Учени смятат, че до края на 2022 г. коронавирусът може да се самоунищожи

Проф. Гетов: Работи се върху обща ваксина за всички коронавируси в бъдеще
Обновена: 4 дек 2021 19:58 | 4 дек 2021 19:13, Анисия Иванова
164

Германски учени смятат, че до края на 2022 г. коронавирусът може да се самоунищожи, каза за предаването "Брюксел 1" проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Не съм вирусолог, но доколкото знам 20 и няколко, почти 30 мутации има Омикрон, което вече е сериозно доказателство, че самият вирус се променя до такава степен, че може и да изгуби своята виталност и да се самоунищожи така, както е имало други вируси, както SARS-1 примерно преди 12 години“, обясни той.

"Има голямо проучване на германски изследователи, което прогнозира, че през втората половина на 2022 година коронавирусът ще се самоунищожи, тоест, ще се отдръпне“, каза проф. Гетов.

"Има и учени, които казват, че това ще се превърне в така наречената ендемична зараза, ще се появява в популации, където е ниско ваксиналното покритие. Разработват се вече панкоронавирусни ваксини, които да обхващат цялата гама от коронавируси (защото вирусите са ретровируси, коронавируси и така нататък), работи се много упорито в тази насока - обща ваксина за всички коронавируси изобщо в бъдеще“, анализира ситуацията експертът.

Според проф. Гетов държавите са реагирали остро срещу Омикрон заради предстоящите празници.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Гетов вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
Нали казаха, че се карал като настинка, тогава какво повече искат? Причината за смъртността, специално в БГ е една - липса на здравеопазване. Сигурно сте гледали нашенските ковид отделения, които приличат на филм на ужасите, в които болните от "супер страшния вирус " пикаят в кашони, залостени прозорци, и им слагат протоколни препарати за ковид. Тези препарати са спрени от ЕС през 2019 г, поради инвалидизиращи и други нежелани реакции - левофлоксацин, ципрофлоксацин и подобните!
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то това се знае още от началото на измисленета планмемия. Пише си го и в Библията. Всичко ще продължи 42 месеца. Само, че накрая християните ща са много измъчени и гладни, но звярът ще е убит!
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен140 Брей ти знаеш и японски! Малиййййй!
120
2
 
6
 
! Отговори
Док преди 2 години
..."Не съм виросолог, но доколкото знам"... Къде е Българския лекарски съюз(БЛС) да процае и глоби този, който говори недоказани неща? Мангъров ви каза, че ваксините са неефективни, сертификатите са дискриминация и тестването на децата е ненужно и от същата тази съсловна организация го нарочиха за порицание и глоба. Е това ако не е двоен аршин, не знам кое е.
119
2
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Колко още години от живота ни ще вземете, а фарма комунисти? Само Пиночет може се разправи с вас.
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Япония делтата набра над 50 мутации и се самоунищожи, за това в момента имат по стотина случая, ама се мълчи, че не е фарм-удобно
117
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се самоунищожи. Ще бъде крепен и всеки, който каже, че КОВИД май не е толкова страшен колкото ни обеждават ще бъде наказван. Пандемията трябва да се поклажда и съхранява, докато не съсипят тотално цялата икономика, не направят цялата средна и ниска класа в крепостни селяни, лазещи на колене пред всемогъщите корпоративни господари и просещи трохи. Чак когато всички бъдат поставени на колене пред 100-200 корпорации и 1000 човека едностранно решават съдбата на света няма да свърши.
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако изчезне Ковид ще почне война!
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
:)))))))))))))))))
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
............"Не съм вирусолог, но доколкото знам...........". Аз пък не знам, но имам приятели, които въобще не знаят. Научно казано, нали?
113
1
 
14
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
СПОКОЙНО ако изчезне Ковида, ще има други нови вируси. Може и нова супербактерия или супермутация на ХИВ / СПИН или някоя напълно нова нечувана и невиждана болест да се появи. Има време.
112
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като спрат да го разпространяват умишлено, ще изчезне. Явно до тогава им е бюджета
111
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще пуснат следващия вирус тогава,празно няма да има,фарма индустрията вече превзе икономиката,няма да позволи залез на вирусите,очаквайте ковид23,или H1N1 23,предстои да видим.Знаете филма с чарли чаплин,хлапето чупи прозорците,чарли ги прави и взима парите,нищо ново под слънцето,но тук играят с човешки животи
110
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас възрастните хора ги умориха в болниците, които са пълни с мързелив и некадърен персонал. Защо не извадят информация в коя болница колко хора са починали от ковид и ще видите как някои ще дръпнат рязко напред. Хората не ядат, не пият и не получават лекарствата си за диабет, кръвно, инфаркт, инсулт и др. и това ги убива и без ковид пак ще си отидат при липса на всичко това.
109
0
 
22
 
! Отговори
Self Terminator преди 2 години
А кога политико-фарма мафията ще се самоунищожи? И детските приказки са по-реални.
108
4
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Това е много спорно относно смъртността. У нас работата е мътна и кървава, защото здравеопазването не струва пет пари, а повечето народ загина от неправилно / липса на лечение. А, старите и болните си умират от как свят светува. Мойта тъща гадта е на близо 80 годин и боледува, и все още е жива и здрава.. Нямам никого в родата да е поразен.
107
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който го е създал знае и колко живот има, нормално, но бабите, дядовците, майките, бащите ни си отидоха безвъзвратно. Това богатство няма кой и как да ни върне. Формацефти, доктори, мед.сестри може финансово да са дръпнали, но душите им са празни от всичката тази смърт.
106
2
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
То това беше ясно от самото начало, ама нали трябваше пфайзер и останалите да надиплят по едни 50-60 млрд. Евра... Доживях на сила да ме карат да се 'ваксинирам' против настинка.. Да не говорим, че продуктите им пазят за няколко месеца и след това пръц и край.
105
2
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А дотогава-колкото повече наивници бъдат набоцкани,толкова повече печалба!Амин.
104
2
 
8
 
! Отговори
Щял да се преди 2 години
А дано, ама надали чак ще се самоунищожи.