Въвеждането на еврото ще бъде доказателство за евроинтеграцията на България

Преходът от лев към евро следва да се осъществи плавно и информирано
17 юни 2024 18:08, Инна Ангелова
32
 Въвеждането на еврото ще бъде доказателство за евроинтеграцията на България
Снимка: PR

„Присъединяването към единната европейска валута е сред основните приоритети на страната. Въвеждането й ще бъде доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България“. Това каза министърът на икономиката Петко Николов на откриването на международната конференция на тема „Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната?“. Той изтъкна, че страната ни ще направи голяма крачка напред в своята интеграция и ще участва в процеса по формиране на паричната политика в ЕС.

„С присъединяването на България към Eврозоната ще станем част от общност, в която над 340 милиона граждани на 20 държави членки на ЕС използват еврото като национална валута. Членството в най-развития паричен съюз в света носи значителни ползи в икономически, социален и репутационен аспект“, подчерта министърът.

По думите му стратегическата цел на България е да изпълни условията за членство до края на 2024 г., след което да въведе еврото като национална валута. Сред действията, необходими за постигането на тази цел, той посочи спазването на бюджетна дисциплина и намаляването на инфлацията до нива, сравними със страните с най-ниска инфлация в Еврозоната. По думите на икономическия министър покриването на критерия за инфлация остава предизвикателство за България и подчерта, че за постигането му са необходими усилия.

Сред ползите за България министърът на икономиката открои повишаването на кредитния рейтинг на страната след приемането на еврото. „Единната валута ще намали транзакционните разходи за бизнеса, което ще подпомогне външнотърговския стокообмен, ще има положителен ефект върху чуждестранните инвестиции“, каза още той.

Министър Николов подчерта, че въвеждането на еврото в България ще бъде съпроводено и с конкретни мерки за защита на потребителите, които включват изисквания на правилно преизчисляване на цените от лева в евро, двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в  евро и в лева. По думите му периодът на двойно обозначаване на цените ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението за приемане на еврото и ще  приключи 12 месеца след датата на въвеждане на еврото.

„Преходът от лев към евро следва да се осъществи плавно и информирано, за да може ползите от членството да се усетят от всички български граждани и предприятия“, добави той. Д-р Петков Николов посочи конкретни мерки, които имат за цел да гарантират, че процесът на въвеждане на еврото ще бъде прозрачен и справедлив за всички потребители.

По думите му КЗП ще следи за спазване задълженията на търговците за правилното преизчисляване и двойното обозначаване на цените. Той добави, че за да се осигури защита на потребителите са включени специфични мерки като наблюдение на търговските практики, проверки на цените и механизми за бързо реагиране при установяване на нарушения.

 „След като България изпълни изискванията за присъединяване към Еврозоната, българският бизнес ще разполага с достатъчно време, за да се подготви за действителното преминаване на информационните, вътрешно-фирмените системи за управление на процесите и разплащателните системи“, увери министър Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: левеврозонаевро
Още от Общество
Как да се защитим от фишинг и източване на банкова сметка?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Все на опашката преди 3 седмици
Кога , стия политици и тоя от качин народ когаа
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страшни *** никво евро никва интеграция да станат 3000мкнимална заплата 5500 средна и пенсиите да стана 1500лв минималната и тогава ми говорете за интеграция но никакво заличаване на лева никакво ще се коли и беси народа няма да позволи
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кое е тоя тпнр? Аман от пропаганда
26
0
 
8
 
! Отговори
Повиквателна за мола преди 3 седмици
Обличането на нови дрехи доказателство ли е за вкус? Лигавенето един час на салата Цезар доказателство ли е за глад? Изпускането на газове доказателство ли е за ситост?
25
4
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 3 седмици
И ПУТИН ПОДКРЕПЯШ НАРАВНО С РАДЕВ, НАЛИ..?.... НЕЩО НЕ ИЗЛИЗА МАТЕМАТИКАТА...
24
4
 
5
 
! Отговори
Подкрепям еврото преди 3 седмици
И Радев!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и какво да кажем за Полша, Чехия, Унгария, те са по-зле с евроинтеграцията, така ли?
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е що се разтуря пакета с Румъния, във всичко заедно, сега Бг изоставя Румъния, а тя винаги е била с Бг.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще бъде доказателство за сервилността на политическата класа в България
20
16
 
7
 
! Отговори
ВЪВЕЖДАМЕ ЕВРОТО... преди 3 седмици
....И КАЗВАМЕ ЧАО , НА РУСКАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ!
19
12
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 седмици
.....искате или не...ГЕРБ И ДПС , ЩЕ ВЪВЕДАТ ЕВРОТО ОТ КОЛЕДА!..НЕМА МЪРДАНЕ!
18
5
 
17
 
! Отговори
ГерболИННА преди 3 седмици
Въвеждането на еврото ще бъде окончателен край за все още суверена колония БългЕрия и приключването на местното население команчи в резервата...
17
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Във България се ползва българския лев,който не му изнася да се пръждосва.Не на еврото.Ако беше нещо хубаво нямаше такива като тва министърче да дават зор да се приеме.
16
12
 
7
 
! Отговори
РУZКИТЕ ПАК РЕВАТ... преди 3 седмици
УЖ БЪЛГАРИЯ Е НАЙ - БЕДНАТА В ЕВРОПА, А ПЪК ТЯХ ПАК ЩЕЛИ ДА ГИ КРАДАТ ОТ ЕВРОПА... АМИ НАЛИ НЯМАТЕ ПАРИ БЕ, КАКВО ШЕ ВИ КРАДАТ - НА БОСИЯ ЦЪРВУЛИТЕ..??..... АКЪЛА ВИ Е КОЛКОТО НА КИРО И АСЕН ВЗЕТИ ЗАЕДНО...... ПЪЛНО ДЪНО....
15
5
 
22
 
! Отговори
да знаете преди 3 седмици
Въвеждането на еврото ще бъде доказателство за началото накрая на България.......
14
1
 
13
 
! Отговори
Ъхъъъъ..... преди 3 седмици
Глупости под шипковия храст!
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не на каквато и да било интеграция в ненормалния тоталитарен 4-ти Райх!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както по времето на СССР и сега сме първата жаба желаеща да я подковат.
11
1
 
17
 
! Отговори
Емигрант преди 3 седмици
А.Домански финансов министър на Полша:-"Когато става въпрос за икономика не трябва да бъдем нито песимисти,нито ентусиасти,а реалисти,според мен фактите са еднозначни,полската икономика не е готова за приемане на еврото,въпреки, че сме шестата в ЕС." Това заяви пред полският народ Анджей Домански МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА ПОЛША ! За къде бързат вашите корумпирани политици знаете ли ? Избрахте си ги за да ви слушат, но слушат ли ви или само ви будалкат ?
10
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
И това добре ли е?