Ще се превърне ли Омикрон в сезонна болест като грипа?

Това е "перфектният вирус за времето след пандемията"
Обновена: 21 дек 2021 08:00 | 21 дек 2021 08:00, Елка Василева
36
Ще се превърне ли Омикрон в сезонна болест като грипа?
Снимка: архив, БГНЕС

Съвсем скоро Омикрон може да се превърне в доминиращия вариант на коронавируса в Европа. А постепенно той може да се превърне в ендемично заболяване като сезонния грип. Какво е известно дотук?

Европа регистрира все повече случаи на зараза с новия вариант на коронавируса. След като Омикрон се разпространи бързо из Великобритания и Дания, става ясно, че и в Германия случаите на инфекции с него растат, пише Дойче веле.

Още по темата

Вариантът Омикрон (B.1.1.529) се появи за първи път през ноември в Ботсвана и оттогава се разпространява предимно из Южна Африка. Той се характеризира с множество промени в генетичната информация на вируса на редица ключови места - над 30 мутации има само в шпайковия протеин по повърхността на вируса, с който той се прикрепя към човешките клетки. Някои от тези мутации причиняват именно по-голямата му прилепчивост.

Защо Омикрон тревожи учените

Актуалният проблем се състои в това, че досегашните ваксини са нагодени към шпайковия протеин на онези варианти на коронавируса, които се появиха в началото на пандемията. Възможно е, следователно, да се окаже, че Омикрон не се влияе силно от разработените до момента ваксини. Освен това Омикрон поначало е по-силно заразен от мутацията Делта, например, казва физикът Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин.

Данните от Великобритания показват, че инфекциите с Омикрон се удвояват на всеки два до три дни, а може би дори и още по-бързо. Германският здравен министър Карл Лаутербах нарече това развитие "много тревожно", особено на фона на това, че относително голям дял от британското население е ваксинирано.

Според преценките на Европейската здравна служба ECDC Омикрон вероятно ще стане доминиращият вирусен вариант в Европа още в първите два месеца на 2022 година.

Брокман предвижда за Германия следната ситуация по отношение на Омикрон: около една четвърт от хората с бустер ще се отличават с по-ниска степен на предаване на заразата, макар че тя няма да е трайна. Сред останалите хора заразата ще се разпространява, включително и поради това, че "първата и втората доза на практика не осуетяват достатъчно ефективно пренасянето на инфекцията".

От BioNTech/Pfizer смятат, че две дози от тяхната ваксина явно не осигуряват достатъчна защита от Омикрон и препоръчват непременно да се постави бустерна доза. Проучване във Великобритания показа, че 15 седмици след втората доза от ваксината на BioNTech ефективната защита от Омикрон спада до ниво от 34%. При хората, ваксинирани с две дози от препарата на AstraZeneca, на практика не се отчита никакво защитно действие срещу симптоматична инфекция. Две седмици след поставяне на бустерна доза обаче ефективната защита и при двата препарата се повишава до над 70%.

Бустерната доза повишава нивото на антителата, но и тя не осигурява перфектна защита от заразяване. Вече има случаи на инфекция с Омикрон и сред хора, които са тройно ваксинирани. Затова медици предупреждават, че е нужно да се спазват всички хигиенни мерки, известни досега.

Колко тежко протичат инфекциите с Омикрон засега е трудно да се каже със сигурност, подчертава Лотар Вилер - ръководител на института "Роберт Кох". Някои първи съобщения, че заболяванията протичат по-леко, не са съвсем сигурни, тъй като не се знае дали това е свързано с характеристиките на вируса или с други фактори като например възрастта.

"Перфектният вирус за времето след пандемията"

Според експерти не е изключено Омикрон по-бързо да превърне пандемията в ендемично заболяване като сезонния грип. Вирусологът Кристиан Дростен заяви пред NDR: "Имаме си работа с перфектния вирус за времето след пандемията и перфектния ендемичен вирус". Там, където е възникнала тази мутация, COVID-19 скоро може да се превърне в редовно проявяваща се масова болест, която обаче не достига размерите на пандемия, казва Дростен.

Мнозина експерти са на мнение, че Омикрон ще изисква да се създаде ваксина, която да е специално нагодена към него. Германският производител BioNTech вече разработва подобен вариант, който явно ще получи и бързо разрешително за употреба. Както BioNTech, така и Moderna сигнализираха, че са в състояние в рамките на шест седмици да предложат видоизменен вариант на своите ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Зеленоок... преди 2 години
До Пепе В мазето ли си живееш :D Запаси ли се с тоалетна хартия?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 27Значи 6 седмици без 10 минути са необходими за тестване дали работят безотказно.
27
0
 
5
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Управляващите света сатанисти се подиграват и гаврят с ковид зомбитата както си искат. Оказва се, че на континента Антарктида има острови с имената на вече познатите ни "страшни" вируси - "Коронация", "Делта" и "Омикрон". Също има острови "Рокфелер", "Ротшилд" и "Заблуда". Няма такъв цирк.
26
1
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Ваксината не се "измисля". Печата се по РНК код, който може да се смени за 10 минути, така че да води до производство в клетките на произволен антиген... Процесът е практически автоматичен, след като веднъж е известен пълният строеж на антигена.
25
0
 
4
 
! Отговори
Гении преди 2 години
Тези спецове взеха вече за 6 седмици да измислят ваксини. Не е далеч деня в който ще има ваксина преди да се е появил вируса. Разказаха му играта на този нещастен вирус.
24
1
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Пепе Ти *** ли си. Вчера ЕС под натиска на оределени държави членки прие забрана за свободно пътуване и за тези с трета доза и направи сертификатите срочни. Или се ваксинираш в срок или няма граждански права. Излиза, че ваксинирани или не все тая, няма да пътуваш спокойно ще си пак на каишка. Съжалявам искрено, че се вързах на лъжите на тези измамници и се ваксинирах за нищо. От тук насетне ще ме хванат за долуподписания.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учените, истинските такива, не се тревожат ни от омикрон, ни от другите съчинени и преувеличени вируси. Те, като учени и като хора, са притеснени от политиката в медицината и от геноцида в управлението на държавите исвета, който такова мама та на цялата наука и на човечеството!
22
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксър=лъжец, негодник
21
1
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Омикрон предизвиква леко заболяване,но това не се казва ясно и категорично,защото прави ваксините излишни.Бустерна доза от ваксина,която не е разработена да действа срещу Омикрон няма да увеличи съществено защитата.Цялата тази ваксинация все повече прилича на добре разработен бизнес-модел.
20
3
 
10
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Долни фармацевтични фашисти! Няма да ви се размине!
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Варианта Омикрон показва че колкото и слаб да е един вирус някои хора имат интерес да раздухват истерия. Това означава само едно, че с всеки от вариантите включително и първоначалния вирус е действано по същия начин.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не. Омикрона ще изчезне.
17
20
 
7
 
! Отговори
Пепе преди 2 години
Както всеки ден от две години, имаме преброяване на глу-паците! Светът върви напред, ние ваксинираните и бустерираните си живеем живота!А "умните" конспиритори вярват, че земята е плоска, че някой ги трови, че Бил Гейтс ги имплантира и живеят в страх!
16
4
 
11
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Еми то си е... Само ,че ще искат ви набучат децата. Хайде хубав ден в "новото нормално"
15
11
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
ти да не си имунолог вирусолог че си толкова сигурен. Ако си преболедувал Алфа смятай че нямаш никаква защита. Естествения имунитет е много близък на този от векторните еаксини а виждаш Астрата колко р ефективна срещу новия, Зеро.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до кога като папагали ще преписвате едно и също. И всичко казано е в условно наклонение, може би, вероятно, не добре проучено......но пък че трябва доза трета доза е сигурно.
13
4
 
33
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Не е важен вируса - важното е ваксините да са сезонни и пара да пада.
12
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За преболедувалите ще се превърне. За ваксиниращите се ще бъде животозастрашаваща ако им е изветряла "ваксината". Те са зависими до живот от бустерите.
11
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 години
На Киро от Надежда взеха да му викат Бустера. С по малко от три големи - не си лега.
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се превърне в това което го рекламират.Въпросът е колко щяха да са болните ако не считаха всеки с положителен тест за болен. На всичики е известно че и папаята дава поржителен резултат