Д-р Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини

Липсва адекватна комуникация и информация, смята бившият здравен министър
10 яну 2022 11:44, Ния Христова
252
Д-р Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат фалшиви новини
Снимка: БГНЕС
"Българите не са антиваксъри, страхуват се от ваксините, четат фалшиви новини, заблуди, както и са свидетели, че и при имунизация няма стопроцентова защита", това каза пред Нова тв бившия здравен министър д-р Мими Виткова.
 
"Причината да сме на такова ниско ниво на ваксинация е липсата на адекватна комуникация и информация, включително от здравните власти. Наблюдава се промяна в подхода с новото правителство, но са нужни повече усилия", заяви още д-р Виткова.
 
"Ваксините също търпят усъвършенстване, това всички го признават, науката догонва епидемията. Предстои да се пуснат в обращение и лекарства, защото само с ваксина няма да се преодолее вируса. Лекарството не може да замени ваксината, и двете трябва да действат. Мутациите се развиват, където е сринат имуният отговор и липсва ваксинация", допълни лекаря.
 
Бившият здравен министър очаква да се произведат модифицирани ваксини, освен ако вируса не ни изпревари с нови варианти.
Още по темата
 
"Политиците са боязливи в прилагане на мерки, но няма и контрол, както в населените места, така и граничния. Не се контролира достатъчно и тестването на учениците", констатира д-р Виткова.
 
За нея е нужен драстичен контрол по спазването на мерките.
 
"Не очаквах, че българина е толкова коравосърдечен, че да не му прави впечатление колко хора умират", заяви още медика.
 
По проблема с липсата на медицински кадри д-р Виткова изрази мнение, че са нужни мерки.
 
"Завършват студентите държавна поръчка, България готви безплатни кадри за богата Западна Европа. Завършва и заминава, никой не го ангажира с нищо. Най-нормално е, когато си държавна поръчка, да се подпише договор - колкото години те е издържало това общество, оставаш да работиш тук, ако искаш да заминеш, си заплащаш обучението и вратата е отворена. Това е начинът да задъжим кадри тук. Освен това трябва да се погледне диспропорцията във възнагражденията - един получава 1000 лева, друг 50 000. Това не може да продължи безкрайно. Затова имаме само 30 вирусолози в страната, 60 патоанатоми, няма анестезиолози, педиатри, защото те са сравнително ниско платени на фона на някои други специалности. Това са неща, които могат да се огледат за една седмица и да се намери решение", каза д-р Мими Виткова.
 
Според нея Министерство на здравеопазване е изключително голям длъжник на българското общество.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е забавно как 32г ни обясняват как Българите са овце, прости и нямат свое мнение и все слушат чуждо внушение и пропаганди. Идва пандемията, чуждите почват покорно да се боцкат и какво се оказа Българите имат свое мнение и изведнъж видиш ли сега е проблем, че Българите не били овце. Що тъй тия хора имат свое мнение и как можем да им отнеме правото на такова без да изглеждаме лицемерно след като 32г ги убеждавахме, че трябва да имат свое мнение и това дето вярват е пропаганда от едно време.
169
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 190 Кой точно е тоя Малоун май и ти не знаеш, ама си пишеш глупости :)
168
3
 
0
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ЛЪЖА!!!!!!! преди 2 години
До Ваксините заразяват!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
167
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те просто са глупави
166
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Д-р Виткова: Българите не са антиваксъри, страхуват се и четат новини" --- ето това е по-правилно! И ако тая никакввица твърди, че хора като доктор Робърт Малоун, един от откривателите на мРНА ваксините, разпространяват фалшиви новини, да ходи да се хръвли под някой влак!
165
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виткова не е глу пачка, тя само тъй си ръси про стотии.
164
0
 
0
 
! Отговори
Включва едра шарка преди 2 години
Нещо сте в грешкаЕдрата шарка засяга само хората.
163
0
 
1
 
! Отговори
Може би забравяш, че преди 2 години
А ти може би забравяш какво е условен патоген
162
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чезвай. Не вярвам на продажници. Всеки ден умират хиляди деца от глад и мшзерия. Тааа оФца ми обяснява глупости
161
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видя се, че ваксинираните заразяват най-много и сега започнаха с другия си недоказан и неверен аргумент къде се появявали мутациите. И хайде, чакаме я тази "информация", която все казвате, че липсва.
160
0
 
24
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Ами то си е страшно ! Милиарди хора вече нямат собственна имунна защита .
159
0
 
29
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
Тази да се скрие и никога повече не ни я показвайте! Точно от нея започна главоломното пропадане на здравеопазването в РОДИНАТА ни! Тя въведе първа зплащането на такса за преглед при лекар! И с цялото си безсрамие тръгнала съвети да дава! Точно такива бездарници като нея унищожиха здравеопазването,поради което имаме висока смъртност,а не заради истерясалата "пандемия"! От 30 год. болните са оставени на самооцеляване от продажните ни политици,които сега се загрижили за ваксините,заради живота ни!
158
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Мисиркова Българите не са *** овце.
157
13
 
4
 
! Отговори
полу-анонимен преди 2 години
До ? ? ?PCR тестовете не са обявени за невалидни. Други въпроси?
156
0
 
7
 
! Отговори
полу-анонимен преди 2 години
До Засрамете се!Може би забравяш, че зооноза е много общо понятие. Вклюва освен коронавирусите и грип, едра шарка, бяс, ебола.
155
3
 
21
 
! Отговори
? ? ? преди 2 години
Интересно ми е какво става с т.нар. PCR-тестове, които бяха обявени от СЗО за невалидни от началото на 2022 г.? Защо продължават да ги употребяват?
154
2
 
33
 
! Отговори
Мммммм преди 2 години
Да българите са толкова прости че вярват на всякакви фалшиви новини,само на вас не дето премълчавате истината за страничните ефекти от ваксините.Аз съм търсила реална информация не съм толкова *** да не знам кое е фалшива новина и кое не.Ако бяхте малко по-честни и вие казвахте как реално стоят нещата може би повече хора щяха да ви се доверят.Но вие нагло лъжете затова не се чудете защо хората не ви вярват.
153
1
 
31
 
! Отговори
до Полу-анонимния 17 преди 2 години
Преболедуването създава Т-клетъчен имунитет, а "генната терапия" създава ВРЕМЕННИ антитела. В тази връзка т.2 отпада. Това "нещо" ВСЕКИ "ваксиниран" може да го предаде на който срещне много по-лесно от не-набодените. Рисковете за получаване на мутации идват именно от "ваксиниране" по време на епидемия (за справка баш-специалистът по вируси и нобелист Люк Монтание). Това май стига за край!
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 170- да не плачеш после от страничните ефекти
151
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел слага 4 доза и да си живи и здрава, но простите българи не вярват. След 10 години щяла да има последствия. Да бяха направили ваксината в кренвирш или цигари, тогава "гениалният" българин щеше да вади по ваксинация. Сърбия и Македония са с по 45% ваксинация. Добре е че Македонците са се отделили, явно са по-добре без нас.