МЗ се отчете: Разкрихме над 115 Covid зони, въведохме "зелен сертификат"

Кои политики и здравни мерки са продължени и развити?
72
МЗ се отчете: Разкрихме над 115 Covid зони, въведохме "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

Над 115 COVID зони има разкрити до момента в страната, посочват в отчета си от Министерството на здравеопазването. По този начин е осигурена още една възможност за лечение на пациенти с леко или със средно тежко протичане на коронавирусна инфекция, освен възможността да бъдат прегледани и лекувани от избрания от тях личеk лекар.

Своевременно са дадени указания на РЗИ за създаване на организация и преструктуриране на лечебните заведения за осигуряване на необходимия брой болнични легла за всички нуждаещи се пациенти, включително и за деца, със и без COVID-19; за разпределението на ремдесивир, моноклонални антитела и кислород в болниците; за осъществяване на ефективен контрол по спазването на противоепидемичните мерки; за анализ на смъртността в съответните области и др., се посочва още в него.

Продължено е провеждането на засилен епидемиологичен надзор, профилактика и здравен контрол с цел ограничаване на заболяването. Актуализирахме критериите за оценка на разпространението на COVID-19 в съответните държави и поставянето им в цветови зони. Актуализирахме мерките, които се прилагат спрямо пристигащи на територията на страната и са свързани с конкретни здравни изисквания;

Предприехме действия за доставка на ваксини срещу COVID-19 на държавно ниво чрез сключване на споразумения за доставка на 4 вида ваксини - аденовирусна, иРНК, антигенна и инактивирана. Създадохме възможността за прилагане на т.нар. „зелен сертификат“ за допускане на различни обществени места и провеждане на дейности, както и за работа в хосписи, лечебни заведения за болнична помощ и домове за стари хора, посочват още от МЗ.

Продължава работата по изготвяне на Национален антираков план, в който ще бъдат предвидени мерки по отношение на онкологичните заболявания в четирите ключови области: превенция, ранно откриване, диагностика, лечение и подобряване качеството на живот на пациентите с рак. Продължена е и работата по Националния план за борба с инсулта. Заложените в него цели са свързани с намаляване на смъртността и инвалидизацията от мозъчно-съдови заболявания.

Продължава и процесът по деинституционализация и закриване на домовете за медико-социални грижи за деца, като на тяхно място се разкриват центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

133 са издадените актове, с които министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата при управлението на търговските дружества с над 50 % държавно участие в капитала.

Осъществяван е мониторинг на тримесечна база по ключови показатели за дейността и финансовото състояние на 183 лечебни заведения за болнична помощ с преобладаващо държавно и общинско участие в капитала.

Осигурена е пълна прозрачност за заплащането на медицинските дейности, чрез публикуване на официалната интернет страница информация за цените на всички предоставяни медицински и други услуги от лечебните заведения, с цел намаляване на нерегламентираните плащания от страна на пациентите.

Осигурени са средства в общ размер на 4 млн. лв. за основен ремонт и обновяване на клиники и отделения в 17 лечебни заведения.

За да могат учениците да се върнат отново в клас и то в сигурна среда, предприехме действия за осигуряване на бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2. Целево бяха отпуснати средства в размер на 13 000 000 лв. за закупуване на 1 600 000 бр. тестове. Министерството на здравеопазването положи усилия и в кратък срок успя за същата сума да договори близо три пъти повече тестове от първоначално заложените. В резултат са сключени договори за доставка на 4 703 446 бр. антигенни тестове за деца.

От Министерството на здравеопазването посочват още успешно реализиране на проекти, дейности по превенция на заболявания, осигуряване на доставки на различни консумативи, модернизиране на здравни заведения и др.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 години
фашисти , *** .
57
1
 
10
 
! Отговори
Хймммммм преди 2 години
Не можем да си купим крушка без зелен сертификат Това не е редно а много т.....по
56
1
 
15
 
! Отговори
Хйкккккк преди 2 години
В автобуса можем да се гъчкаме а в магазините за техника и мебели не можем където магазините за техника и мебелите са по големи отколкото автобусите
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърници управляват *** народ. Нали народът ги е избрал. Логично.
54
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом България се е превърнала в леговището на антиваксърите и народа мре като мухи , значи нищо никой не е направил и постигнал. Една дума. Провал!
53
1
 
8
 
! Отговори
Вжбнннн преди 2 години
В един хранителен голям магазин има доста по малко клиенти отколкотопътниците в автобуситеПътниците в автобусите са доста повече отколкото в хранителните големи магазини или в магазините големите за черна и Бяла техникаЗатова отменяйте сертификатите и маските за магазините или спирайте автобусите защото автобусите са по малки като пространство а има повече хора в тях
52
1
 
9
 
! Отговори
Гхййнннн преди 2 години
Отменяйте всички забрани с ковид или спирайте градските транспорти защото в автобуса мястото е доста по малко а се возят доста хора
51
1
 
3
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Мен баш НАПджията ме боде с бустера всяка сутрин
50
1
 
4
 
! Отговори
Гхййбннннн преди 2 години
Трябва да забраним градските автобуси напълно защото в автобусите мястото е доста по малко отколкото от един голям магазин за техника и градинска техника затова отменяйт сертификати и забрани навсякъде
49
0
 
1
 
! Отговори
Гхххйййй преди 2 години
Стига с тези забрани и сертификатиГрадските транспорти трябва да се спрат напълно защото в градският транспорт мястото е доста по малко отколкото в един голям магазин за техникаВ един къс автобус трябва да се возят по четири пътника максимум в посока Затова тези забрани по магазините са *** и луди
48
1
 
18
 
! Отговори
Кирчо Тъпирчо преди 2 години
още не е встъпил в длъжност и вече точи игли да боцка наред! Щял да назначава Радка Пиратка (Аргирова) за личен съветник. Пази Боже, сляпо да прогледа! Първата му работа - да прокара фалшификата в парламента, вместо да го премахне за всички и да спре да сегрегира. Беше ясно умно-красавецът чий интереси представлява, но е жалко,че е избран от 15 % от народа, а останалите ще му берем гайлето. Няма да изкара дълго този...
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хора, който са изписани от болница(ковид отделение) биват под 14 дневна карантина. Ако се наложи да имат нужда от медицинска помощ в тези дни(14 днвената карантина), въпреки, че сте уведомнили рзи и мвр за излизане от на лице от карантина до болница-по- спешнотст във Болниците им бива отказана ПОМОЩ или с много молби им правят тест./ НИЩО НЕ ПРАВИТЕ!!!! Абсолютен хаос цари! Оставяте хората без медицинска помощ!
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им има на джурналистите от сутрешни блок на Нова. Това хора ли са, зомбита ли са? Защо бяха толкова агресивни днес. Крайно време е да бъде приет закон за подстрекателство към бодене с експериментални течности (сиреч геноцид) и те да са първите опандизени, защото тази измама скоро ще приключи, а виновните трябва да бъдат наказани
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадския ще легализира ли ганджата или само синтетиката на медицинските компании
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И умряха още 11 000 българи в 4та вълна. Успех?
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, Вие от МЗ, сертификата не е повод за гордост, а за срам! Но Вие сте опериране от последното!
42
2
 
18
 
! Отговори
blub преди 2 години
Значи, това момченце има една задача и това е да направи задължителна ваксинация. Както ония австрийски ***, който беше канцлер 1 месец. На мен ми изглежда, че момчето е тъпо и упорито и ще яде шутове в канадския си ***.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън та пляс. Умря *** дето ги фалеше. Истината е че положението в здравеопазването е трагично, даже бедствено.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След една седмица вдигам семейството си и се изнасям колкото се може по далеч от тази проклета територия. Докато съм млад че като остарея ще чакам подаяния както майка и татко. Тъкмо и на тях ще им помагам и ще им облекча старините.
39
1
 
9
 
! Отговори
Ковид преди 2 години
Ковид няма,всичко е измама, има ли екстра пари за лекари за тази ковид измама, ковид а никога няма да сърши, така че гответе се за пета вълна на ковид а, след това шеста и така нататък.