В Букурещ със сертификат на работа, хиляди на протест

Властите са загрижени за скок на новозаразени заради Омикрон
21 дек 2021 16:30, Петя Славова
42
В Букурещ със сертификат на работа, хиляди на протест
Снимка: БГНЕС

Стотици протестиращи се събраха днес в румънската столица Букурещ, за да изразят несъгласието си от законопроекта, с който ще се въведе "зелен сертификат" на работното място. По този начин властите в страната се надяват да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция и да предотвратят нов срив на здравната система.

Още по темата

През октомври и ноември Румъния се сблъска с най-смъртоносната коронавирусна вълна, когато отделенията за интензивно лечение в цялата страна бяха препълнени с пациенти с Covid-19, а болничните морги изчерпаха капацитета си, предава БГНЕС.

В отговор на това явление в края на октомври властите затегнаха ограниченията и оттогава случаите на заразяване с коронавирус спаднаха до най-ниското си ниво от август.

Сега властите са загрижени от нов скок, след като Румъния потвърди повече от дузина случая на заразяване с варианта Омикрон.

Новото правителство на страната обсъжда законопроект, според който, за да влязат на работните си места, гражданите ще трябва да представят зелен сертификат. Той ще се издава на хора с пълен ваксинационен курс, на възстановили се от COVID-19, както и на лица с отрицателен тест за коронавирус.

Предвижда се сертификатите да се въведат след три последователни седмици на нарастващ процент на заразяване с COVID-19 и след превишаване на определен процент на случаи.

До момента само 40% от населението на Румъния е с поставени две дози ваксина, около 2 милиона са получили бустерна доза.

През зимните празници се очаква стотици хиляди румънци, живеещи в чужбина, да се завърнат у дома, което принуди властите да въведат от днес формуляри за локация на пътници, за да подобрят проследяването на инфекциите. За 24 часа са попълнени над 100 000 формуляра

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Кунчо Таралежа преди 2 години
Бодете се, бре. Бодете се да карате ковида леко като мен. Два месеца да джвакаш тръбата, вие на това тежко ли му викате. Ама, ха.
33
0
 
7
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
За под 20 случая от нещото юрват милиони...Луда работа. Правителства, медии и доктори се държат като извадени от сериала "Туин пиикс". Игнорирането ще дойде по-читаво от пряката конфронтация - не участваме в тоя филм и толкова.
32
0
 
3
 
! Отговори
По Света и У Нас преди 2 години
Скоро и у нас! И двете!
31
0
 
8
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Не е вярно. При тях заразяванията се доближават до нулата. Вижте им графиката!
30
1
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Порасна, ама увисна.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 30-може и да те боцнат във два на един преди кафетата, баровете и др.
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниращите се много са агресивни към неваксиниращите се Спорта и движението не се заключават само във фитнеса и молове.Пък който е роб на тези неща сам да си прецени какво да прави
27
0
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Щурмували са и парламента, засега неуспешно...)))
26
12
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Хиляди, хиляди, колко да са хиляди?
25
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си се боцнах за да си живея живота. Следващите 2 години колегите-антиваксъри ще живеят като кучета - без никакви права и свободи. Без кръчми, молове, спата, морета, екскурзии.,........................................*** злобата.Нещо те е яд май.Аз пък не ти желая нищо лошо.
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри ще станете вие зомбитата - само в къщи и в гората, всичко друго забранено.....................е кво да правя да си бъркам в *** в мола
23
7
 
4
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Аз модернизиран и все още не усещам да ме командват с 4g и 5g мрежата. А и жената си я опъвам яко. И понеже нали сме станали стерилни от ваксините, не използвам капо ти и от там спестявам. Хохохо
22
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксъри ще станете вие зомбитата - само в къщи и в гората, всичко друго забранено
21
28
 
3
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Аз си се боцнах за да си живея живота. Следващите 2 години колегите-антиваксъри ще живеят като кучета - без никакви права и свободи. Без кръчми, молове, спата, морета, екскурзии.
20
2
 
25
 
! Отговори
тихо преди 2 години
Шшшшшшш...да не събудим българите.
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези поне имат опит със стената. При нас ще е за първи път.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко пишеше стотици
17
2
 
21
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Aбсолютен глобализъм.
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пълни шизофренции - Румъния в момента е единствената държава в Европа дето е в зелената зона
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пак не уцелиха ваксата сега ще ядат дедовия.