Може ли след бустерна доза алкохол, спорт и лекарства?

Вижте какво препоръчват лекарите
19 дек 2021 14:40, Александър Попов
141
Може ли след бустерна доза алкохол, спорт и лекарства?
Снимка: БГНЕС

В дните преди Нова година много германци получават третата си ваксина, за която се твърди, че предпазва и срещу Омикрон. За какво трябва да се внимава след имунизацията? Може ли да се спортува и да се пие алкохол?

В информационната брошура на института "Роберт Кох" пише, че след ваксинация хората няма защо да се щадят прекалено, но все пак е добре да избягват големите натоварвания, пише "Дойче Веле".

"В първите дни след ваксинацията е редно да се избягват прекомерните физически натоварвания и силовия спорт. При болки или повишена температура могат да се взимат болкоуспокояващи лекарства и такива, които свалят температурата", се казва там. В брошурата не се прави разлика между първа, втора и бустерна доза.

Лекари от Берлин препоръчват три дни след ваксинацията да не се спортува и десет дни след нея организмът да не се подлага на големи физически натоварвания. От медицинска гледна точка обаче нямало причина да се въвеждат строги ограничения за спортни занимания, освен ако не се появи температура, включително и за да не се стигне до евентуално възпаление на сърдечния мускул.

Някои учени предполагат, че установеното леко повишение на случаите на миокардит след имунизация срещу Ковид-19 сред млади мъже може да се дължи на упражняването на спортни занимания непосредствено след ваксинирането. Миокардитът обаче е много рядко следствие от ваксината и засяга предимно мъже под 25 години.

Алкохол и цигари - може, но с мярка

Принципно алкохолът не оказва съществено влияние на имунната защита, казва вирусоложката Сандра Цизек пред NDR. Все пак тя препоръчва да не се пие прекалено много, защото "големите количества алкохол са отрова за организма. А когато той е зает с повишаване на имунната защита след ваксинация, не бива да го обременяваме и с отровни субстанции".

Германската Централа за здравна просвета от своя страна съобщава, че прекомерната консумация на алкохол може да намали имунния отговор в случай на инфекция, а след ваксинация евентуално и да повлияе на поносимостта и ефекта от ваксината. Оттам препоръчват и отказ от големите количества алкохол в дните преди и след бустерната доза, особено ако тя доведе до повишена температура. Чаша бира или вино обаче са напълно в реда на нещата. По отношение на цигарите - и в този план препоръката е да не се прекалява, за да не се натоварва организмът с отровни вещества.

Как стоят нещата с лекарствата?

Тъй като ваксините срещу коронавирус бяха одобрени бързо, досега има относително малко данни от научни изследвания за ефекта от взимането на болкоуспокояващи след ваксинация. От института "Роберт Кох" също не могат да дадат окончателна оценка дали парацетамол или ибупрофен влияят на ваксината.

Берлински лекари твърдят, че болкоуспокояващи могат да се взимат, но най-рано шест часа след ваксинацията. От СЗО също препоръчват приемането на медикаменти да не е непосредствено след имунизацията.

Преди всичко е важно да се знае, че в никакъв случай не бива да се взимат медикаменти превантивно - т.е. преди имунизацията. Това може да наруши ефекта от ваксината, като потисне имунния отговор - решаващ за нейната защитна функция. Само няколко часа след имунизацията обаче той вече се е разгърнал достатъчно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Даниела Попова преди 2 години
А ДА ВИ ПОПИТАМ КОИ ЛЕКАРСТВА ПРЕЧАТ НА ВАКСИНАТА? АЗ ПИЯ АНТИДЕПРЕСАНТИ ДЕАНКСИТ И ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ ЗА ЦИКЪЛ ПРИМОЛУТ НОР ТИЯ ЛЕКАРСТВА ПРЕЧАТ ЛИ?НА ВАКСИНАТА?
101
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Този въпрос е без особен смисъл-бустерната доза означава, че някой вече прави секс със теб, обладава те страстно
100
0
 
1
 
! Отговори
Никакви преди 2 години
спорт, с*кс, алкохол, цигари, телевизия. Само пост и молитви......
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спорт не,падат по терените 20 30 годишни с инфаркт,но не,не е от ваксината
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
Може и херИОн да си набодеш, след като толкова те кефи да се боцкаш :D
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След бустерна вземайте аспирин и следете за изтръпване на краката. Почти всичките тромбози се проявяват там. След прекаран КОВИД - също. Принципно ваксинацията в този вид не се различава от заразяването по отношение на тромбози.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И след ваксина не се знае. За 500 хиляден път това е експериментална субстранция, за която нищо не се знае освен, че може би влия леко на някой от щамовете на КОВИД май. Какви са противопоказанията? Какви са ефектие за хора с различни хронични заболявания, какви са взаимодействията с лекарства и храни? Какви са противопоказанията при физически дейности? Влияе ли на когнитивните възможности? В какъв период трябва да се внимава с възможни противопоказания? НИКОЙ НЕ ЗНАЕ! Иначе е безопастна! Бодете
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Може ли след бустерна доза алкохол" -Ама чакайте малко ,заглавието е за бустерна доза алкохол ,не ваксина :)))) Така ,че верният отговор е - спорт може ,лекарства не(алкохол с лекарства не е добра комбинация :) ).
94
0
 
3
 
! Отговори
Вичко може бре преди 2 години
След бустерната доза може безразборен секс с жени и мъже, не просто класиката алкохол и цигари. Може също и след бустера дори да се разболеете и от новия вариант на Ковид Вирус нищо не пречи всичко е възможно, ХИВ, Хепатит, Хладимии.
93
2
 
2
 
! Отговори
Стоичков преди 2 години
Българите сме голяма работа. И правия ток ще изкривим.
92
1
 
4
 
! Отговори
Евгения преди 2 години
А може ли без бустер-мустер? може ли без доза? светите братя Асен и Киро да кажат - може ли да не се инжектираме с "безалтеративната панацея" ?
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спорт може, но във ваксинационния рай едва ли сервират алкохол. По-скоро бустерни дозички / напитки за душата.
90
1
 
7
 
! Отговори
Ангел Кунчев до 102 преди 2 години
По-добре изчакай 4-тата игла и тогава ще прегръщаш баба на воля.
89
4
 
18
 
! Отговори
Тройно ваксинирана преди 2 години
Ще може ли вече да прегръщам баба, или за по-сигурно за изчакам 4-та игла за това?
88
2
 
14
 
! Отговори
мара с тухлата преди 2 години
Секса може ли
87
2
 
11
 
! Отговори
. преди 2 години
"за която се твърди, че предпазва"...Ама дали наистина предпазва?..
86
26
 
10
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
ВАКСИНИТЕ не пречат по никакъв начин на нормалния живот на ваксинирания. Ваксиниран съм ТРИ пъти с "Модерна". Вечерта, след ваксинирането чувстваш тялото си отслабнало, като при мускулна труска. На другия ден всичко е нормално. Това е. Не сушайте гл/постите на антиваксърите!
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а да уточнят термина "Алкохол и цигари - може, но с мярка",мене мярката ме интересува,че при нас на Балканите малкото е колкото 2 големи при тех...
84
7
 
36
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Затваряйте фитнесите и спорните зали! Спорта е вреден,а ваксинината е по-добро решение.
83
7
 
30
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Всяка вечер си слагам ускорителна доза от половин литър домашарка + половин литър Каберне.