Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни

Експерти настояват за по-кратък срок между втора и трета доза
13 дек 2021 08:10, Петя Славова
284
Все по-често ваксиниране: Две дози вече не са достатъчни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омикрон може скоро да стане доминиращият вариант на коронавируса. Затова според експерти четвъртата доза изглежда неизбежна. Те препоръчват и по-кратки интервали между ваксинациите, предава "Дойче Веле".

Бустерните ваксини в Германия се ползват с все по-голям интерес, като същевременно се вижда, че третата имунизация надали ще бъде последната. "Смятаме, че през лятото или най-късно през есента ще се наложи и четвърта имунизация", казва председателят на Германския съюз на домашните лекари Улрих Вайгелт.

Той се надява, че тогава четвъртата имунизация срещу коронавируса ще е обвързана с имунизацията срещу грип, "за да се превърне защитата от коронавируса в рутина". Това би било наложително и заради новия вариант Омикрон, който вероятно е много по-заразен от доминиращата в момента мутация Делта.

Още по темата

Две дози вече не са достатъчни

От BioNTech/Pfizer предвиждат до март - при условие че получат съответното разрешение - да пуснат препарат, модифициран срещу Омикрон. Те изтъкват, че и сега прилаганите ваксини защитават от тежко протичане на заболяването - но с допълнението, че от гледна точка на Омикрон две дози вече не представляват пълноценна имунизация.

Експертите предупреждават, че Омикрон може да се разпространи много бързо. "Предполагаме, че в началото на следващата година тази мутация бавно ще се превърне в доминираща", казва председателят на Германското обединение на интензивните и спешни медици Гернот Маркс.

Експерти настояват за по-кратък интервал между втора и трета доза

В същия контекст специалисти като инфекциониста Бернд Залцбергер призовават за съкращаване на интервала между втората и третата ваксина. Постоянната имунизационна комисия в Германия към момента препоръчва интервалът да е шест месеца, но в някои федерални провинции това време може и да се съкрати.

По-ранното поставяне на бустерна ваксина би могло да повлияе както на разпространението на Делта, така и на Омикрон - "както показват наблюденията от Израел", посочва Залцбергер. Здравният експерт на Зелените Янош Дамен говори за "предвидлива пандемична политика". "Няма да усетим последствията от Омикрон още утре, но от днес трябва да се въоръжим срещу тях", казва той пред "Райнише Пост".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво лято, ква есен... март или април ще ви бустят пак! После може и да си починете лятото, но на есен всеки месец!
52
0
 
43
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 2 години
"Експерти" ???? EBATISHEMATA!!! Аз Предлагам всяка седмица в Събота да си удряме по един бърз БУУУСТ и сертификатчето за Изряден Гражданин да е седмично. Щот явно това е целта на тази СХЕМА.
51
0
 
63
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Най-странното е, че ваксърите са много агресивни и се дразнят от антиваксърите. Докато при антиваксърите е обратното. На тях не им пука един ваксър с колко спринцовки ще се набоде. Откъде извира тази агресия при ваксърите? Нали като си вакснат всичко е О.К, какво повече искат от другите? Днес гледах по една телевизия журналистите водещи ваксъри едва не скочиха да бият един адвокат, който беше антиваксър. Викам си, гледай каква агресия. Водещите не са показвали такава агресия дори срещу педофили.
50
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кучешкия паспорт, наречен зелен има предвидени точно 8 графи за реваксинация. Сещайте се колко са бустерите дето са изчислили че трябва да набодат, а народите да им ги платят. Ако след 8мия бустер е останала читава икономика и здрави хора ще е меко казано късмет.
49
0
 
39
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До До алоооЧовека аа 48 коментар го е написал. За съжаление не съм доктор и не мога да кажа с точност, но има случаи. Достатъчно е, че има лекари, които много от тях не са ваксинирани и не желаят и казват да не го правим. Това е достатъчен довод за мен. Припомнете си доктора от Пирогов, какво каза човека относно тая работа. Аз вярвам на такива хора, които работят на терен, а не на ония книжния плъх Кунчев, дето не е излекувал 1 човек от болест или хирурга.
48
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41 То заради ваксинирането насред епидемия статистиките на ОК, Германия показват интересна тенденция. Колко да са между първа и 14 дни от втора доза от населението? 1-2% в рамките на месец и половина. В болница и умрели такива са бая над тоя дял. Ама то куче да ваксинираш ти казват 1-2 седмици да го пазиш, че имунната му система е по-податлива на зарази... Кога лекар е бил противогрипна ваксина декември или посред пик на грипа? Не спират ли нормално ваксинирането на децата в пик на грипа?
47
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52 ти се стягай за апокалипсис. Аз се стягам за свещенна война. Без бой не се давам. А се бия до смърт.
46
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
догодина ще пишат пет дози са плашешто малко .Апелираме към шеста доза.
45
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви имам експертите, ваксините, бустерите и психозата! Малко срама немате ли?
44
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пишете конспирации днеса? Упс, то не било конспирация. А само преди 6 месеца всички ни крещяха от екрана, че това изказване е анатема и че всеки произнесъл го е конспиратор.
43
0
 
20
 
! Отговори
Ганка преди 2 години
Обичам ваксината като хляба, цунки :*
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините се провалиха като ГЕРБ.
41
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, постоянно ваксиниране до опъване на петалата, което и ще дойде бързо при тия ваксини. Това го заяви най- отговорно шефа на Пфайзер. Иначе няма конфликт на интереси, и всичко в този бизнес е етично, вЕрвайте ми. Идват сатанински времена, стягайте се за апокалипсис.
40
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А... Германците настоявали за намаляне на интервала до бустера? Значи новината за 3.6 милиарда дози за догодина или 5 на калпак за цяла Европа може да има обяснение? Все още е конспирация за задължителна доза на 3 месеца, ама докога? 1.2.2022 примерно?
39
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде пък за Коледа ще се поздравяваме с весела КоВида.
38
1
 
11
 
! Отговори
До алооо преди 2 години
Какви са страничните ефекти и кога се появяват?
37
3
 
42
 
! Отговори
аа преди 2 години
всички мои познати които се набодоха , после се бъгнахавсе някъде. Един получава задух, друг го удари в кръста, на трети ръката му беше безчуствена три дни, един разви астма за отрицателно време. Половината минаха през болница от ковид другите лежаха в къщи с температура. А тези дето приказват че нищо им нямало - лъжат. всички ги удря нъкъде, я веднага я по-късно
36
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е ,явно две дози не са достатъчни за умъртвяване в определеният срок
35
0
 
37
 
! Отговори
надявам се скоро ... преди 2 години
ваксинираните лекоооо да започнат да се замислят ... и след като им изтече сертификата ... боцнат се 3, 4 път ... бустерно . .. още веднъж и т.н. ... да си кажат .... "а бе аз докога ще се бода.... айде стига идиотии .." и лека полека да им писне и да се откажат от боденето .... вече познавам един човек .. набоден 2 пъти ... каза, че и бустерна ще вземе заради рабоатата си .. НО за повече каза - стига толкова !!!
34
3
 
42
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Айде ваксарите радвайте се. Като почнат да ви избиват страничните ефекти от тая помия експериментална, не знам какво ще говорите тогава. Всички ваксини, които са създадени за други болести имат 100 % ефект, а не като тая, може да хванеш, може да не хванеш. То и като не си ваксиниран шанса ти е същия. А това за леталния изход пак е лъжа има и починали ваксинирани, тъй че все тая.