Защо бустерните дози предпазват повече от първите две дози на ваксината?

Учените работят по препарат, който задейства Т-клетките
15 дек 2021 22:00, Нели Христова
268
Защо бустерните дози предпазват повече от първите две дози на ваксината?
Снимка: БГНЕС

Това, което сме научили досега за COVID-19, е, че е движеща се цел. През есента въвеждането на бустерни дози за по-възрастните групи беше спорно. Сега те са най-големият фокус. Но защо бустерните дози помагат толкова значително в сравнение с първите две и дали в бъдеще ще имаме нужда от все по-честа имунизация?

Дори преди Омикрон беше ясно, че ще са необходими бустери, за да се поддържат нивата на защита срещу инфекция, въпреки че защитата срещу тежки заболявания изглежда се поддържа добре.

Ваксините карат тялото да произвежда неутрализиращи антитела, които прихващат Covid, преди вирусът да зарази клетките ни, но циркулиращите антитела могат да намалеят с времето. Данните от Израел, една от първите страни, които ваксинираха голяма част от населението си, показват спад в защитата срещу инфекция само след три месеца. То разкри, че хората са около 15 пъти по-склонни да бъдат заразени шест месеца след втората доза, в сравнение с няколко седмици след нея.

Дори повечето хора да останат защитени срещу сериозно заболяване, този отслабващ имунитет представлява значителен проблем за общественото здраве, когато част от възрастните хора все още са неваксинирани или имат имунни състояния, които ги правят уязвими.

"Омикрон" направи нуждата от бустери по-спешна. Мутациите във вируса означават, че неговият шипов протеин сега изглежда доста различен от този на оригиналния щам, появил се в Ухан, за който са предназначени всички настоящи ваксини. Това от своя страна означава, че антителата от предишна инфекция и ваксинация ще бъдат по-малко ефективни при прихващането на "Омикрон". Тъй като те се придържат към вируса по-малко енергично, се изисква по-голямо количество антитела, за да се компенсира по-малкото им съответствие.

Проучванията показват, че бустерната доза повишава нивата на антителата значително над нивото, наблюдавано след две дози, което кара някои учени да се надяват, че отслабването на имунитета ще настъпи по-бавно след трета доза, въпреки че не е минало достатъчно време, за да се определи дали това е така.

Ранните проучвания също показват, че качеството на антителата е по-високо след бустер. Имунната система продължава да прецизира точно кои антитела се избират и амплифицират въз основа на последващи срещи с вируса или ваксината и проучванията показват, че има по-широк, по-мощен имунен отговор след трета доза.

Има и причина за известен оптимизъм, че ваксините могат да издържат по-добре срещу тежки заболявания, отколкото срещу инфекции. Имунната система има втора линия на защита в Т клетките, които атакуват вече заразени клетки. Те са склонни да се задържат по-дълго и разпознават части от вируса, които са по-силно запазени, което означава, че е по-малко вероятно мутациите на "Омикрон" да ги избегнат. Така че, ако антителата не са достатъчно добри, за да предотвратят инфекцията, Т-клетките могат да нахлуят, за да поставят болестта под контрол, преди тя да инфектира човешкият организъм сериозно.

Лабораторните данни изглеждат обнадеждаващи, но резултатите от реалния свят се следят отблизо в Южна Африка, Обединеното кралство и другаде, за да се отговори на този въпрос, който остава една от най-големите несигурности относно това как ще се развие тази вълна.

Засега производителите на ваксини работят върху варианти, които могат да бъдат готови за внедряване още през март, но коригирането на настоящите ваксини ще остави същите уязвимости, ако след "Омикрон" се появи нов вариант.

Учените се надяват, че следващото поколение ваксини не само ще бъде подходящо за циркулиращи щамове, но ще осигури много по-широка имунна защита, така че да са ефективни срещу мутации. Една от възможностите е ваксина, специално проектирана да задейства Т-клетъчен отговор към вирусната репликационна машина, за разлика от шиповия протеин, който учените предполагат, че може да доведе до имунитет, който продължава години, а не месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
2
 
! Отговори
Щ. Младши преди 2 години
Ами какво ни будалкате тогава с първа и втора доза- правете направо по една бустерна и да запразваме с туршийка и греяна ракийка! :)
175
1
 
3
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Ами че щом е така,правете по две бустерни дози и не ни занимавайте с трета!
174
0
 
2
 
! Отговори
До К или 188 преди 2 години
Големите печалби са от разкрасяващи продукти и хранителни добавки. Просто масово хората предпочитат да умират, но слаби и красиви.
173
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До От Берлин/191"А, са хора с докторски титли, лекари, юристи, учители" - ми какво пречи да са си про'стаци? Демокрацията от такива има нужда. Виж Урсулата например!
172
1
 
3
 
! Отговори
Всичко е илюзия преди 2 години
Не се ходете,НЕ СЕ БОДЕТЕ!НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ,НЕДЕЙТЕ,УМОЛЯВАМ СИ ОПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ И БЛИЗКИТЕ СИ!НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ,НЕДЕЙ,ЗАЩОТО НЕЩО,КОЕТО ДА ВИ ПОМОГНЕ!БЪДЕТЕ МЪДРИ,МИСЛЕТЕ,ИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ,НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ!
171
2
 
15
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
До Германец. Моите приятели, всички родени малко преди 1990, са с така промит мозъци... Нямам думи! А, са хора с докторски титли, лекари, юристи, учители.... Направо е страшно, как Системата може да те оформи, като бъдещ послушен роб... Бог с ВАС и пазете децата
170
4
 
16
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Сега говорих с една позната германка, която мисли да си запазва час за бустер-а. Между другото спомена, че майка й(на около 70г) е с тежка тромбоза(отичане на краката и не може да се движи) седмица след втората ваксина(докторът казал, че тромбозата няма връзка с ваксината). А познатата ми дори не е в рискова група с тегло или диабет. Смятайте за какви хора става въпрос...
169
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Защото ваксината държи 3-6 месеца... и трябва отново. Очаквам статия след 6 месеца за за пазещите дабълбустери и след година за трипълбустерите....
168
4
 
7
 
! Отговори
К преди 2 години
Основна способност на коронавирусите е да мутират изключително бързо - често ваксините се оказват неефективни много бързо след тяхното производство. В момвнта се налага една практика, която няма научна обосновка, но ще доведе до ваксиниране на всеки 3 месеца и колосални печялби за БигФарма. Как Урсула да не натиска всички за задължително ваксиниране, след като се внася данък печалба от Бионтек в немската хазна?!? Хипократи
167
4
 
7
 
! Отговори
&~~ преди 2 години
Бустерните дози предпазват, защото на медиите им плащат да пишат така. А в Израел пак имат проблем с ковид, защото използваха най-скапаната ваксина - Пфайзер. Тя е гола вода спрямо другите.
166
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът не е "защо", а "дали въобще има смисъл от тях".
165
10
 
5
 
! Отговори
До 188 преди 2 години
До АнонименДоказано е и че от 100 човека с инсулт, 80 са пили аспирин, една седмица преди това, 70 са яли банани един ден преди инсулта, а 60 човека са правили секс с любовниците си, до 5 дни преди товаДали има нещо общо с инсултите??
164
2
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Колко бустера?
163
6
 
4
 
! Отговори
До 197 преди 2 години
Оо, да, СЗО гледа и се съобразява само с роднте антиваксъри.Не се ли допитват и до теб, има ли ефект от ваксините, дали работят изобщо, нужни ли са?Ти ли ги съветваш?Да дадеш мнение и за други епидемии, болести, ваксини, програми за борба със СПИН, лечения и т.н.?Или си експерт само по Ковид?Да знаем, да се обръщаме към теб, при нужда.
162
4
 
15
 
! Отговори
БГ Дъб преди 2 години
Таз "наука" и туй СЗО не разбра ли, че с ваксините в БГ удари на дърво, а ако продължи да нахалства, може и с пръчката да се запознаят.
161
4
 
25
 
! Отговори
Яве преди 2 години
Каква пропагандна помия е това писание! Отврат!
160
3
 
20
 
! Отговори
ЕРА преди 2 години
освен да насаждат среах и да докарват хората до параноя с цел да се набодем, медиите нищо друго не правят.
159
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са хубави пресни пресни. Новите миокардитни томболки.
158
4
 
21
 
! Отговори
11 преди 2 години
Още при първата поява на няколко ваксини направо с две дози, лампата светна, че са решили да има и трета, и пета, и десета доза.
157
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-грозното нещо е, че крият стотици хиляди случаи за пострадали от ваксините. Агуеро се отказа от футбола заради проблеми със сърцето, след като се ваксинирал. За няколко месеца има поне 10 случая на футболисти които получават пристъпи по време на мач, което до сега в историята не се е случвало - всички са ваксинирани.