Проф. Кантарджиев: Бустерната доза дава защита на 75% срещу "Омикрон"

Грипът ще дойде през февруари, но нямало да е трагично
Обновена: 29 дек 2021 11:11 | 29 дек 2021 10:55, Камелия Цветанова
229
Проф. Кантарджиев: Бустерната доза дава защита на 75% срещу "Омикрон"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Решаваща за защитата от Омикрон е бустерната доза, смята  проф.Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към СО.

"Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи бустерна доза. За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза - така на 75% си защитен, а в другите проценти преболедуването е по-леко. Тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора пред пунктовете за имунизация", каза той пред NOVA NEWS.

Още по темата

Проф. Кантарджиев информира, че има много места в София, където това може да се направи и допълни, че 45% от столичани са ваксинирани, което е положителен факт.

Относно опасността от появата на грип, проф. Кантарджиев заяви, че дори да има такива случаи, това няма да се превърне в трагедия.

"Ще имаме случаи през февруари и няма да са много. Омикрон ще измести Делта, както стана във Великобритания. Той е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две на AstraZeneca, те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма", заяви още той.

"Когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница, много зависи и от средната възраст на населението, а ние сме с по-възрастно население. Това е риск за здравната ни система, Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварва се спешната помощ и лекарите на първа линия", предупреди Кантарджиев.

Според него след седем месеца не нищо неправене всяка мярка е полезна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират със 75 лева. За него мерките просто трябва да се спазват - маски, дистанция и изолиране на болните.

Проф. Кантарджиев смята, че трябва да има информация относно имунизацията за различни групи от хора - майки с деца, пенсионери, млади хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: ваксинабустерОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бустерната доза отслабва имунитета на хората.
182
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорът е бушон. Както и баба Радка, Куньо и математикът. Кирето няма да се изцапа, тези скоро ще гърмят вместо него.
181
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
САЩ "решително" си сложиха бустера и се надянаха на Омикрон.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте по AXN филма Заразно зло.Това ни чака с ваксинираните зомбита.
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По мои изчисления ваксината дава 74,99 процента ,какво съм сбъркал, че резултатът ми е различен от този на професора?Уж бях на три бустерки с мезе и друг път сметките ми излизаха точни,а сега какво съм направил,че халваджийските сметки не излизат?
178
2
 
4
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Професоре,скрий се!
177
2
 
9
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
Е ако ми каже с факти откъде направи това изказване г-н Кантарджиев / защото за сега не мога да го нарека профеор /, веднага отивам да си направя ваксина, ако трябва през ден. Такива като него и един мъхал доцент, които без никакви доказателства пускат такива изказвания, само ни настройват въобще да не се ваксинираме. Въпросните такива "специалисти" нямат никакво собствено изследване, даже не цитират такова на някой уважаван учен. Додето има такива пупликации, Бг няма да има едекватна имунизазия
176
1
 
3
 
! Отговори
2. Въпрос преди 2 години
Този професор може ли да обясни от къде може да знае ? Знае се съвсем малко за този вариант и по-скоро, че е придружен със съвсем леки симтоми ! Това е доста несериозно изказване
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На какви 75% дава?
174
3
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
След като ваксината предпазва бабите и дядовците, защо ни съпунисват да ваксинираме децата ? След като ваксината не предпазва бабите и дядовците, защо да ваксинираме децат ?!
173
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантаря по Европата имало 100 000 болни ,нали всички са ваксинирани с по 2..3 ваксини ,я обясни ваксините ментетата ли са)
172
2
 
11
 
! Отговори
Алеле преди 2 години
И бустерната доза ли дава 75 лева!
171
3
 
13
 
! Отговори
Му ха ха преди 2 години
Голям смях неваксиниран ни обяснява ползата от ваксините
170
3
 
18
 
! Отговори
. преди 2 години
Много интересно - някои от най-ваксинираните държави в Европа в момента са с много големи бройки болни, дори говорят за "рекордни". Как така, нали са ваксинирани? Не са ли защитени? Експертите, нещо?
169
3
 
19
 
! Отговори
художника преди 2 години
За пръв път чувам, че ваксина може да ме пази от кихане, възпалено гърло и сополи. :) :) :)
168
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямаше ваксини света нямаше да е поставен в поза партер !!!
167
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кантара да не дрънка глупости.Погледнете Израел!!! . Всички са с бустер и заразата вилнее. Франсетата понеже са оваксаха и сега там е ЦУНАМИ !!Ваксините УБИВАТ !!
166
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз реших да потърся оокъде този светъл ум е намерил такава информация, защото и самите производители са по-предпазливи и умерени в твърденията си. Къде ти е информацията, бе мустак?
165
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза - така на 75% си защитен, а в другите проценти преболедуването е по-леко." --- още веднъж да ти кажат завоалирано, че без ваксина е по-добре.
164
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как препарат насочен към даден протеин да е ефективен към вирус чийто протеин е изменен!