"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система

Заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен
Обновена: 28 дек 2021 15:05 | 28 дек 2021 14:30, Камелия Цветанова
133
"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На здравната система няма да и е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа. Това обясни  имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия - никак няма да е леко на здравната система”, уточни той.

Още по темата

Акад. Петрунов посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и посочи необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-големи странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът и обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022 ще доведе до края на пандемията. „Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се развива в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко вирусът ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: болницаОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да се спре Ковид пътеката и пландемията ще свърши.
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да я натовари щото Омикрон ходи по ваксани, а при нас са малцинство. Новата зараза е в новата доза. С новия вариант ще покрият и малко смърт от страничните ефекти.
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат предвид финансово, с подкупите за бялата мафия на "първа линия".
88
0
 
9
 
! Отговори
555 преди 2 години
Ако подлежите на самоограмотяване относно ваксинацията гледайте в You Tube *милва цветкова- болзано*- журналистката,която изпрати на президента, премиера, здравното министерство и националните медии , резултатите от скорошно проведена пресконференция в Италия за резултатите от ваксинацията.Клиповете са 3 броя.
87
2
 
11
 
! Отговори
бай минчо трапера преди 2 години
Чакам четвъртата доза да си забия от страх. Коцето Ангелов ботокса си заби първата и каза "Вече мога да видя баща си". Е *** стара, до сега не знаеше ли кой ти е бащата. ДНЕСКА.БГ - Спрете с тези глупости че 2 години ни писна да слушаме как яко ша мрем. Който иска да мре от ваксината. Вируса не е страшен , ваксината е опасна.
86
0
 
8
 
! Отговори
toti преди 2 години
Раберете,че скоро няма да умрете и не се пънете и в гнета лежете,а се субудете и на кино ,бар,поход или се оженете ,но не стойте и се криите под чаржафа !!
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторята чакат чакат но вируса ги нема )нещастници корумпирани
84
1
 
20
 
! Отговори
Ми да преди 2 години
Като кихнете и ходите да си правите измислените, доказващи незнайнокакво тестове., ще се претовари даже!Ама пара да пада!Ай със здраве
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Богдане запрятай ръкави и работи, какво само събираш пари от интервюта!
82
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друг път хахаха
81
1
 
16
 
! Отговори
Кефвт се бе преди 2 години
Има ковид има паре нема ковид нема паре
80
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е изпитана на хиляди деца. Звучи стряскащо. Демек същите са били опитни свинчета.. И защо драги докторе трябва да се ваксинират 5 годишни дечица? Я кажи какви са тук доводите и факторите? Щото ние не вдяваме нещо..
79
0
 
17
 
! Отговори
Болниците се кефвт преди 2 години
Я да спре ковида и йок паре има да реват за дотации
78
0
 
9
 
! Отговори
Аха не се оплакват преди 2 години
Радват се натоварват се с паре добре им е.
77
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ваксините ще намаляват вероятността от мутация, като точно те са причината. Ама вие тотално ни взимате за мезе.
76
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията."... Може ли да ги видим тези данни? Или те са от сериала 'Едно към гьотере'
75
0
 
22
 
! Отговори
До Мдаа преди 2 години
Болниците вземат по 2000 лв бонус и 2000 лв пътеки. И си ги делят по братски. За някои по - вече, за някои хич. После правят гладни стачки.
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов е дърто ченге, по-известен в средите като аг. Диагностика.
73
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Струва ми се, че ще се счепкаме през януари с тия експерти.
72
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единия лъже, а другия маже. Супер!