Учени смятат, че до края на 2022 г. коронавирусът може да се самоунищожи

Проф. Гетов: Работи се върху обща ваксина за всички коронавируси в бъдеще
Обновена: 4 дек 2021 19:58 | 4 дек 2021 19:13, Анисия Иванова
164

Германски учени смятат, че до края на 2022 г. коронавирусът може да се самоунищожи, каза за предаването "Брюксел 1" проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Не съм вирусолог, но доколкото знам 20 и няколко, почти 30 мутации има Омикрон, което вече е сериозно доказателство, че самият вирус се променя до такава степен, че може и да изгуби своята виталност и да се самоунищожи така, както е имало други вируси, както SARS-1 примерно преди 12 години“, обясни той.

"Има голямо проучване на германски изследователи, което прогнозира, че през втората половина на 2022 година коронавирусът ще се самоунищожи, тоест, ще се отдръпне“, каза проф. Гетов.

"Има и учени, които казват, че това ще се превърне в така наречената ендемична зараза, ще се появява в популации, където е ниско ваксиналното покритие. Разработват се вече панкоронавирусни ваксини, които да обхващат цялата гама от коронавируси (защото вирусите са ретровируси, коронавируси и така нататък), работи се много упорито в тази насока - обща ваксина за всички коронавируси изобщо в бъдеще“, анализира ситуацията експертът.

Според проф. Гетов държавите са реагирали остро срещу Омикрон заради предстоящите празници.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Гетов вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама при другите вируси нямаше затваряния на икономиката които да забавят груповия имунитет и така да дадат време на вируса да мутира. Просто стратегията за борба с вируса е сгрешена. Целта трябва да е групов имунитет а не ваксинация . Няма значение все някога ще изчезне като българската икономика но 3- 4 години след нея :)))
2
7
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
е , за кво са им пари за "българско хапче", тогава? или под българско хапче "учЕните" имат предвид водка с лаваца
1
6
 
27
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Така и ГЕРБ се самоунищи...