Кои са доводите за и против задължителната ваксинация?

Подобна мярка ще сложи края на локдауна, но може да е контрапродуктивна
6 дек 2021 17:00, Нели Христова
198
Кои са доводите за и против задължителната ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Вече почти две години, откакто лекарите в Китай за първи път наблюдаваха появата на случаи на мистериозна пневмония, COVID-19 все още е сред нас и създава нови, тревожни варианти. Появиха се и ваксини, но може ли задължителната имунизация срещу коронавируса да е пътят към края на пандемията?

Ваксинацията срещу COVID вече е изискване за обществения живот в много части на света.

Ако сте френски лекар, учител в Нова Зеландия или канадски държавен служител, имунизацията е от съществено значение, за да отидете на работа. Индонезия може да откаже облаги на хора, които отказват да се ваксинират. Гърция задължава лицата над 60 години да получат ваксината.

Австрия е готова да отиде още по-далеч - с план да въведе задължителни ваксинации за всички до февруари.

Това не означава, че австрийците ще бъдат насилствено имунизирани. Ще има медицински и религиозни изключения. Но по-голямата част от останалото неваксинирано население е изправено пред солени глоби, ако откаже да се имунизира.

Тъй като Германия планира подобен ход, дебатът не изчезва, а въпросът остава - добра идея ли е задължителната ваксинация?

ЗА: Ваксините спасяват животи

Има много прост аргумент в полза на задължителата ваксинация срещу COVID-19. Като се ваксинирате, намалявате риска от сериозна инфекция. Колкото по-малко са сериозните инфекции, толкова по-малко са смъртните случаи. По-малък е и натискът върху болниците.

В исторически план кампаниите за имунизация са постигнали огромен успех, елиминирайки болести като едра шарка или драстично намалявайки нивата на смъртност при други.

"Имаме наистина добри примери, които просто показват пряка причинно-следствена връзка между изискванията, получаването на много високи нива на ваксинация и защитата не само на отделните хора, но и защитата на общностите", казва Джейсън Шварц, доцент по история на медицината в Йейлския университет, пред BBC.

"Ваксините работят. Имаме голям набор от доказателства, за да докажем това", допълва той.

По-меките мерки за ваксинация в Австрия са постигнали целта си за повишаване на нивата на ваксинация. Санитарният пропуск във Франция, който се изисква за достъп до ресторанти и други обществени места, е кредитиран за повишаване на процентите до степента, в която правителството се надява, че може да избегне задължителните ваксинации.

ПРОТИВ: Ще има съпротива

Още от самото начало на пандемията в цяла Европа, а и по целия свят има протести, свързани както с налагането на локдаун, така и против "зелените сертификати" и ваксинацията.

Въпросът е, че каквото и да прави едно правителство, то ще се изправи срещу опозиция.

"Когато става дума за ваксини, хората наистина мислят много различно", обяснява Вагиш Джейн, лекар по обществено здраве в Института за глобално здраве в Университетския колеж в Лондон. "Всичко, което се прилага в тялото им, няма да се приема по същия начин, въпреки че учените и властите може да мислят, че на теория това  е просто поредното ограничение. Хората имат този вид емоционален отговор."

Въпреки че винаги ще има хора, които никога няма да бъдат убедени, че ваксинацията е необходима, възможно е да бъдете скептични относно имунизацията, без да сте против ваксинацията като цяло.

Австрийско проучване прави разлика между 14,5% от 9-милионното население на страната, които не искат да се ваксинират, и 9%, които просто се колебаят.

Правителствата трябва да преценят дали ползите надвишават негативната реакция. Но както твърди Катлийн Пауъл, професор по право в университета в Кейптаун, това трябва да се направи правен въпрос.

"Правото на телесна неприкосновеност като човек, който не иска да бъде ваксиниран, който иска да направи своя собствен избор за това какво медицинско лечение да получи, е пряко срещу правата на други хора, да не бъде заразен с потенциално фатални заболявания", казва тя.

ЗА: Изчерпахме други възможности...

COVID-19 е с нас от известно време, но също така и ваксините.

Поне в Европа връщането на част от мерките отразява разочарованието, че след месеци на ваксинация и презапасяване с ваксини, все пак има значителни неваксинирани популации.

Има огромна разлика в нивата на ваксинация в целия континент от запад на изток.

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е време да помислим за задължителна ваксинация, въпреки че подчерта, че отделните правителства ще имат право да вземат собствено решение.

"Имаме ваксините, животоспасяващите ваксини, но те не се използват адекватно навсякъде", заяви тя.

ПРОТИВ: ...или може би не още

Въпреки че има силен здравословен аргумент в полза на задължителната ваксинация, това не е единственият начин за повишаване на нивата на имунизация.

"Това, което е доста забележимо в историята е, че политиците харесват идеята за задължителна ваксинация, защото изглежда дава бърз отговор на проблема", казва Саманта Вандеслот, изследовател по социални науки в Oxford Vaccine Group. "Но аз не бих искала правителството да пренебрегне други неща, които трябва да се направят, за да се гарантира, че хората наистина имат достъп до ваксини."

Австрия няма да направи ваксините задължителни до февруари и все още използва други средства. "За тези, които се страхуват, които нямат доверие, за тези, чиято оценка на риска е ниска – за тях е важно да бъдат изслушани и притесненията им да се приемат сериозно", на мнение е Барбара Юен, здравен психолог в Университета на Инсбрук.

В Южна Африка 24% от населението е ваксинирано, по-малко от половината от средното за Европа, но значително по-високо от средното 7%, регистрирано в африканския континент. Няма недостиг на дози, а за слабото приемане на имунизацията е обвинена отчасти дезинформацията.

Правителството обмисляше да направи ваксините задължителни при някои обстоятелства, но броят на прилаганите ваксини бързо нарасна след откриването на варианта "Омикрон". Така че не само правителствата дават тласъци на масовата имунизация.

ЗА: Край на цикъла на блокиране

Задължителните ваксинации не са единствената форма на мерки. Повечето правителства са наложили някаква форма на ограничения, от "зелени сертификати" до забрани за пътуване, които носят собствените си разходи.

Освен спасените животи, задължителната ваксинация може да доведе до края на въвеждането на локдаун.

"Не става въпрос само за свободата ви, става дума за икономически щети и увреждане на психичното здраве, увреждане на физическото здраве", казва Алберто Джубилини, старши научен сътрудник в Центъра за практическа етика в Оксфорд Уехиро. Той предпочита мандати за тези, които са най-уязвими към коронавирус.

"Няма причина да налагате локдаун, който върви с огромни разходи, когато имате друга мярка", добавя той.

ПРОТИВ: Може да се окаже контрапродуктивно

Някои имат по-дългосрочни притеснения, като например дали една успешна програма може да изгради недоверие към бъдещи кампании.

"Задължителните мерки по време на криза ще бъдат контрапродуктивни", каза пред Al Jazeera д-р Дики Будиман, епидемиолог, който съветва СЗО относно възстановяването от пандемията. "Когато хората имат това, което ние наричаме теории на конспирацията, или имат погрешни вярвания или недоразумения, такива мерки само ще засилят техните крайни мнения."

Вандеслот посочва политическия климат: "Свидетели сме, особено в Европа, на партии, които се докосват до опозицията на ваксините и знаят, че това може да е начин да получат гласове от определена част от населението", обяснява тя. "Можехме да видим повече партии и те са склонни да са отдясно, пускайки такъв вид послание в политическата си кампания и казвайки, че искат да премахнат мерките за задължителна ваксинация. Това всява страх и след като се случи, ние не вече нямам възможност да използвам това като политическа мярка."


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
3
 
! Отговори
Айдеее преди 1 месец
Започна обработката на стадото утре така ще напишете - ами то кое му е лошото на педофолията?, За и против педофилията И след две, три години промивки и това ще стане норма. Нищо ново под слънцето! Време за събуждане, иначее без нас и децата ни!
175
0
 
6
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 1 месец
"ЗА и ПРОТИВ" в основата си е безсмислен и излишен спор. СВОБОДНАТА ВОЛЯ е дадена от Бога и никой не може да я отмени. а в спора Истината никога не се ражда. А това ЗА и ПРОТИВ е поредната разделителна линия в обществото, т.е. още от същото: "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ".
174
0
 
12
 
! Отговори
не може преди 1 месец
да е задължително нещо дето е експериментално. Дания и Норвегия спряха ваксината на Модерна , поради съмнения че предизвикват възпаление на сърдечния мускул. Онзи ден на кръга от първенството по футбол в Англия , два мача бяха спрени в различни градове заради инфаркти на хора в публиката. Та те така
173
0
 
1
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
иоя вандеслот ли е наи-умният пророк за да ни дава акъл?
172
0
 
8
 
! Отговори
MmAaHh преди 1 месец
Никъде в статията нито дума за това, че скепсисът към "ваксината" се дължи главно на очевадната й пълна неефективност. Като добавим към това и страничните й и често летални ефекти, много повече от допустимото за една ваксина, става ясно, защо толкова хора отказват да се ваксинират. Не по принцип, а точно с тази "ваксина".
171
0
 
5
 
! Отговори
До Обзалагам се преди 1 месец
Абе ти на сантасе за по 20 стотинки на раздаване недей да играеш! Че какъвто си ***, ще се набълбукаш като стой та гледай. Обзалагал се бил, кашона кух! Кух си, че дрънкаш!
170
0
 
5
 
! Отговори
До ДУБРУТРУ преди 1 месец
Къде ходиш бе, Програмиссс? Да не та ашладисваха около Женския пазар? Знаем, че си мека китка. Ха ха ха
169
0
 
8
 
! Отговори
Кротък до Гиб Мелсън преди 1 месец
Не съм съгласен, много си е добре човечеството физически. Деградацията е морална.
168
0
 
13
 
! Отговори
Кротък преди 1 месец
Дали да не си изкарам разрешително за оръжие ... Леко се обнадеждавам, като виждам колко много хора нямат намерение да си продават тялото и душата за дребни привилегии, които всъщност им се полагат по право. В същото време се натъжавам като чета постове на хора с ампутирано чувството за състрадание и емпатия към ближния. Някои коментари граничат със социопатия. Не че съм имал илюзии, но все пак е тъжно.
167
1
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Довода е само един. Човечеството се изнежва. Ще дойде време и то не след дълго, когато ще си бием ваксини и против настинки. Ще бъде недопустимо да видиш някой на обществено място да подсмърча или да понакашля. Ако някой се изкашля, веднага ще се подава сигнал на определен телефон и идват здравни работници и с полиция те вземат и затварят някъде в пълна карантина 10 дни, докато не ти мине настинката.
166
0
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
А бря видело съ е и с ваксинъ и без ваксинъ жа съ мре ! Няаа веке дъ има нормален дживот! От тогава дъ си ида от тоа свят набодън ?
165
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре дошли в новото НЕнормално. черното е бяло, здравето е болест и натоварва НЕздравната система и трябва да се лекува, тялото уж е наше, но е собственост и на държавата, която по преценка на назначени еничари може да ни вкара каквото и когато прецени, че трябва да поемем на наша отговорност. Ало го направят задължително, ще взема със себе си максимален брой душмани и насилници.
164
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашизмът е единстветния довод ЗА
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДУБРУТРУбогатството не е признак на интелект алчна, дребна душицо.
162
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В исторически план кампаниите за имунизация са постигнали огромен успех" да, само, че 40-50г. след като са разработени.
161
29
 
0
 
! Отговори
ДУБРУТРУ преди 1 месец
Антиваксърчетата от доста време са малцинство. Цивилизования свят е ваксиниран. Само африканците, племената от джунглите и българските антиваксъри - не! Африканците, защото са бедни, племената защото са диви, а българските антиваксъри защото са бедни, диви и П. Р. О. З. Д. И !!!
160
0
 
2
 
! Отговори
FOREX TRADER преди 1 месец
До Германец-------"продавай акцийките" -- Това е сигнал на купувам. .....Купи си още батьовата, добави в кошничката малко на TESLA и технологични компании. Аз и колегите те чакаме февруари догодина да ти изсипем една кошница подобни ***, та ще видиш цена и чудо. Купи си и здраво въженце. Може да ти потрябва
159
7
 
0
 
! Отговори
Обзалагам се преди 1 месец
Че, ако се намерят едни 200 милиона лева за сериозни награди за ваксинирани и се разиграе томбола с награди броят на неваксинираните в България ще е отрицателен! Говоря за сериозни награди-апартаменти,автомобили,парични награди по 50-100 хиляди лева!Не съм подстрекател,ама тогава и един антиваксър няма да има.
158
0
 
3
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 месец
До 159-За да направя такава ваксина трябва да съм вететеринар специалист по биотехнологии при репродуктивността на животните като шефа Pfizer и бъда финансиран от филантроп, загрижен за репродукцията на човечеството като Бил: Pfizer CEO Bourla was born and raised in Thessaloniki, Greece..His parents, who were Sephardi Jews..earned a doctorate in the biotechnology of reproduction at Aristotle University of Thessaloniki's Veterinary School in 1985..joined Pfizer in 1993, first serving as veterinar
157
19
 
0
 
! Отговори
Аритметиката преди 1 месец
Антивакси, вашата идеология на естествен подбор доведе до измиране на 1% от антиваксърското население! Вземете молив и смятайте ако не вярвате! От 7 мил. българи извадете децата и ваксинираните и ще останат 3 мил. антивакси, които основно поеха върху плещите си смъртността от ковид. Смъртните случаи са 30 хил. Точно 1 %! Ако не бяхме взели мерките, които ненавиждате, половината да ва нямаше!А имате още път да вървите! А сега направете поклон и кажете БЛАГОДАРЯ! А на Кунчев целунете ръцете!