Пета вълна с Омикрон - неизбежна ли е и какво да правим?

Според специалистите въпросът е да няма силен натиск върху системата
Обновена: 18 дек 2021 20:27 | 18 дек 2021 16:18, Веселина Йорданова
162

Пета вълна с Омикрон е неизбежна след празниците, казват учените. Затова трябва да се вземат навременни мерки, смята проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

"Към февруари е неизбежна петата вълна, защото това е един много вирулентен вариант. Въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, че тя да не може да поеме новите случаи", посочи тя.

Всички ваксинирани с две дози, от която и да е ваксина, трябва да си поставят и трета бустерна заради Омикрон, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев, предаде Bugaria ON AIR.

"Обаче е доказано, че една доза РНК ваксина прави така, че имунитетът на човек с 2 AstraZeneca става толкова силен, колкото е почти силен срещу Делта варианта. Същото е и ако си ваксиниран с две дози РНК ваксина. 1/3 бустерна доза прави така, че защитните сили на трите ваксини са почти равни срещу Омикрон, както са равни на защитата срещу Делта варианта", подчерта проф. Кантарджиев.

Ваксинираните с Janssen е препоръчително да сложат и една доза РНK ваксина.

Омикрон протича по-леко и смъртните случаи са по-малко, но се разпространява по-бързо

"И при по-висок титър на антитела може да се постави ваксина. Още повече за хора с алергии. Има много хора с алергии, които се притесняват от това и не си поставят ваксина. Няма за какво да се тревожат", уточни Петрова.

В понеделник идват първите дози ваксини за деца, които ще бъдат поставяни на няколко места в страната, но не от личните лекари

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: коронавирусОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
не знам преди 2 години
не знам за вас но аз на никой за нищо не вярвам вече каква пандемия ккави пет лева хоратя нямат какво да ядат мляко 3 лева олио 5 лева хляб 2 лева бензин 5 леване знам никой от никакъв вирус умрял не познавам питам приятели и те също...всичко е "мижай да те лажа"
125
0
 
3
 
! Отговори
Ивек преди 2 години
Ако ще има голям натиск върху здравната система защо все още не е построена нито една болница или поне помещения за пациенти с ковид? В целия свят се прави това ние не трябва много да умуваме ще има ли натиск нямали да има зелени сертификати и.т.н После като се случи най-лошото медиите реват първи сме по смъртност а защо не се питат към управляващите какви мерки освен оганичителни се прави?
124
2
 
4
 
! Отговори
БАЙ ШИЛЕ преди 2 години
Поредната пропагандна лъжа Омикроня е в главите на болните мозъци които го измислиха
123
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Научно доказано е, че ролята на децата в разпространението е огромна, затова трябва моментално да преминат на дистанционно обучение и присъствено единствено за ваксинираните.
122
1
 
16
 
! Отговори
Антиваксиморон преди 2 години
Пета вълна с Омикрон какво да правим? ... каквото правихме при първите 4 - ядене, пиене и плякане.
121
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Demonaz ... Изядоха го сомалийците. Те завалиите от глад измират от десетилетия, но сзоГзо изобщо не се впрягат от това
120
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петата серия на филма "ковид" е неизбежна. Въпроса е кой или кои прибират парите от тази двугодишна световна истерия?
119
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
омикрон се разпространява най вече там където нивото на ваксинация е най високо но сигурно няма връзка.
118
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Шиле казал всички ваксинирани с две дози да си на бият и трета заради Омикрон, след няколко месеца ще каже на тия с третата доза да си сложат бустер на бустера заради новия щам Ипсилон след това......
117
2
 
15
 
! Отговори
д-р Тивчев преди 2 години
Вълната е между кълките на мисирките!
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aktivno meropriatie,sashito s beli konzi.
115
2
 
27
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Какво стана с Индия? Нали там беше ад по небето . Изведнъж медийно мълчание,а чайника ? Къде се дяна и сомалийския щам и МУУ?
114
3
 
21
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не е неизбежна. Ако не гледаме новини и не си правим тестове за всяко кихване, ще премине незабелязано.
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па тия до вчера говориха едно па сега баш на опаки. секи ден си сменят тва що говорат. полудеха горкичките. от ваксините ли е от щое, ама не са добре. сигурно много работат и затва е така.
112
1
 
23
 
! Отговори
Европа преди 2 години
на прицел! Бели хора, християни очакващи да отпразнуват Рождество Христово, а не УрсуЗините "зимни празници". Политиците ИМ лесно се купуват, естествено че ще ги затворИМ! , независимо че са вече набодени. К*во стана с Южна Африка? Там микрона мина и замина ;) И изобщо няма никаква конспирация, нали?
111
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така все измират едни, които считат, че вируса е измама, за да печелят фармацевтичните компании и не отиват да се ваксинират?
110
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За вълната на Омикрон в България ще се види как е в най-скоро време. Много е възможно броя на починалите да се удвои.
109
21
 
4
 
! Отговори
Нееее преди 2 години
Определено за нищо не стават тези, които считат, че "пандемията" Ковид-19 е най-голямата измама на 21 век и целта са пари, чрез ненужно ваксиниране.
108
5
 
24
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
Определено "пандемията" ковид 19 е най голямата измама на 21 век. Целта са пари, чрез ненужно ваксиниране. Най ваксинираните нации се затварят за пореден път.
107
3
 
28
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Всяка зима ли ще има вълни,спадове,пикове и т.н? Кой вече го интересува това. За две години направихте хората на маймуни. И да отново целта са белите хора кой разбрал,разбрал на другите да отиват за бустер.