Какви са версиите за произхода на "Омикрон"?

Едно е ясно - вариантът е опасен
15 дек 2021 20:22, Нели Христова
102
Какви са версиите за произхода на "Омикрон"?
Снимка: Pixabay

Учени от цял свят търсят отговор на въпроса откъде идва новият вариант на коронавируса Омикрон и какви са неговите характеристики. Все пак в крайна сметка става въпрос за това, кога ще приключи пандемията и как можем да се предпазим от нови мутации на коронавируса, пишат от DW.

Въпреки че няма много данни за този нов вариант на коронавируса, едно е ясно: Омикрон е опасен! Заради близо 50-те мутации в шиповия протеин, с чиято помощ причинителят на инфекцията нахлува в човешката клетка, Омикрон може да заобиколи защитата, предоставяна от ваксините срещу коронавирус тъй като антителата не винаги могат да го разпознаят. Това означава, че дори ваксинираните могат да се заразят с Омикрон, което може да причини тежко заболяване от COVID.

Освен това новият вариант на коронавируса е по-заразен, което за кратко време може да доведе до колапс на здравната система. Тази седмица стана известно за първите пациенти, приети в болницата с варианта Омикрон, и за първия смъртен случай, причинен от него във Великобритания.

Прогнози относно Омикрон

Омикрон се разпространява масово по света и може да измести варианта Делта. Такова развитие, смятат учените, показва, че най-вероятно няма да успеем да се отървем бързо от коронавируса. По-скоро той ще стане ендемичен. Това означава, че пандемията ще обхване не целия свят, а ще се появява вълнообразно на определени места в определено време, както се случва със сезонната поява на грипните вируси. На този фон става очевидно колко важна е ваксинацията срещу коронавирус, включително бустерната.

Появата на по-заразния вариант Омикрон предизвиква огромен интерес сред учените, тъй като той не е мутация на някой от предишните варианти, а се предполага, че се е появил или развил успоредно с вариантите Алфа, Бета, Гама и Делта. Поради факта, че Омикрон се различава силно от другите варианти на вируса, трудно можем да си представим, какви ще бъдат следващите свързани с него вируси, смята Ема Ходкрофт – вирусолог от университета в Берн.

Откъде се появи Омикрон

Учените имат три правдоподобни теории относно това, откъде би могъл да се е появил Омикрон и къде е бил повече от година той и неговите предшественици.

Според първата теория, вариантът Омикрон може да се е появил сред живееща в изолация популация, където вирусът е циркулирал дълго време, много са се заразили с него, без да забележат, преболедували са и са оздравели, а тестовете не са отчели това.

Тази теория се подкрепя от Кристиан Дростен – главен вирусолог на берлинската клиника „Шарите“. В интервю за списание „Science“ той заяви: „Изхождам от това, че Омикрон не се е появил в ЮАР, където беше направено секвенирането му, а някъде в Южна Африка по време на зимната вълна. Там дълго време имаше много заразени, а за развитието на такъв вирус е необходим огромен еволюционен натиск.“

Андлю Рембаут от университета в Енидбург не смята тази теория за убедителна.

„Не съм убеден, че в света има място, което е дотолкова изолирано, че този вариант на вируса да е можел да се намира единствено там и да не се появи в други райони на света“, каза той.

Според втората теория, Омикрон би могъл да се е появил у човек с хронично заболяване, който се е заразил с ковид. Вероятно у такъв, чиято имунна реакция е отслабена заради други заболявания и медикаменти. Това би могъл да е човек, болен от рак или ХИВ/СПИН. Тъй като хора с отслабена имунна система се борят по-продължително с коронавируса, той (вирусът) има време да мутира и да произведе вариант, способен да заобиколи имунният отговор.

Поддръжник на тази теория е Ричард Леселс от университета Квазулу-Натал. Той дава пример с млада жена от ЮАР, заразена с ХИВ, която е била носител на коронавируса повече от 6 месеца. При нея и други други пациенти инфекцията е продължила няколко седмици и даже месеци, открити са мутации, характерни за вариантите на вируса, които предизвикват безпокойство.

С тази теория, обаче, не е съгласен Кристиан Дростен. Той предполага, че при такива болни може да се появи нов вариант на вируса, способен да заобиколи имунната система, но при тях е намалена способността да пренесат вируса от човек на човек. А Омикрон е по-заразен в сравнение с други вируси.

Как повлияха животните на Омикрон

Третата теория за произхода на Омикрон е тази, че вирусът вероятно се намира в организма на животно, след това е мутирал и се е предал на човека във варианта Омикрон. Тази теория се подкрепя от Кристиан Андерсен – изследовател по инфекциозни заболявания в Scripps Research, както и от биолога Майк Воробей от университета в Аризона.

Аргументите в подкрепа на тази теория са съществуващите доказателства, че определени животни могат да се заразят с коронавирус. Това е причината преди две години по време на избухването на епидемията в Ухан много учени да говорят за животински произход на коронавируса.

През 2020 г. в Дания бяха унищожени много норки, защото учените доказаха, че у тези животни имат мутации на коронавируса. Ветеринарните лекари предполагат, че са били заразени с човешки вирус. Вероятно тези животни могат да заразят хората с мутирала версия на коронавируса. Следващият аргумент в полза на тази теория е, че вирусът в организма на животно причинява други еволюционни промени, което обяснява новите мутации на Омикрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи няма много данни за Омикрон, с други думи нищо не знаят за него, но едно било ясно, че е много опасен. И как точно това им е ясно на тези толкова учени хорица след като нямат много данни за Омикрон?
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както пуснаха първоначалния вирус нищо чудно така да пускат и вариантите.
76
0
 
2
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
Публикувано в ДНЕС : "Въпреки че няма много данни за този нов вариант на коронавируса, едно е ясно: Омикрон е опасен!" Това не е парадокс/близко до истината/; това е абсурд и тотален нонсенс /демек безсмислица отвсякъде/ както казват франкофоните! Ама бутай! Като за пробутване на рекламки и кликане статията важи!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Файзър го е създал за да продава повече от скапаните си ваксини
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...много са се заразили с него, без да забележат..." Няма нужда от коментар. Само за един преател да питам - хора още ли падат по улиците в Ухан?
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се пропуска най-реалното и доказаното? Че по официалните документи Омикрон е тръгнал от ваксинирани. В доклада пише че първите открити заболели, всички са били ваксинирани? Защо ви трябваше да преписвате целия този смехотворен оправдателен ферман? Платиха ли поне?
72
2
 
7
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
"Едно е ясно - вариантът е опасен"----- Не! Поне за сега е ясно едно, -че тоя вариант въпреки бързото си разпространяване е най-безопасния. Спрете да пръскате лъжи!И още едно е ясно, - че бе открит първо във вайсинирани. До един! И се разнася по света чрез ваксинирани със сетрификати за пътуване и минаване на граници.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почакайте, по-смислен отговор може да има, когато дойде момента да отворят фризера с варианта "Ро"!
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая пропаганда е толкова плоска и елементарна. Тия DW сигурно са немци.
69
0
 
5
 
! Отговори
o/o преди 2 години
Откъде идва Омакрон--еми от същата лаборатория откъдето пуснаха първият вирус.Все пак остават още много букви от гръцката азбука до Омега--това значи още много вируси и многоооо пари,нали това е целта-човешките жертви са бонус.
68
1
 
6
 
! Отговори
Хахахаха... преди 2 години
Хахахаха...,видя се ,че има много P-ROST и G-LUPAV народ по Земята!Хахахахаха..!Кога ще е следващият Бустер?!Хохохохохохо....
67
1
 
9
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
"Това означава, че дори ваксинираните могат да се заразят с Омикрон, което може да причини тежко заболяване от COVID"..."На този фон става очевидно колко важна е ваксинацията срещу коронавирус, включително бустерната." - Нещо връзка с главния дали имате или ако мине, че оборот трябва да се прави.
66
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Като видя статия от DW (Дойче Веле) и веднага ми става ясно, че е пропаганда и обикновено няма нищо общо с действителността.
65
0
 
7
 
! Отговори
Lucie преди 2 години
До 73Не е особено хубаво да упреквате цял един народ - нашия- че не спазваме правилата..най-малкото звучи обидно, невъзпитано и неуважително към нас българите..всеки знае най-добре за себе си,..
64
1
 
6
 
! Отговори
Lucie преди 2 години
До 74Правилата са в казармата!!! Когато има общество има закони и права на човека, които се спазват от върховенството от т.нар Харта за правата на човека, може да се запознаете какво пише в нея и особено ва раздела където човечеството не трябва да се поставя в положение да си правят опити с него...това не е един за всички, или всички за един..между другото подкрепям и подписам най-чистосърдечно референдум за излизане от Европейския съюз.
63
2
 
2
 
! Отговори
Lucie преди 2 години
До 75Уважавам ваксините, те предпазват населението от тежки заболявания. И всеки който иска може да си ги слага..има държави, в които за да отидеш трябва да се ваксинираш, което те предпазва до живот....Лошото е когато едни изпитателни течности, които се бият (все още във фаза 3) се преставят за васкини, и които не те предпазват от заразяване това не са ваксини, не са изпитани докрай ..ако следите новостите-.някой държави наричат тези течности за корона вирус..JAB ..а корона вируса- FLU :)
62
1
 
3
 
! Отговори
До Х преди 2 години
Ние определяме нормите,приятелю.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам всичкото жител на земята да се бодне на нова година с бустер и да няма вирус вече. Само че това е ваксърски мокър сън и няма как да стане поради Реалността.
60
6
 
3
 
! Отговори
X преди 2 години
До Lucie Когато жиееш в едно общество спазваш правилата. Затова не ходи никой гол по улиците, а наркотиците са незаконни. Задължителни ваксини има а тия за ковид са ги били милярди пъти да знаем, че са безопастни. Ако българите не искат да спазват нормите приети в Европа тогава ок, референдум и свобода. Не е лошо да има такъв референдум впрочем.
59
1
 
2
 
! Отговори
Lucie преди 2 години
До Анонимен 72Може би парите играят роля, развитието на науката, естестен подбор за оцеляване, регулиране броя на населението, немърливост в медицината ....просто едно учение за трениране на възможностите за реагиране при заплаха ...всичко може да бъде...важното е хората да не бъдат поставени от зависимости от т.нар. поредна игла..коео е вече престъпление