Шефът на Moderna: Ще имаме нужда от четвърта доза срещу COVID

Други експерти предупреждават да не се бърза с подобни заключения
7 яну 2022 13:34, Нели Христова
117
Шефът на Moderna: Ще имаме нужда от четвърта доза срещу COVID
Снимка: БГНЕС

Повече хора може да се нуждаят от четвърта доза на ваксина срещу COVID-19 тази есен, заяви изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел в четвъртък, тъй като бустерните дози вероятно ще станат по-малко ефективни с течение на времето.

"Все още вярвам, че ще имаме нужда от бустер през есента на 22-ра и занапред", каза Бансел на конференция на главния изпълнителен директор на здравеопазването на Goldman Sachs.

Предварително израелско проучване установи, че четвъртата доза от ваксината Pfizer/BioNTech повишава антителата срещу коронавирус пет пъти за една седмица. Там хората над 60-годишна възраст, здравните работници и тези с отслабена имунна система имат право на четвърта доза.

Канадската провинция Онтарио ще предложи четвърта дози на хорага в домовете за дългосрочни грижи и домовете за пенсионери.

Главният медицински директор на Pfizer Пол Бъртън предупреди миналия месец, че "ще трябва да изчакаме още няколко месеца, преди да можем да видим как тези данни се развиват и узряват, за да разберем кога тази допълнителна бустер доза - ако е необходимо - трябва да се приложи."

Медицинските експерти също съветват да се внимава при разширяването на програмите за ваксинация.

"Не можем да ваксинираме планетата на всеки четири до шест месеца. Това не е устойчиво или достъпно", каза професор Андрю Полард от Oxford Vaccine Group, ръководител на британския комитет по ваксинация и имунизация, който помогна за създаването на ваксината Oxford-AstraZeneca, каза пред Daily Telegraph в интервю, публикувано във вторник.

В отделно интервю за Sky News във вторник, Полард също цитира крещящата неравномерност при разпределението на ваксините по света.

"И не забравяйте, че днес по-малко от 10% от хората в страните с ниски доходи дори са получили едва първата си доза, така че цялата идея за редовни четвърти дози в световен мащаб просто не е разумна", каза той.

Междувременно в Съединените щати д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, каза на 24 декември, че е твърде рано да се обсъжда потенциална четвърта доза за повечето хора.

"Едно от нещата, които ще следваме много внимателно, е каква е издръжливостта на защитата след третата доза от иРНК ваксина", каза Фаучи на Майкъл Уолъс и Стив Скот от WCBS Newsradio 880. Moderna и Pfizer/BioNTech са иРНК ваксини. "Ако защитата е много по-трайна от тази на групата с две дози, която не е получила бустер, тогава може да преминем значителен период от време, без да изискваме четвърта доза", каза Фаучи. "Така че наистина мисля, че е преждевременно – поне от страна на Съединените щати – да се говори за четвърта доза."

Moderna също така разработва бустери за COVID-19, които са насочени специално към варианти на коронавирус като "Делта" и "Омикрон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неможе ли за по лесно една система с банка на гьрбь и да си капе , като свьрши минаваш да ти закачат друга и готово
95
0
 
4
 
! Отговори
Шефът на Мъдурна преди 2 години
Някога виждали ли сте производител на който и да е продукт да твърди че нямате нужда от него, отново и отново?! Дали искат да ви спасяват живота, или да изкарват нечувани купища пари на ваш гръб и здраве, докато вие ваксозаврите стоите затворени у вас като мишоци?!
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леее леее що не предлага направо десета доза?
93
0
 
9
 
! Отговори
Учил преди 2 години
Струва ми се, че все повече хора би трябвало да разбират абсурдността на ситуацията. Не може да трябва ваксина да се прави многократно, всеки път с надежда за предпазване, отново и отново. Докога? Това ваксина ли е?
92
0
 
11
 
! Отговори
ААААААА преди 2 години
От повече. Що пари прибрахте...и що хора закопахте.
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефа на модерна препоръчва ен на брой ваксини до пълното изтребване на народа или до завършване на научния експеримент.
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече няма коледари, само ковидари и яката сурвакат....Коледарите минат веднъж в годината, попеят, посурвакат и си заминат. Ковидарите на всеки три месеца яката отупват чувала
89
0
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Е а дано с четвъртия път им се получи , а дано .
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как само четвърта доза ! Ърябва ипета, шеста, седма, осна и така до края на жалкия кратък ваксарски живот
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо, даааа, ооо иессс. Много се радвам. Вие сте велик, велик. Знаех си, че ще има ощеее. Супер сте. Кога започва да кажа на близките си. Ще се обадя да си запиша ред. Сигурно ще има многоооо дълга опашка. Само петата доза ще ни спаси. Украса. Да сте ни живи и здрави.
86
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Шефът на Moderna...защо не вземете да пренасочите усилията и парите си за нещо по-смислено като лечение на онкологични заболявания, сърдечно-съдови, алцхаймер, диабет, МС и т.н. ...по-смъртоносни и по-разпространени за съжаление. Нали целта ви е да спасявате живот!!!!!!!!!!!!!!!
85
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В май беше "Голият Обяд" на Бъроуз се споменава как наркоманите дори, когато не могат да се снабдят с материал се бодат с празни игли, просто за да си възстановят усещането...
84
0
 
19
 
! Отговори
Боци-боци преди 2 години
*Експертите*, LOL, екперти са колкото вие сте журналисти...купени пропагандатори на световната управляваща мафия.
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, точно това което казвахме онези които имаме мозък в главите си, след първата доза ще ви искат, втора, трета, пета, осма, десета...мислите че лесно ще ви оствят намира ли....хахаха, като го разправях това на мои приятели дето се продупчиха два пъти ми се смееха, сега псуват и не искат да чуят за трети, камо ли четвърти шот. В живота няма достатъчно отрови на които сме подложени постоянно, наредете се на опашка да ви бучнат още, овци
82
1
 
15
 
! Отговори
Цъ преди 2 години
От пета и шеста - също, щото след Омикрон идва Епсилон, Тита и т.н. и т.н.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гад време да ритнеш камбаната
80
1
 
17
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Само как го казват,,Хората имат право на четвърта доза,,А кога ще има право на 44.
79
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха питахте търговеца на ваксини дали ще ни трябват ваксини и той каза да купуваме щото ще ни трябват. Хмммм да звучи ми като безпристрастно експертно мнение!
78
1
 
22
 
! Отговори
Wakashimitsu преди 2 години
Аз съм с 2 дози на Файзер и го хванах и да ви кажа го карам както неваксинирати тъй,че поне за мен няма никакъв смисъл от ваксините, имам и приятел с Янсен и бустер на файзер и той се разболя...
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 64а ти скоро ще си свързан с облака!толкова ли не разбрахте че ви инсталират нано интерфейс!и се засичате даже елементарно с BLow energy!