Акад. Петрунов: Мерки, маски и имунизация ще сложат край на пандемията

Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, каза имунологът
4 яну 2022 20:51, Ния Христова
93
Акад. Петрунов: Мерки, маски и имунизация ще сложат край на пандемията
Снимка: БГНЕС

"Категорично е доказано, че маските намаляват риска от разпространението на заболяването, не по-малко от 25%. Успоредно с имунизацията това помага да се преодолее пандемията, докато стане ендемия" , това каза пред Нова тв акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

"Не става дума за нарушаване правата на хората. Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, но има и обществено здраве. Това трябва да бъде разбрано и съвместено. В момента в много страни се въвежда локдаун за неваксинираните.Трябва да има по-строги задължителни мерки", добави той.
 
"Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира, това е още една причина хората да се имунизират", категоричен е академик Петрунов.
Още по темата
 
"Всички държавни служители и работещи с хора задължително е нужно да се ваксинират", убеден е специалистът.
 
Той обясни високата заболяемост в страните с много ваксинирани с това, че след поставянето на двете дози имунитетът е висок, но след шест месеца вече е спаднал, поради което е нужна трета доза.
 
"Трябва да се научим, че ще живеем в известни ораничения, това ще продължи поне още година и повече. Омикрон може да протича по-леко от другите варианти, но натоварването на здравната система е значително, не бива да се успокояваме", заяви още той.
 
Специалистът смята, че може да има пик на случаите след празничните дни.
 
За него е много по-добре, че Омикрон засяга предимно горните дихателни пътища. Той препоръча превенция и профилактика, засилване на имунната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
24
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Възрастният другар-комунист Не лъже, но просто Не казва истината. Най-лошото е, че вече се появяват доста зомбирани и и обладани родители, които се радват, че Най-после са уредили малките си деца с вълшебната течност и са горди и в очите им се вижда, че вярват в това и не са платени, направо се плаша от тях сериозно. Ще има СЕЧ и Линч някой ден!
48
2
 
19
 
! Отговори
Всичко преди 2 години
това ще приключи, когато хората кажат "НЕ" или сами се утализират за благото на Световното правитество..
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато си мрьсен дъртофелник, без никакъв личен живот, за теб нещата са ок. ЛИЧНО на теб никакви права не са ти ограничени, те и без това не ти трябват. А и премиите и бонусити си вървят, какво ти пука за хората, останали без препитание?
46
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради неносещите маски и неспазващи дистанция в България починаха 31 хиляди човека. Не глоба, а затвор заслужават и то доживотен.
45
21
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Добре ще е да има 4-5 хиляди лева глоба за неносене на маска или маска непокривсща носа и устата и тази глоба да се налага на всеки нарушил правилата
44
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравето и живота с индивидуални, не обществени. Да се гръмнее този продажник. Или някой пътник да го вземе със себе си. Няма да се маймунизираме.
43
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Колкото повече антивакси, толкова по малко антивакси. Още малко ви остава слабограмотни антиваксърчета и ще бъдете изолирани отвсякъде"Така пише човек, който се е минал, ваксинирайки се и сега се чуди къде да си изкара злобата! Милите, Господ да Ви пази! Умствено, освен телесно!
42
3
 
20
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Четвърта задължителна ваксина и всичко ще е ок.Ако не се получи петата ваксина ще ви спаси.
41
3
 
29
 
! Отговори
Торбата с Лъжите преди 2 години
Тия всички лъжи се опровергаха от фактите и събитията в най-ваксаните и най-стриктно спазващите мерките страни! Не помагат нито ваксините, нито маските!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо видимо полезно за широкото общество да е създал това феодално старче
39
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
39 не знаехме че Пфайзер са евреи. Странно. Но явно ти знаеш. Ходи си лекувай нацисткия мозък. Има нужда. Сега очаквам да изтропаш, че и Ухан се намира в еврейската пустиня. Едно ви признавам на вас нацитата, имате безгранична и извратена фантазия.
38
3
 
30
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Още една продажна твар, която няма смелостта да застане зад истината, а именно, че пандемия няма! Заболявания има и винаги ще има, но това, което наричат ковид нито е от значение, нито заплашва някой, който е здрав и няма десетина придружаващи заболявания. Бтв, тези със заболявания и нисък имунитет са подложени на риск от всяко друго вирусче и инфекция.. Точно идиотските мерки отрепаха едно 90% от тия хиляди, които се водят жертви.. Гадни манипулатори!
37
2
 
18
 
! Отговори
Наминаващ преди 2 години
Кой дава трибуна на това сенилно старче, напънът за инжектиране с такъв куц кон само олеква, на бас , че утре баба радка ще бае на вирус след сношение с фаучи
36
2
 
22
 
! Отговори
Куку-руку преди 2 години
Еволюция на твърденията за вакcините:1. Ваkcинираните хора не се заразяват.2. Ваkcинираните се заразяват, но не се разболяват.3. Ваkcинираните се разболяват, но леко.4. И ваkcинираните боледуват, но не стигат до интензивното.5. Ваkcинираните стигат и до интензивното, но не умират.6. Ваkcинираните умират, но в лека форма.7. Ваkcинираните умират мъчително, но с чиста съвест.8. Ваkcинираните ще отидат в рая, а другите просто ще умрат.9. Умрелите ваkcинирани не боледуват в рая.
35
1
 
8
 
! Отговори
Шумен преди 2 години
А хартиени бански носили ли сте , господа маски
34
2
 
32
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Само преболедуването ще сложи край на епидемията. Очевидно нито мерките, нито маските, нито ваксините го правят. Страните с най-строги мерки са най-ваксинирани, а в момента са и най-заразени. Петрунов е пишман академик с доживотна пенсия от нашите данъци. Срамота!
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще сложи край ама друг път.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Вече две години се надяваме на това.
31
1
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Изтърка ти се речникът от общо 8 думи. Хвани някой умен да ти пише постовете. Може да се хване някой.
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно и също лаят а ковида върви,не признават,че са безпомощни и не могат нищо да направят докато не отмине сама епидемията,опитват се единствено да я забавят,но това е нож с две остриета.