МЗ се отчете: Разкрихме над 115 Covid зони, въведохме "зелен сертификат"

Кои политики и здравни мерки са продължени и развити?
72
МЗ се отчете: Разкрихме над 115 Covid зони, въведохме "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

Над 115 COVID зони има разкрити до момента в страната, посочват в отчета си от Министерството на здравеопазването. По този начин е осигурена още една възможност за лечение на пациенти с леко или със средно тежко протичане на коронавирусна инфекция, освен възможността да бъдат прегледани и лекувани от избрания от тях личеk лекар.

Своевременно са дадени указания на РЗИ за създаване на организация и преструктуриране на лечебните заведения за осигуряване на необходимия брой болнични легла за всички нуждаещи се пациенти, включително и за деца, със и без COVID-19; за разпределението на ремдесивир, моноклонални антитела и кислород в болниците; за осъществяване на ефективен контрол по спазването на противоепидемичните мерки; за анализ на смъртността в съответните области и др., се посочва още в него.

Продължено е провеждането на засилен епидемиологичен надзор, профилактика и здравен контрол с цел ограничаване на заболяването. Актуализирахме критериите за оценка на разпространението на COVID-19 в съответните държави и поставянето им в цветови зони. Актуализирахме мерките, които се прилагат спрямо пристигащи на територията на страната и са свързани с конкретни здравни изисквания;

Предприехме действия за доставка на ваксини срещу COVID-19 на държавно ниво чрез сключване на споразумения за доставка на 4 вида ваксини - аденовирусна, иРНК, антигенна и инактивирана. Създадохме възможността за прилагане на т.нар. „зелен сертификат“ за допускане на различни обществени места и провеждане на дейности, както и за работа в хосписи, лечебни заведения за болнична помощ и домове за стари хора, посочват още от МЗ.

Продължава работата по изготвяне на Национален антираков план, в който ще бъдат предвидени мерки по отношение на онкологичните заболявания в четирите ключови области: превенция, ранно откриване, диагностика, лечение и подобряване качеството на живот на пациентите с рак. Продължена е и работата по Националния план за борба с инсулта. Заложените в него цели са свързани с намаляване на смъртността и инвалидизацията от мозъчно-съдови заболявания.

Продължава и процесът по деинституционализация и закриване на домовете за медико-социални грижи за деца, като на тяхно място се разкриват центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

133 са издадените актове, с които министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата при управлението на търговските дружества с над 50 % държавно участие в капитала.

Осъществяван е мониторинг на тримесечна база по ключови показатели за дейността и финансовото състояние на 183 лечебни заведения за болнична помощ с преобладаващо държавно и общинско участие в капитала.

Осигурена е пълна прозрачност за заплащането на медицинските дейности, чрез публикуване на официалната интернет страница информация за цените на всички предоставяни медицински и други услуги от лечебните заведения, с цел намаляване на нерегламентираните плащания от страна на пациентите.

Осигурени са средства в общ размер на 4 млн. лв. за основен ремонт и обновяване на клиники и отделения в 17 лечебни заведения.

За да могат учениците да се върнат отново в клас и то в сигурна среда, предприехме действия за осигуряване на бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2. Целево бяха отпуснати средства в размер на 13 000 000 лв. за закупуване на 1 600 000 бр. тестове. Министерството на здравеопазването положи усилия и в кратък срок успя за същата сума да договори близо три пъти повече тестове от първоначално заложените. В резултат са сключени договори за доставка на 4 703 446 бр. антигенни тестове за деца.

От Министерството на здравеопазването посочват още успешно реализиране на проекти, дейности по превенция на заболявания, осигуряване на доставки на различни консумативи, модернизиране на здравни заведения и др.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
14
 
! Отговори
Ваксините заразяват преди 2 години
Т.нар. ваксини - течностите - ги създават тия вълни. И мисирките също, с постоянната психоза от сутрин до вечер. Фактите са, че болниците са пълни с жигосани, но за удобство ги броят нежигосани - нали знаете, който няма трета доза е нежигосан - странно, но факт.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен лош превод на фашистката западна диктатура поне с нещо положително не се ли сетихте да се похвалите?
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алтерниращ веганистБесене и народен съд за всички про-ваксъри, налагащи модерния фашизъм със задължителното ваксане!
35
2
 
15
 
! Отговори
Фен на 7 62 мм преди 2 години
Няма да се ваксам! Чакам ги въоръжен с АК-47, казанлъшко производство! Ще трябва да ме убият, ако искат задължително да ме набодат, но без бой няма да се дам.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид зоните не работят иначе тез със симптоми няма да са пред кабинетите в поликлиниката и да казват че са настинали
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво са направили - горе пише... но от всичко това нямаше нужния ефект!
32
1
 
21
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Уморихме от ковид няколкостотин души и оставихме без работа няколко хиляди - това на първо време, но въведохме зеления сертификат в угода на фондерлайнерката . Оттук нататък само ще разширяваме обхвата на тия полезни дейности, защото иначе Европа няма да ни даде парички, а ние за тях сме тук, не заради черните ви очи.
31
0
 
2
 
! Отговори
мароканец преди 2 години
До ГеоргиАма ние сме на една нощ с лодка път до евопейските градове, а вие докато дойдете 5 дни с камили.
30
1
 
5
 
! Отговори
чистокръвен преди 2 години
До Анонимен 33Американските агенти ще ги извозват със Спартана някоя нощ по спешност.
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадеца и Кокорчо ще берат големи ядове ако не премехнат зеленият сертификат и не удържат цените на храните тока парното и горивата. Едва ли сълзлвите им обещания ще стоплят някой и ще го нахранят. Както са ги качили на власт така и ще ги свалят. Те ако имат милиони народа няма. Май промяната ще стане Подмяна. Като гледам продължават същата политика като Гербавите сеяндурчета.
28
1
 
20
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Станете и те ще паднат!
27
1
 
28
 
! Отговори
Академика преди 2 години
Отчетохте се , браво, сега в редичка към затвора
26
1
 
27
 
! Отговори
Анти Анти преди 2 години
Толкови удържа на предизборното си обещание, да не ни ваксинира насила,... няма и един ден. От един патологичен лъжец, не можеше да се очаква нещо друго, ама пусто лековерие и отчаяние. Не знам братя и сестри, просто не знам.
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със зеленият сертификат направиха задължителна ваксината за хората които работят. Никой нямаше да се вакса ако зеленият сертификат беше задължителен само за заведенията моловете и театрите. Тарикатски сеяндурски номер. Трябва да им се признае на сеяндурчетата..Но аз съм си сам работодател така че за мен не се отнася този зелен тарикатски сертификат.
24
1
 
20
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Пичуе, оставате сами в бегето с фашистите. Смърт на фашизма, свобода на народите!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевюнген кога???
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирката излезна менте като ваксините.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪРНАХМЕ НСДАП! БРАВО КИРЕ!
20
2
 
6
 
! Отговори
Отказан достъп ли преди 2 години
Да ако на някой му е противопоказно да се ваксинира по конспиративни причини, а това важи за повечето тук то това е нерешим проблем. Но Мангъров го каза вместо ваксина по - добре ковид.
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адолф Радев (фюрер), Кирил Химлер (дясната ръка на фюрера), Бойко Гьобелс (отговорен за пропагандата). По този начин Радев иззе властта.