"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система

Заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен
Обновена: 28 дек 2021 15:05 | 28 дек 2021 14:30, Камелия Цветанова
133
"Омикрон" ще натовари сериозно цялата здравна система
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На здравната система няма да и е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа. Това обясни  имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия - никак няма да е леко на здравната система”, уточни той.

Още по темата

Акад. Петрунов посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но вариантът е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и посочи необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-големи странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът и обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022 ще доведе до края на пандемията. „Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се развива в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко вирусът ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: болницаОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли тоя дето мо се стичат лигите като говори.
70
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може тоя старец да разпространява безнаказано лъжи и да дезинформира хората???
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето ли го намери тоя дърт лъжец ? Няма начин
68
0
 
23
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Чудех се що чувани и нечувани академици професори се надпреварват да ни плашат и да ни предлагат ваксините и сьвсем забравих , че им дават по -1000 лв на калпак бонус + заплатата за тая работа
67
0
 
17
 
! Отговори
Това е чиста лъжа преди 2 години
...имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията.
66
0
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Той селския прос по умен от бандата на тез платени пропагандатори бе!Досега не съм чул и видял някъде да питат за мнението поне на един честен,почтен и адекватен лекар!Все таквиз *** които вече предизвикват само псувни и подигравки със несвързаните си лъжи!
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
67от както плащат. То за пари и чистачка да хванеш ще ти обяснява по цял ден как трябва да се бодеш и ще ти носи от 10 кладенеца вода. А това старче само като го видя и превключвам програмата. Освен че е адски антипатичен е и много нагъл, а това само ме убеждава да не се ваксинирам. Така, че даже му благодаря, защото мотивира хората да не си слагат от ваксата.
64
0
 
5
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
и какво от това :)))
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от изкуфели старци на територията. Да се ваксинират и да свършва.
62
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това изкукало старче няма ли да му вземат вече микрофона? То нашата здравна система вечно й е много зле, каквато и болест да има, горката изнемогва. А омикрон е една обикновена настинка. Ако една настинка ще докара системата ни до натоварване и пищене от лекарите, то направо да я подменят изцяло. И дедето дето е на 80 год академик да каже защо боде деца за да пази бабички? Къде се е чуло и видяло да гипсираш деца, защото бабичките си трошат краката? Уникум!
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ченгета академици парамедици
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от кога професора стана и имунолог ? Той е алерголог .
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо почва да ми писва от тия лъжци, ама нека минат празниците, пък да видим.
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече не ви вярваме на безумната пропаганда!
57
5
 
10
 
! Отговори
Айти преди 2 години
Хората в софия умират от рак и ковид на 40-50, защото ядат канцерогени от била,кауфланд и лидл и са нагъсто няма линейки, а тук при мен в село Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света има био супермаркет и хората са масово на по 90 години! Има клиника,детска,училище и от март няма нито един заразен от ковид! Стойте си там в софийската агония, докато аз си работя от хоум офиса!
56
0
 
17
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Пак ли този кукундрел се изявява по медиите? Стига му давахте думата. Той е дементен старец, които си носи некролога в джоба! Редовно вадят разни типове от гардероба за да всяват страх и паника.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен58.... Кирчо е най-съвестният антиваксър. Той лъже, че се е ваксинирал... струва ми се.
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С гърлобол и дрезгав глас ЩЕ НАТОВАРИ СЕРИОЗНО ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА! Страхотна здравна система - един като кихне и тя се срутва! А бе вие четете ли си собствените заглавия fake news agency?
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ваксинирам децата заради тоя Петрупов!
52
0
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Абе професор академике как ваксинирането намалявало заразата като точно в най ваксинираните страни има взрив от по 200 хиляди на ден бе?Ментеваксините убиват имунната система и вируса още по лесно заразява!Ти кьорав ли си какво става в най ваксинираните държави!Аман от платени пр0сти ковидпропагандатори! За да лъжеш ли ние бачкаторите ти плащаме заплатата на тебе и на всички вас платени шоумени-професори!Лъжци долни