Бустерна доза след еднодозова ваксина - какво трябва да знаем?

В системата вече се записва бустерна доза от препарата на Janssen
94
Бустерна доза след еднодозова ваксина - какво трябва да знаем?
Снимка: БГНЕС

Бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

МЗ припомня, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, посочват от здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
9
 
! Отговори
П.М. преди 2 години
В началото на декември приятелката ми вдига температура, прави тест, положителен. Следва карантина 14 дена, витамини и имунустимуланти. Температурата спада на третия ден и никакви други симптоми. Аз-вдигам температура, треска, болки в мускулите, в гърдите, кашлица, вече 1 месец. Тестове 2 пср отрицателни. И двамата не сме ваксинирани. Личната обяснява, че всеки организъм приема индивидуално вирусите. Да, но тогава за какво ми са ваксини?
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще нямам намерение нито за първа нит за втора и пета доза. Всичко е една голяма измама.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм антиваксър въобще. Тези ваксини, които са ми ги наболи в невръстна възраст, е било без мое съгласие, пак принудително. Възползвали са се от невръстната ми възраст тогава и неразбирането на въпроса. Тогава ми докараха астма. Не, не се шегувам. Педиатър ми каза, че дължа астмата си на ваксините, мноооого преди да се появи короната. Пак ли предлагате да се ваксинирам? Какво ще ми докарате този път?
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна мобилизация на ваксърската армия. Всички на бойното поле да борят антиваксърите, да ги громят с всички подръчни средства. Атака на всички фронтове в името на победоносните ваксинани. Аллах акбар. Ваксърите ще развеят американското знаме втори път на Луната.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е все едно да пиеш 2 дни един антибиотик и на 3-тия ден да решиш що па да не пробваш с друг. Те хората си биха Янсен, че е еднодозова, сега от 10 кладенеца ще им носят други бустери.... Абе да се бие там нещо, пък все едно.
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз знам-няма да си сложа нито една доза, камо ли бустерна. Заврете си дозите, къде слънце не огрява.
59
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората изпълняват заповедите заради пандемията за да мине по-бързо и точно това е проблема, колкото повече се изпълняват заповедите толкова повече пандемията се задълбочава. Справка вижте държавите с най-много набодени. Вместо да няма мерки там, точно при тях са едни от най-строгите и си слагат най-много дози.
58
4
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Отрова с отложено действие-това трябва да знаем.
57
0
 
18
 
! Отговори
По темата: преди 2 години
- Какво трябва да знаем?- Че сме опитно зайче!
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си роза, ти си крем - всички ще Омрем
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво не трябва да знаем какво крият?
54
2
 
11
 
! Отговори
Поредният сФалшив преди 2 години
Сертификат : Председателят на Столичния общински съвет е с Covid-19; Ваксиниран съм, написа Георги Георгиев
53
0
 
30
 
! Отговори
Две астри преди 2 години
Не знам колко дози трябват, за да се разбие напълно имунната система? Има ли запознати?
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да знаем, че търгашите от бигфарма не се налапаха за две години.
51
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще си заминем. Дали 50г. по-рано, или по-късно. Какво е, погледнато в космологически мащаб! Какво е някаква си личност. Но във ваксинацията ще бъда с теб, народе мой!
50
0
 
11
 
! Отговори
ЛГБТваксинатор преди 2 години
Ако може по три ДНК бустера отзад
49
0
 
12
 
! Отговори
Поредният с Бустер преди 2 години
Почина композиторът и радиоводещ Милен Панайотов
48
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото което трябва да знаем, е че бустерната доза не е последната, а начало за следващи дози.
47
3
 
26
 
! Отговори
от Словения преди 2 години
Не лъжете хората с тоя Янсен. В Словения тази ваксина я забраниха още в началото на лятото заради някои особено трагични случаи. В България зет ми и племенника ми се подлъгаха с Янсен, че нали е само с една доза. И двамата едва се влачат след тая ваксина, не се чувстват на себе си вече четири месеца.
46
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно нещо не мога да разбера,ваксината била еднодозова,в такъв случай,бустера като какво се води,като половин доза ли