Проф. Витанов: Без неприятности за празниците, Омикрон го няма

Няма да има локдаун до края на годината
6 дек 2021 15:22, Нели Христова
67
Проф. Витанов: Без неприятности за празниците, Омикрон го няма
Снимка: БГНЕС

Проф. Никола Витанов, даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 декември 2021 г.

"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

И днес ще има малко весело, но накрая. Батаците из българския политически и социален живат са ви ясни. Човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на тях, че по-лесно се преживяват.

Следва анализът на ситуацията.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.970 - близо е до 1. Но все още е под 1 - отлепихме от 0.999 в посока надолу. Развитието е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Очакванията бяха бавно да паднем под 100 000 активни случая и това ще се случи. но, разтоварването на здлравната система е бавно и тя
няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Какво означава да се разтовари достатъчно. Добре, че оня в небесата е наш човек и няма да ни стовари Омикрона да ни създаде проблеми през месец декември. Така, че базовата прогноза е - продължаване на техническото и кадровото претоварване на здравната система.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751
починали 1-ви октомври 2021 - 20 968
починали до днешна дата - 28 852
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 7884
Превишение на починалите от миналата вълна - 116, 7% (а декември едва почва).

Значи, дотук при тази върна са починари 16.7% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава. Това са факти.

НЕ ВИ КАРАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ НАСИЛА. Как беше - всеки сам си преценя, обаче всеки сам си носи последствията.

Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Имаме нов кандидат за излизане от ниво 3 и отиване на ниво 2 - Шумен. Виждате, че броят на областите, които са на ниво 4 продължава да намалява. Добрата новина е, че и София - град е кандидат за отиване на ниво 3. Ситуацията бавно се подобрява и очакванията са това да продължи.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвържава изводите от предната карта.

При Хасково и Благоевград имаме подобрение, там цветът вече не е тъмночервен. Наблюдаваме София - град и София - област. И там очакванията са цветът полека да стане по светлочервен. Знаете, какво е контролното число. Броят на новите случаи трябва да падне под 2000 на ден и да се задържи стабилно там. Тогава дифузното разпространение ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници.

Заплаха за този благоприятен вариант, който в меминта е устойчив: идиотии, свързани с масови събирания заради студентския празник, пробив в спазването на мерките в училищата и масивно донасяне на Омикрон варианта на вируса от завръщащите се за празниците гурбетчии. Вероятността за тези ексцесии обаче не е голяма.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук има положително развитие. Виолетовото намалява, но все още е доста много. Това трябва да ни показва, че благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България.

Знаете каква е прогнозата - ако не го пуснем в страната до Никулден, тоест и днес, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него до празниците. Никулден иде, Омикронът го няма.

За догодина - нека другите си правят прогнозите, нека другите ви плашат. Каквото имам да казвам още по Омикрон варианта - ще го кажа в началото на следващата година.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Сметките показнат, че не се очаква да сме идиоти, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците.
8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Знаете, че се занимавам с математическа социална динамика. И за де не ви говоря със скучни формули, използвам някои весели закони, за да ви обясня какво излиза от сметките. От някое време сме на закона на Мърфи и неговите следствия. Днес ще поговорим за следствието.

Ако отстраните пет причини за неприятности, винаги ще се намери шеста.

Прилагаме го това към бодрите намерения за изкореняване на корупцията и за постигане на нулева корупция. Ако изкорените пет причини за корупция винаги ще се намери шеста. Ако изкорените пет милиона причини за корупция, винаги ще се намери пет милионна и първа причина. Тоест, реализмът ни казва, че корупцията няма да може да бъде изкоренена. В мой стил: нулева корупция - ЙОК. Тя ще се поскрие, поскрие и ще почне да расте веднага щом усети неопитността н управляващите. Това е положението.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията щесе навърти на Никулден, тъй че утре този текст ще е друг): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете.

Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
22
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Как така сега смъртността е с 17% по-висока от вълната която беше преди една година когато нямаше ваксини?
37
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма и да го има измисления Омикрон ,другарю Витанов ! Щом вече прозираш истината , значи си почнал да изтрезняваш ...
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Козел
35
5
 
12
 
! Отговори
Hanko преди 2 години
Ей този мушмурок...пак изпълзя
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E га тия лъжепророци не ги затворят в затвора!
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО се дава дума в медиите на всякакви ЕдЕотЕ като тоя Витанов?!?!?Ето това е основната тема !!!.......набират се за жмурналя разни проЦти провинциалистчета които започват да облъчват племето по най-безумен начин.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наи добре знаетели как оставете 130 милиарда в три черни чувала пред народното събрание и кои са му на късмет да си ги харчи с здраве разпускаите всички партии и от утре кои на къде види така тамъм всичките ще са щасливи и капитализмът ще падне всичките да си вземат по един сноуборд и да ходят в планината и за риба изрежете всичките гори купете още 100 дизелови автобуса не си купуваите електрически автомобила караите си дизелови автомобила не залесяваите и не озеленяваите.
31
3
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Тази година дядо Коледа няма да ни посети,защото не се е ваксинирал...
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитаха се да ни искарат виновни че сме гербаждии да се мразиме себе си да намразиме партията за тва бяха тези рекети и репресии какви ли не ни изкарваха но партията си запази основите стабилни и дори стана по силна и конструктивна и увеличи своите избирате ли.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали се очакваше на 15.12. с прибиращите се българи??? Сега пък го нямало за празниците? Леле, ти ни правят на шара ни.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОБРЕ ЧЕ ИМА ПРОФЕСОРИ И ГЕНЕРАЛИ ДА НИ КАЗВАТ КОГА ДА СМЕ СПОКОЙНИ ИНАЧЕ КАКВО ЩЯХМЕ ДА ПРАВИМ БЕЗ ТЯХ?????
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е много по-безобиден за България от хунтата на Чорапа и марионетките му...
26
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
Този аритменикаджия пак сава мнетие.Ти не разбра ли,че всеки завършил 5 -ти клас,е в състояние сам да си прави тези прогнози.Защо въобще те питат.Не знаех,че талкова сме изперкали,та за медицински проблеми да търсят прогнози от бакалски счетоводители.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, с моя татко какво нещо преживяхме 3 седмици. Беше интубиран дори, но стана чудо и го спасиха! Просто е имал дни живот! На 81 години е, има само високо кръвно! Спасиха го! Беше в много тежко състояние! Благодаря на лекарите, че постоянно бяха до него!
24
1
 
13
 
! Отговори
мама Божка преди 2 години
Божкееее, с нетърпение чаках Витанката да ми каже, че всичко е на шест без десет, да не се притСнявам!
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко рефлектира на боико борисов някои хора крадът от 10 човека 1 и вия ни слагате под общ знаменател че всичките сме крадци те ще си заминат тези които крадът боико не е балък кои какво стане в дърбавата се усере и открадне за всичко търсите гербаджиите в партия герб има компетентни честни и отговорни хора много добри специалисти лошото е че целият негативизъм го обира боико на неговия кръб някои хора се възползват от това гербаджиите не са 650 хиляди а са много повече това е една четвърд.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и напъни да правите, срещу природате не може да се върви. Вирусът отслабва. Даже и Куньо го призна (поотслабнал, ама жив). Само тия, дето всеки ден плашеха народанаселението, какво ще правят, когато започнат да не ги дават по медиите ежечасно? Как ще осмислят живота си?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон-Шмомикрон.
20
5
 
5
 
! Отговори
Шаран преди 2 години
Честит имен ден професоре... Споко, тук много не осъзнават пък и не се замислят че и на това дето пишат и плювкат (телефони, компютри..) всичко отдолу е математика (а не някаква магия).... :-) То с математика всичко за кратки периоди и малко променливи, може да се сложи в някакъв алгоритъм и да се "предвижда краткосрочно"... е вече за дълго време с много променливи - не става ... иначе всички математици щяха да са тото милионери.... Честит празник и внимавайте с костите в рибата... :-)
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вия братя искате ния гербаджиите да се чувстваме виновни че сме гербаджии същите тези ни слагате всичките гернаджии под общ знаменател какви ли не ни изкарвахте крадци наркомани убиици кажете сега кои мразите боико борисов или партия герб само не ми излизаите с номера и двете кажете си честно откровенно защо искате да закриете партията или неискате боико за председател на партията бико го използвате за стълб от едната страна минават проводниците жиците от другата страна са два милиона и половина