Първите ваксини бяха за 90-годишна и Шекспир, какво се промени за година?

Какво се промени във ваксинацията?
3 дек 2021 21:00, Нели Христова
76
Първите ваксини бяха за 90-годишна и Шекспир, какво се промени за година?
Снимка: БГНЕС

Преди точно една година бе стартирана ваксинацията срещу COVID-19. Великобритания бе първата държава, която одобри препарата на "Пфайзер" и започна ваксинацията с него. 

На 8 декември бе приложена и първата ваксина на 90-годишната Маргарет Кийнън. На 24 септември тази година вече 91-годишната Маргарет получи и своята трета, бустерна доза в същото лечебно заведение, в което се превърна в първия човек, защитен от COVID-19.

Кийнън каза, че се "чувства щастлива, че се е ваксинирала, а това означава, че се чувства свободна".

Но вторият човек, който се ваксинира с "Пфайзер" привлече повече внимание, най-вече заради името си. Бил Шекспир също се имунизира срещу COVID-19 на 8 декември. Историята на Шекспир обаче имаше трагичен завършек - на 25 май 2021 година той почина от сърдечен удар. Лекарите бяха категорични, че смъртта му няма общо с имунизацията срещу коронавируса.

Година по-късно повече от половина от населението на света (55%) е получило поне една доза, което представлява повече от 4,3 милиарда души. И поне 44% са напълно ваксинирани (3,4 милиарда), сочат данни на АФП, получени от официални източници. Общо в цял свят са поставени 8,1 милиарда дози от ваксини срещу COVID-19.

Но докато богатите страни прилагат бустерни дози, бедните много изостават.

Тези крещящи неравенства пред лицето на COVID-19 са един от основните недостатъци на тази кампания, придружени и от противоречия относно страничните ефекти на ваксините, които остават редки, и от недоволството от задължителната ваксинация в някои страни.

Към днешна дата са поставени средно 9 дози на 100 жители в страни с ниски доходи (според критериите на Световната банка). За сравнение, средната глобална стойност е 104 на 100 жители, а тази в страните с високи доходи е 149.

Африка е континентът с най-малко ваксинирани - с поставени средно 18 дози на 100 жители.

От 50-те държави с най-много ваксинирани, 39 са страни с високи доходи, начело с ОАЕ, които вече напълно са ваксинирали девет от десет жители.

Те изпреварват Португалия (87 процента), Сингапур (86 процента), Катар (85 процента), Чили и Малта (84 процента), Куба (81 процента), Южна Корея и Камбоджа (80 процента).

Въпреки че са ваксинирали голям процент от населението, Великобритания (68 процента), Израел (67 процента) и САЩ (60 процента), които започнаха с летящ старт благодарение на привилегированите доставки, сега вече не са на първите места.

Бурунди и Демократична република Конго са страните с най-малко ваксинирани в света (по-малко от 0,1 процент). Еритрея и Северна Корея са единствените две държави, които още не са започнали ваксинационни кампании.
 

 

 


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Към днешна дата са поставени средно 9 дози на 100 жители в страни с ниски доходи (според критериите на Световната банка)" аа от там ли идвало финансирането :D
59
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 1 месец
50:50
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се промениха само лъжите и манипулациите на световната фармамафия подпомагана от престъпниците политици.
57
0
 
10
 
! Отговори
dsds преди 1 месец
Доколкото знам шекспир се пресели на по-хубаво място няколко месеца след ваксината
56
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда така като чета коментарите все повече се убеждавам, че Българина е малък, но за сметка на това много пpocт народ.
55
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Болеста я има . В нашата фирма има 2 ваксинирани и над 10неваксинирани . Изкараха го трима 1 ваксиниран и 2 неваксинирани . Ваксинираният беше средно тежко . Сега има 3 неваксинирани . Поне за сега вървят към оправяне . Поне според тяхните приказки ваксинираният е на 2 позиция по тежко боледуване
54
2
 
5
 
! Отговори
Вируслав преди 1 месец
До Биволъ- "Какво спорите,който иска да се ваксинира да мре или живее вечно. Или да му се затрие семката ако жертва и децата си, това е толкова просто и логично. Всеки има избор или да живее или да умре. Или да има внуци. Гръцкия ветеринар по репродукция на стадото знае отговора. Биволите не знаят. Но Бил дето финансира "ваксинините" за да спаси Земята от пренаселване- също знае.
53
18
 
4
 
! Отговори
Биволъ преди 1 месец
Какво спорите,който не иска да се ваксинира да мре,това е толкова просто и логично. Всеки има избор или да живее или да умре.
52
1
 
30
 
! Отговори
Странна Математика преди 1 месец
Излиза че колкото повече се вакса една държава - толкова повече болни, ограничения и локдауни! Що така?! Лъжат ли ни или да?!
51
1
 
14
 
! Отговори
Ленин преди 1 месец
Ваксините са опиум за народа!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Св.Дево от Гладалупе - Да уе! Нямам си друга рабтоа, ша са мола...
49
3
 
7
 
! Отговори
Св.Дево от Гладалупе преди 1 месец
Да се помолим на Богородичка за бабата на снимката горе ^^^
48
1
 
10
 
! Отговори
Картела Кулиакан преди 1 месец
Кунчев стана по-издирван от Ел Менчо. хаха don't look it up
47
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коритаров умря от ковид. Зарази се между двете дози. Аргументът ти не струва .
46
4
 
15
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
4,3 милиарда.. Хмм да речем пфайзер да имат 2 млрд. х (от 15 до 30 евро за доза) да речем 20.. Такаа значи 20 млрд. е само стойността на едната доза, а те вървят в комплект х 2 и 40 млрд. директно при Угур.. Всичко щеше да е ок, ако наистина имаше и сериозно заболяване, от което някой да се предпази човечеството.. Иначе разправят то това не е бизнес - напротив! Един от най-печелившите, защото правителства изкупуват всичко предварително... И това е само началото!
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонименда ама Коритаров още след първата ваксина вдигна сърцебиене и си заминатая жена може и до 100 да изкараима си здрав ген
44
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, както виждате, бабата с 3 ваксини, на 90 и си е жива и здрава.
43
3
 
9
 
! Отговори
До 41 преди 1 месец
Китай Ива драконовски мерки срещу пандемията. Изолира цял град от 9 милиона заради 2 случая и го тества целия за 3 дни. Русия-мното заболели и много умрели. Статистиката се манипулира, намалят се случаите за да не се излагат.
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мулювци тез пари като лобисти на бигфарма дето ги вземате за свещи да не ви стигнат.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни. (Йоан 8:36) И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни. (Йоан 8:32)