Омикрон се задава и у нас: Кои са най-характерните му симптоми?

Новият вариант вече доминира в САЩ и Великобритания
24 дек 2021 11:00, Петя Славова
153
Омикрон се задава и у нас: Кои са най-характерните му симптоми?
Снимка: Pixabay

Омикрон - вариантът на коронавируса, който вече доминира в САЩ и Великобритания, скоро ще е най-разпространеният в цяла Европа, прогнозират експертите. Според информацията, с която учените разполагат до момента, той е по-вирулентен от Делта варианта на COVID-19.

Още по темата

Производителите на ваксини твърдят, че двете дози от наличните препарати не осигуряват пълна защита срещу Омикрон, макар и да пазят от сериозно протичане на заболяването. За по-пълноценна имунна защита е нужно поставянето на бустерна доза, предава "Дойче Веле".

Нощните изпотявания са сред най-честите симптоми

Омикрон се различава от Делта мутацията не само по инфекциозността. Някои от симптомите на новия вирусен вариант също са различни. Според учени от Великобритания и Южна Африка, където Омикрон бе регистриран за първи път, нощните изпотявания са сред най-характерните симптоми на новия щам. „Става въпрос за силни нощни изпотявания, които налагат цялостно преобличане“, обясни пред ITV британският лекар Амир Хан. Той твърди, че въпросният белег е много съществен и настоява симптомът да бъде добавен към официалния списък на британската здравна служба NHS.

Анжелик Кутзи, председателка на Лекарския съюз в Южна Африка, каза пред ВВС: „Пациентите с Омикрон се оплакват от болки в тялото и силна умора. Характерно е, че тези оплаквания се наблюдават предимно сред младите, а не толкова сред по-възрастните хора“. Но информацията по темата засега е оскъдна, тъй като едва 6% от населението в Южна Африка е над 65-годишна възраст. Притесненията за възрастните хора с диабет и сърдечни проблеми си остават актуални, поясни Кутзи пред британския вестник „Телеграф“.

Сред другите симптоми, характерни за варианта Омикрон, са болки в гърлото и суха кашлица. Но много малка част от пациентите вдигат температура. Нито един от случаите в Южна Африка не е изгубил обоняние или вкус - а това бяха едни от най-разпространените симптоми при първата вълна от пандемията.

Децата са по-уязвими от възрастните?

Все още не е ясно до каква степен Омикрон поразява децата. Но има индикации, че те се разболяват по-сериозно. „Има увеличение на хоспитализациите на деца под петгодишна възраст“, ​​казва Мишел Грум от Националния институт за заразни болести на ЮАР. В столицата Претория малките деца са втората по големина възрастова група в болниците след хората над 60 години. Но и тук ниската средна възраст на населението може да оказва влияние.

Някои лекари съобщават за необичайни симптоми при децата. „Около 15 процента от заразените деца получават кожен обрив“, заяви лондонският лекар Дейвид Лойд пред новинарския канал Sky News. Други чести симптоми са умора, главоболие и загуба на апетит.

Бустерните дози са ефективни

При Омикрон се забелязват голям брой генетични промени в сравнение с първия вариант на Ковид-19. Повече от 30 мутации засягат шиповия протеин, който вирусът използва за навлизане в човешките клетки. Проблемът с ваксините е, че предишните препарати са съобразени с шиповия протеин на коронавируса от началото на пандемията. Има също данни, че Омикрон доста успешно заобикаля имунната защита на организма.

Точна затова председателят на Постоянната комисия по ваксинациите в Германия Томас Мертенс, както и здравният министър Лаутербах, призовават хората да си поставят трета доза от наличните препарати. „Бустерните ваксини определено са ефективни, а данните до момента сочат, че наличните ваксини вероятно предпазват и от Омикрон“, каза Мертенс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
9
 
! Отговори
КОВИДЛОГИКА преди 2 години
До до КОВИДЛОГИКА ...определено щом новият вариант има 30 промени в единственият протеин който "ваксината" адресира, повече инжекции с нея ще са ефективни срещу него. Съвсем типична ковидлогика, лесна за пробутване на плоскоглавите ваксизависими.
58
1
 
5
 
! Отговори
Владимир Путин преди 2 години
Вчера на голямата пресконференция на провокационен въпрос в стил "хора умират, в Австрия въведоха задължителни ваксини, не трябва ли и ние да вземем мерки да спасим човешки животи" Путин отговори - "Всяко действие има противодействие, нашият народ е изобретателен". Не трябва да се принуждава, ние ще водим единствено разяснителна кампания за ползите от ваксините. В Русия вече са ваксинирани 50% от населението.
57
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас за разлика от Дания всичко умрело се пише ковид за едни пари.
56
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В дания 20 000 нови случая, 450 хоспитализирани, 3 починали. Ваксините правят разликата. В България на какво се надявате без ваксини?
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Караме в момента нещо такова в къщи с АДСКА хрема, гърло и суха кашлица =====> това го излекувах с червено вино1/2л на ден и гаргара с листерин по 3 пъти дневно. Силна храна с протеини : телешки филета, яйца, извара, пиле..
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като почнаха да дават пари на пенсионерите да се ваксинират нещо не е наред. Не може такава реклама на този вирус да се вихри в всички медии. Някак си е неестествено.
53
2
 
24
 
! Отговори
Яница преди 2 години
"Омикрон" всъщност е живата ваксина, която ще сложи и край на пандемията!!! Наложиха либерал глобалистка психиатрична диктатура, спечелиха милиарди эад смъртта на милиони невини хора!!! Беэпорно това е геноцид срещу човечеството и някои - някога ще отговарят эа това престъпление!!!
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се нааках даже от омикроба. И като отворя новините и пак ме напъва от тия натрапваници.
51
4
 
15
 
! Отговори
КОВИДЛОГИКА преди 2 години
...Повече от 30 мутации засягат шиповия протеин, който вирусът използва за навлизане в човешките клетки.... Проблемът с ваксините е, че предишните препарати са съобразени с шиповия протеин на коронавируса от началото на пандемията.... Бустерните ваксини определено са ефективни??? Имам един ключ от стария ми апартамент, определено ще работи за ключалката на новия? Нали?
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 Банална настинка е. Да ви минава бързо (мурсалски чай и вит. С) Здраве и весели празници!
49
3
 
19
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
Айде народе на вацините! Отровна вацина срещу нощно изпотяване! не се бутайте, има трета доза за всички! Не търсете логика, тя е само финансова! Не очаквайте имунитет, той е само за производителите!
48
1
 
12
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Простотията винаги е повод за възмущение при интелигентните хора.
47
3
 
21
 
! Отговори
до лекар от славянин преди 2 години
Да си спрем нормалния живот, за да здравеопазваме патологични хипохондрици е същото като да се кастрираме, защото някой има патологичен страх от изнасилване! Личното здравеопазване е изключително лична грижа и отговорност на всеки, не може някой хипохондрик да задължава всички останали да го здравеопазват като спрат да живеят!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Караме в момента нещо такова в къщи с АДСКА хрема, гърло и суха кашлица. Без температура. Изчезва ми обонянието напълно вече няколко пъти за по няколко часа. Тестът ми е отрицателен. Какво е не знам.
45
3
 
18
 
! Отговори
До лекар преди 2 години
Ако искаш съмишленици, върви пиши в бг.мама. Там са платените провокаторки и са на един акъл. Тук няма да намериш.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джаф джаф кучето на просветата.
43
11
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 45 щом се налага - няма проблем.
42
2
 
16
 
! Отговори
555 преди 2 години
До сега са регистрирани над 40000 коронавируса. Вярно , че огромния брой са животински а човешки са само 7 броя, но колко му е да се трансформират в лаборатория както ти е кеф и да ги пуснеш на околосветско пътешествие. Та след Омикрон нещо по-свежо ще дефилира ли ?
41
20
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
забавлява ме как Ганчo се възмущава, че някой си е сложил бустер все едно е той. :D
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бay Браво. Приготвяй се за още много пъти.