Шефът на Moderna: Ще имаме нужда от четвърта доза срещу COVID

Други експерти предупреждават да не се бърза с подобни заключения
7 яну 2022 13:34, Нели Христова
117
Шефът на Moderna: Ще имаме нужда от четвърта доза срещу COVID
Снимка: БГНЕС

Повече хора може да се нуждаят от четвърта доза на ваксина срещу COVID-19 тази есен, заяви изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел в четвъртък, тъй като бустерните дози вероятно ще станат по-малко ефективни с течение на времето.

"Все още вярвам, че ще имаме нужда от бустер през есента на 22-ра и занапред", каза Бансел на конференция на главния изпълнителен директор на здравеопазването на Goldman Sachs.

Предварително израелско проучване установи, че четвъртата доза от ваксината Pfizer/BioNTech повишава антителата срещу коронавирус пет пъти за една седмица. Там хората над 60-годишна възраст, здравните работници и тези с отслабена имунна система имат право на четвърта доза.

Канадската провинция Онтарио ще предложи четвърта дози на хорага в домовете за дългосрочни грижи и домовете за пенсионери.

Главният медицински директор на Pfizer Пол Бъртън предупреди миналия месец, че "ще трябва да изчакаме още няколко месеца, преди да можем да видим как тези данни се развиват и узряват, за да разберем кога тази допълнителна бустер доза - ако е необходимо - трябва да се приложи."

Медицинските експерти също съветват да се внимава при разширяването на програмите за ваксинация.

"Не можем да ваксинираме планетата на всеки четири до шест месеца. Това не е устойчиво или достъпно", каза професор Андрю Полард от Oxford Vaccine Group, ръководител на британския комитет по ваксинация и имунизация, който помогна за създаването на ваксината Oxford-AstraZeneca, каза пред Daily Telegraph в интервю, публикувано във вторник.

В отделно интервю за Sky News във вторник, Полард също цитира крещящата неравномерност при разпределението на ваксините по света.

"И не забравяйте, че днес по-малко от 10% от хората в страните с ниски доходи дори са получили едва първата си доза, така че цялата идея за редовни четвърти дози в световен мащаб просто не е разумна", каза той.

Междувременно в Съединените щати д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, каза на 24 декември, че е твърде рано да се обсъжда потенциална четвърта доза за повечето хора.

"Едно от нещата, които ще следваме много внимателно, е каква е издръжливостта на защитата след третата доза от иРНК ваксина", каза Фаучи на Майкъл Уолъс и Стив Скот от WCBS Newsradio 880. Moderna и Pfizer/BioNTech са иРНК ваксини. "Ако защитата е много по-трайна от тази на групата с две дози, която не е получила бустер, тогава може да преминем значителен период от време, без да изискваме четвърта доза", каза Фаучи. "Така че наистина мисля, че е преждевременно – поне от страна на Съединените щати – да се говори за четвърта доза."

Moderna също така разработва бустери за COVID-19, които са насочени специално към варианти на коронавирус като "Делта" и "Омикрон".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
20
 
! Отговори
съвсемзадебилинивзех преди 2 години
Вие имате нужда от още месо и салами, казал месарят, потривайки доволно ръце.
75
4
 
32
 
! Отговори
Борислав преди 2 години
Никой,не се нуждае,даже от първа доза!
74
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз вярвам, че ТИ (шефа на незнамсиквоси) имаш нужда от четвърта доза и затова ти давам и моите 3, които не съм си бил, за да си още по-жив и още по-защитен :))) Ха ха ха
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4- та или 40-та - всъщност за гове дата и пастира е все едно. А, не, пастир на собствените си го ве да не слага по толкоз отрова. Това е само при хората.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Константин Матеев, за тромба знам, че е увредил доста сериозно мозъка ти. Ама то е от преди ковида. Такива като тебе се раждат падали на главата си.
71
2
 
29
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Ами като имате нужда - ударете си ! Ние пък нямаме нужда от повече навивки !Ако ви тряба бройка за отчитане почвайте да бодете домашните животинки - защо ги пренебрегвате ?!Не чувствате ли,че започнахте да ставате банални с тия ваксини ?!
70
1
 
9
 
! Отговори
Да, да преди 2 години
А кога ще слагаме абонатите........
69
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Това беше ясно, не е новина, не е интересно. Интересното е, че ще има хора, които ще се набодат за 4ти път. Ей това не проумявам.">>>Какво не проумяваш - значи той нямал акъл и се набол два пъти и вследствие ваксинацията поумнял и ще спре да се боде.Ама то поумняването не влиза в последствията от ваксинацията, а тъкмо обратно.
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Константин Матеев:"А да видим кой кого ще изпревари - тромбът в моето сърце или вирусътт в твоя нос и после надолу!">>>Гледай,гледай.И ние ще гледаме.Особенно тези, които вече сме го изкарали вируса, спокойно ще гледаме как се развиват нещата при теб.Щото нали разбираш, че при нас вирусът вече е зад гърба ни,а при теб с тромба е обратното.Ние знаем,че ковид вече не ни предстои, а ти какво знаеш за тромба.
67
1
 
21
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Да не забравят и Петата доза през Зимата!!!! -))) П.С. А, след това ще последва внезапен "Бум" на Имунодефицит на хората с по 4-5 "Боцки" по целия свят със съответните тежки здравословни последствия! На мен двете дози Файзерки са ми предостатъчни!!!!
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Звучи ми като майтап, но ще има хора, които ще си поставят колкото им се каже....">>>Ще си поставят колкото организмът им издържи.Щото тези които произвеждат ваксините ще ви кажат че трябва постоянно през няколко месеца да се боде стадото.На час по лъжичка сервират информацията,ако не сте забелязали. Така че броят напрепоръчаните от производителите дози е неограничен,но броят на дозите,които организмът може да поеме преди да се гътне, е силно ограничен.
65
17
 
0
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До До 64А да видим кой кого ще изпревари - тромбът в моето сърце или вирусътт в твоя нос и после надолу! Засега второто се доказва като много по-бързо и смъртоносно.
64
1
 
21
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Това беше ясно, не е новина, не е интересно. Интересното е, че ще има хора, които ще се набодат за 4ти път. Ей това не проумявам.
63
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на мен ли ми се струва, че яко се бъзикат с нас и ни пробват търпението ?
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом се отчита на Голдмън Сакс всичко е ясно. Парите ще се въртят
61
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще имате нужда от клон и въже, гус'ин директор. Много преди есента.
60
2
 
17
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Докато пишеш тези ваксароГендарски излияния животът те напуска ! Тромбът образуван след любимата ти ваксина вече е пред сърцето ти и тия дни ще му влезе на гости след което ти автоматично заминаваш на гости в отвъдното. Чао, ние няма да плачеме за тебе
59
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само?! Аз предлагам по една система и струйно вливане и да си я влачим с нас...
58
35
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изчакам да минат 2 месеца още боледуването и отивам за бустера аз. Случайно разбрах че съм с ковид, даже не го усетих. Пък около мене един куп антиваксърчета издишаха всичкия кислород по болниците и с месеци не могат да дишат.
57
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия станаха Милиардери и още им е малко