Акад. Петрунов: Ще трябва всяка година да се разработва нова ваксина

Без масова имунизация скоро няма да се освободим от COVID-19
8 яну 2022 12:42, Елка Василева
289
Акад. Петрунов: Ще трябва всяка година да се разработва нова ваксина
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да засилим процеса на имунизация. Това е единственото, което може да ни спаси и да намали разпространението на инфекцията и най-важното – да нали тежките случаи в отделенията и смъртните случаи. Новото Министерство на здравеопазването трябва да работи в тази насока. Това заяви в интервю за БГНЕС акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2010 г.)

Ученият е привърженик на ваксинацията и според него тя трябва да е задължителна за конкретни професии.

Още по темата

„Аз лично винаги съм бил привърженик, че ваксинацията трябва да стане задължителна за хората, които са на съответна обществена позиция. Това са лекари, учители, полицаи, пожарникари, административни работници, без това няма да може да се спре епидемията. Това се прави в редица западни страни и ние трябва да вземем пример от тях, че без такава задължителна имунизация няма да може да се справим с епидемията”, каза акад. Петрунов.

Мерките не нарушават права.

„Аз мисля, че не се нарушават никакви права, нарушават се правата на тези хора, които умират всеки ден. По 300 души на ден. Всеки трябва да прояви необходимото съзнание и разум, да направи това, което е единственото възможно, за да намалим ефекта на епидемията. Не желаеш да се имунизираш – добре, но ти няма да бъдеш полицай, лекар, административен служител или трябва да правиш два пъти седмично тестове, за да докажеш, че не си заразен. Това е напълно нормална политика“, твърди академикът и добави, че би подкрепил локдаун за неваксинирани, както е във Франция, например.

Щамът Омикрон се разпространява по-бързо.

„Новият щам протича по-леко, но се разпространява по-бързо и много повече хора засяга. Здравната система ще бъде изправена пред много сериозни трудности, за да се справи с тези болни. Вирусът ще продължи да мутира и ние трябва да бъдем напълно готови за това предизвикателство. Това може да стане само с масово имунизация, защото ваксината намалява рисковете да загубим живота си и намалява рисковете от мутацията на вируса. Това трябва да бъде разбрано", категоричен е акад. Петрунов.

Не е редно хора, които отричат съществуването на пандемията, да имат достъп до медиите.

„Смятам, че не е редно хора, които отричат съществуването на пандемията да имат достъп до медийна изява. Всеки има право на глас, но когато това мнение противоречи на науката и обществения интерес, трябва да има ограничение“, каза ученият и обяви, че застава зад политиката на работа срещу фалшивите зелени сертификати.

„Идеята на министър-председателя да се направи такава проверка е много важна. За мен е срамно и недопустимо лекар да издаде фалшив сертификат. Трябва да се направи такава проверка, за да се намали до минимум разпространението на инфекцията”, посочи той.

Четвъртата бустерна доза е необходима, също и имунизирането на деца.

„Три до шест месеца след третата бустерна доза е добре да се направи четвърта доза. Не трябва да има колебание. Ще трябва всяка година вероятно да се разработва нова ваксина, която да отговаря на новите варианти. Ще бъдем принудени всяка година по един път да правим имунизация с оглед да поддържаме този имунитет”, прогнозира ученият и сподели, че според него децата също трябва да се имунизират. „Те са една от веригите за разпространение на инфекцията. Големите фирми разработват и ваксина за деца от 6 месеца до 5-годишна възраст. Тя вече се намира в трета фаза на изпитване. До средата на следващата година ще я предоставят, което е напълно нормално. Няма никакви странични реакции. Това трябва да се разбере от родителите. Призовавам хората да вярват на науката. Скоро няма да се освободим от COVID-19, трябва да го превърнем от пандемия в ендемия“, смята академикът.

Виновниците за кризата сме самите ние.

„Тук не са отговорни тези, които ръководиха кампанията. Виновни сме ние – българите, нашето национално съзнание е много по-различно от това на хората от западния свят. Ние не вярваме и приемаме всичко под съмнение“ каза акад. Петрунов. Той изрази мнение, че и Световната здравна организация (СЗО) е трябвало да действа по-енергично още в начален етап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акад.Петрунов, изказването ви не прилича на такова на лекар, а на ветеринар. Много е грубо, приравняващо хората с животни. Инжектиран съм на два пъти, тази година ще си направя трета доза и поне засега смятам - дотук. Да се надяваме, че тази година доста антиваксъри ще гушнат босилека, а ако се окажат много жилави следващата година може да се прежаля, защото у антиваксър чувство за добро държанив в обществото няма, бутат се навсякъде и заразяват.
221
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам акад. Петрунов, като пациент, и написаните цитати въобще не звучат да са изказани от него точно по този начин. Той е за Ваксините, но не и на всяка цена. Винаги е казвал, че трябва да се подхожда индивидуално, да се правят допълнителни изследвания, ако се налага..Тази скрита агресивност и инструктивност, която лъха от текста, не е присъща за този човек. Нещо много гнило се случва..
220
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодаря, този е поредният немислещ папагaл, който затвърди мнението ми да не се ваксинирам. Щом ваксинираният може да се заразява и да заразява други - какъв е смисъла от сертификата, кого и как "пази" той?
219
0
 
13
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Писна ми от лъжите ви. СЗО мафията каза, че пандемията щяла да приключи до средата на годината. Нашите мафиоти говорят за ваксини за догодина.
218
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов е бил нещатен сътрудник и осведомител на ДС. На такива работи се хващат психопати-грандомани. Този има манията да поучава и да спасява света.
217
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Наближава 12-ти, т.м. , часът на истината! Трябва да изметен ***, като този професор, иначе теглото ще е голямо. Подръжниците на ваксини - вън от БГ !
216
1
 
4
 
! Отговори
Игленик преди 2 години
Ш,ало може ли на фолио да си я ударя тая ваксина,че не ми останаха Вени?
215
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй деденце е изкукало
214
1
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Акад.Петрунов да хваща самолета за Франция и там да си развива теориите.В България няма място за задължителна ваксинация.
213
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бря, 300 на ден, Петрунов, явно си по напред с материала от нас, така че чакайте в най скоро влеме да натписват по толкова, вече се спуснали бройката
212
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов вземи се пенсионирай, че бълваш тъпотии.
211
0
 
17
 
! Отговори
ПАРТИЗАНИН преди 2 години
Не всеки иска да прилича на игленик, с 1.2.3 или Х игли.
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами то това е грип бе , как мутира грипа всяка година бълват нови щампове , ще отслабнепреболедуването е най -сигурния имунитет
209
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ку ку
208
0
 
31
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Те една ваксина още не са разработили, Петрунов иска всяка година да разработвали?Или нарича всеки бъркоч, "ваксина"?
207
0
 
17
 
! Отговори
Мирон Сабята преди 2 години
то и на тато син му беше академик. айде, легайте си. бан, юнеско, уницеф , сзо и оон требва да се закрият.
206
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипната ваксина също се прави всяка година и се прави магически преди да се е появил вируса. За неразбралите обяснявам. Първо разработват вируса, после ваксината, след това пускат вируса и така печелят пари от ваксината, Същата схема е и с коронавируса сега и вариантите.
205
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петрунов, каза накрая, че ние българите не вярваме и приемаме всичко под съмнение. Този път си прав, академико. Знаеш ли откъде идва това ментално състояние? Идва от непрекъснатото разминаване между държавна пропаганда и реалност. Хората бяха облъчвани в продължение на 45 години с пропаганда, а реалността беше друга. Така че не са виновни хората, а точно тези, които ръководиха кампанията, и продължиха с пропагандния рефлекс: "Ще видят те като дойдат камионите с труповете!". Как ти звучи?
204
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ДС дъртaк станал академик, а не прави разлика м/у ваксинация и имунизация...... тия ваксини не имунизират, даже последната опорка преди да рухне беше, че пазели само от тежко протичане, т.е. имунизирани няма, вируса се разнася
203
2
 
3
 
! Отговори
До 220. преди 2 години
Това не са ти зарове, където всяко число има еднакъв шанс за попадение и при огромно количество опити числата се изравняват. Това са особен вид зарове, при които някои числа (на ваксинирани) се падат по-рядко от другите (на неваксинирани). Използвам материали от изпитания на ваксините на самите производители - плацебо групи, неплацебо групи и така нататък. Така че много добре смятам. Тук не говорим за хазарт.