стане скоро, но едва ли до седмици.
24
2
 
4
 
! Отговори
до Има надежда преди 2 години
У Факултето, къв е процента?За Столипиново няма да те питам...
23
2
 
4
 
! Отговори
ахааа преди 2 години
То така казано, до седмицИ, може да минат и 100-200 седмици!
22
2
 
5
 
! Отговори
до иво преди 2 години
Я нас, я вас..Валар моргулис, ако случайно си забравил
21
18
 
4
 
! Отговори
Има надежда преди 2 години
В София вече 491 317 са Ваксинирани със завършен цикъл или 43.0% от населението.Надявам се скоро и останалата част на страната да спре да вярва на врачки и баячки и да помисли с главата си ;-)В България ваксинирани със завършен цикъл са: 1 789 588 или 29.4% от населението.
20
4
 
21
 
! Отговори
Край на делаверата преди 2 години
Ако питате Пфайзер няма да има край !
19
21
 
5
 
! Отговори
иво преди 2 години
РАЗБИРА СЕ , СЛЕД КАТО УНИЩОЖИ ВАС , анти-ВАКСЪРЧЕАТА !
18
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спре пЛандемията, ще кажат щото ваксаме, ако не спре ще кажат, давайте да ваксаме още повече. То вече няма правилен ход срещу фашагите... В Германия и Австрия по работните столове неваксинираните се хранят вече в отделни стаи от останалите. Преди 2 години ви казах, че тая работа ще свърши с концлагери... Още ли ви е смешно?
17
3
 
7
 
! Отговори
с Ковид е много пове преди 2 години
колко да е повече.Последните 10 години отрицателния прираст е по 50 000 годишно, от Ковид още не сме докарали и 30 000 за две години
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, това не е началото на края, а по-скоро е края на началото.
15
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЛандемията ще отмине когато реши Краварската ФармаМафия и Брюкселските кукловоди. Никой друг не може да взима решения. Тези за които гласувате и мислите че от тях зависи нещо сте в голяма грешка. Решенията се взимат от други те са само марионетки. Видяхте как Херо Мустафа начука канчето на Радев. Видяхте как накараха Радев да се извинява за думите си че Крим е Руски. Е как ви се струва кой ви управлява. Радев или Посолството на Краварите.
14
4
 
23
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Невинни души... Само за ЕС са поръчали още 2 милиарда дози от експерименталните терапии... Ако си мислите че нещо "отминава", наивността ви е ангелска.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗаключениетоТо и народът си мре с Ковид или без Ковид, ама с Ковид е много повече.
12
4
 
21
 
! Отговори
Заключението преди 2 години
Е вируса дойде....направи квот си направи, въпреки мерките на глупаците от светобните правителста. Слабо го интересуваше карантини, ваксини, онлайн обучение и онлайн работа. Вилня и взе жертви както през 1918г и както през по-минали исторични и дори геологични времена. И сега се готви да си ходи, както си е отишъл през 1918. В заключение можем да кажем че някои хора направиха Милиарди. Но бедни ми ЮРОДЕ...недей да хейтиш. Те милиардерите си правят милиарди и без Ковид.
11
5
 
1
 
! Отговори
Хората се питат преди 2 години
Защо се прикрива с всички сили ОПГ от град Перник само защото са близки до Борисов и генерали от ГЕРБ ли!?