По-кратък срок между втора и трета доза на ваксината в България

МЗ обсъжда дали да не скъси срока между имунизациите
24 дек 2021 13:05, Петя Славова
164
По-кратък срок между втора и трета доза на ваксината в България
Снимка: БГНЕС

Ако до преди няколко месеца имаше надежда, че две дози на ваксината предпазват от коронавируса, то с появата на Делта и най-вече Омикрон бустерната доза става все по-важна при предотвратяването на заплаха от нова вълна на заразата.

Затова Експертният съвет по имуно -профилактика към здравното министерство вече обсъжда дали да не скъси разрешения срок между втора и трета игла.

Още по темата

Крайното решение на експертите все още не е обявено. В момента трябва да минат 180 дни от прилагането на втората доза, за да може електронната система да разреши издаването на сертификат. В много европейски държави минималният период между втората и третата доза е три месеца.

Татяна Андонова е сред първите, които се ваксинират с първа доза по време на зелените коридори.

  "Аз съм от тези, които изтеглиха късата клечка, за съжаление след 20тина дни се оказах положителна, изкарах ковид, заедно с мъжа ми, не беше никак леко. Два месеца ходихме като призраци след това", заяви пред БНТ Татяна Андонова.

Преди четири месеца си поставя втора доза, а сега иска да си сложи и бустерна.

 "Да не ми се случи това, което ми се случи април месец. Цялата информация, която идва от развитите държави, където се случва новият вариант на вируса са доста обезпокоителни", коментира Татяна Андонова.

Надпис обаче посреща желаещите трета доза във ваксинационните пунктове.

"Категорично няма как да бъде направена ваксинация, ако не са изминали 180 дни, а информационната система не позволява такава ваксинация и да бъде издаден сертификат, така че на хората, които идват по-рано от този срок, обясняваме, че трябва да изчакат и да заповядат тогава", каза д-р Ивелина Георгиева - заместник-директор на УМБАЛ "Света Анна".

 "Всички специалисти, които слушам, твърдят че три месеца е максималното време, което трябва да се изчака, за да се постави третата доза. В Щатите, във Великобритания, в Швейцария може това е информацията, която получавам от мои приятели. Там дори ги приканват, препоръчват горещо да го направят", каза Татяна Андонова.

Според доц. Ангел Кунчев със сигурност срокът между втората и бустерната доза няма да бъде съкратен на по-малко от два месеца, но сериозно се обмисля да е по-малко от 6 месеца.

    "Очевидно и развитието с епидемичната ситуация с омикрон го налага, и наличните данни вече кога може да бъде направена", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

    "В момента, в който това се промени и в България издадът разрешението, ние имам готовност ведната да реорганизираме процеса", каза д-р Ивелина Георгиева - зам. директор на УМБАЛ "Света Анна".

От края на септември поставените бустерни дози у нас са малко под 250 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, но още не е напълно ясно, кой е по-голямо менте : кирето или ваксината?
56
0
 
25
 
! Отговори
като гледам преди 2 години
До Анонимен 54 В Словакия дават на пенсионерите по 300 евро да се боцкат,ама и там няма опашки!
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой даде власт на тези продадени зайци? "Пази Боже сляпо да прогледа." Няма да е хубав краят им. Историята се повтаря. Четете история.
54
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия при 70% ваксинирани, което е почти 100% от възрастното население имат 10 пъти повече новозаразени и два пъти повече умрели. Да, ваксинираните умират два пъти повече от неваксинираните, но ваксиниратени понасят смъртта мното по леко, това са статистически и научни факти.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако третата доза пазеше от Омикрон, Пфайзер и Бионтек нямаше да започват да правят нова адаптирана за омикрон ваксина. Не разбирам каква е тая истерия с бустерите.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дето се пънат на ваксините са Оперативно интересни за службите. Ще видим тая работа .
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Епохалната" и "революционна" ваксина се оказа пълна пародия. Вече се чудят от кой кладенец да ни носят вода за да оправдават това жалко менте.
50
0
 
2
 
! Отговори
` преди 2 години
До Мисля, че...практикували са даване на храна с много индустриална мая на лагерниците.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, давай направо заплата само срещу игла всеки месец и това е.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега това по стандартите на производителя ли е или някои чиновници от МЗ се чудят? Щото 86 година в Чернобил операторите са се чудели какво точно да направят, ама реактора си имал конструктивни особености взел та се взривил.
47
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белгия при почти 100% ваксинирано възрастно население въвеждат нови мерки за Коледа.
46
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във ваксинирана Европа централната банка емитира нови финансови потоци към ваксинираното население, хората се върнаха към нормалния живот и се разхождат ваксинирани със щастливи лица в моловете упражнявайки потребителски натиски на производителите които започват производството на нови джаджи и гаджети за пазара и икономиката се развива, заплатите растат, капиталистическият модел е доказано работещ модел. Само нашите raньовци още си живеят в комунизма и не искат да се ваксинират, за това са ви малки заплатите.
45
0
 
12
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Последните ще бъдат първи. Пиши по- малко думички,излишно се напъваш.
44
0
 
23
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
До Ваксър хардлайнер - няма да им хареса да ядат бой осем-десет към един... Тук излъганите от ваксиизмамата са 20тина процента, от които поне половината са много възрастни и доверчиви хора... Едва ли и 5% от населението в България на възраст под 60-70 години се е наболо доброволно... Ваксърите сериозно не е добре да напирате за насилие и принуда... миниатюрно малцинство сте, пък и все нежни любители на соята.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между първа и втора доза си гей
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 37, Мальчик-гей, все още не осъзнаваш колко голям и дебел си си го вкарал. Разбирам, че това ти харесва, но се съмнявам, че задните ти части биха се справили с Модерната и Файзера. Дупе да ти е яко, дето се вика ;-)
41
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление 9ти септември, СССР, болшевиките, ВОСР, КГБ, ДС, Путин и внуците на комунистите насадиха пpocтотия и трайно недоверие на българите към ваксините, за това днес сме на последно място. На запад при демокрацията където никога не са имали 9ти септември и СССР хората вече удрят третия бустер и се готвят да удрят и четвърти, а нашите raньовци комунисти още не са ударили и първата ваксина.
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказано е, че при по- голям натиск съпротивлението е по- голямо. Ако включиш и мислене, съпротивлението става тройо.
39
0
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕПРЕСТАННОТО ВАКСИНИРАНЕ Е НЕПРЕСТАНЕН ТОРМОЗ ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА И НЯМА ДА Я НАПРАВИ ПО-ДОБРА ,А ПО-ЗАВИСИМА ОТ СЛЕДВАЩАТА ДОЗА И ЩЕ СЕ ДЪРЖИ КАТО НАРКОМАН КОЙТО СЕ СИ Е ПОЛУЧИЛ ДОЗАТА!
38
22
 
2
 
! Отговори
Ваксър хардлайнер преди 2 години
Отряди от ваксинирани с по две три инжекции да ловят хора без сертификати и след един хубав бой да ги набодат . Ама яко. Иначе няма да станем европейци