Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

България е на второ място по смъртни случаи поради липсата на доверие
13 яну 2022 10:08, Елка Василева
301
 Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия
Кадър: БНТ

Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси. Това обясни пред БНТ д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

Още по темата

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.

„Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България“, смята д-р Сила.

Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност, допълни той.

Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, категоричен е експертът.

„България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация“, смята д-р Сила.

Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

Той апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.

На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.

„Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация“, заяви д-р Сила.

Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят, категоричен е експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
39
 
! Отговори
А познайте преди 2 години
Защо д-р Сила не попита здравната министърка, възрастните хора и повечето обикновени българи колко им струва ходенето до лекар и аптека и с какви доходи разполагат? Защо си мисли, че смъртността в България е факт от ковита, а не от неглежиране поради бедност и невъзможност да си платиш качествено здравеопазване?
20
3
 
42
 
! Отговори
666 преди 2 години
Интересно каква ли е статистиката за Беларус, където няма принуда за ваксинация, маски и зелен сертификат. Най-вероятно са измрели всички. Но защо ли не ни я дават за пример?
19
6
 
44
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Излиза че в България освен Ковид 19 други болести не съществуват и от друго освен Ковид не се умира.Промиване на мозъци.
18
5
 
40
 
! Отговори
zeus преди 2 години
Наистина имаме висока смъртност, но тя се дължи основно на неадекватното лечение. Всъщност и преди новата чума бяхме рекордьори по смъртност, но тогава на никой не му пукаше, понеже нямаше ваксини за продаване.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен СЗО се е загрижило за нивото на здравеопазване в България. А не за зеления прцал както се опитват да ни внушат.
16
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността в България беше една от най-високите в света и преди 2020 година. Покачващата се средна възраст, увеличаване на дела на възрастното население, висока заболеваемост от социални значимите болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, онкологични са все причини които трябва да се отчитат. И моделът на здравеопазващата система. Сега вирусът виновен. Той показа всичките недостатъци по които последните 20 години никоя власт не подобри. Не обвинявайте населението!
15
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този мошеник и лапач с вратовръзка ,може да излезе на площада и да му обяснят кое е трагедия. Ще бъде обърнат с хастара навън,крадлив измамник. Единствената трагедия са експерименталните химикали наричани ваксини от мисирките и други видове ***. Айде духаскуву откачалки.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да , трагедия е , за самото СЗО-то и неговите контрагенти
13
3
 
9
 
! Отговори
СИНАН преди 2 години
Може ли само да ми кажете на кои хора викате ганчовците какво имате напредвид с това ганчовците и кои по точно защото аз не съм я чел книгата за кои става въпрос.
12
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Сила не те слушам и не ме интересуваш .
11
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО: 11.10.2021.Не трябва да се изисква документ за ваксиниране срещу COVID-19 при пътуване СЗО: 08.01.2022.Зеленият сертификат не е ефективен след появата на Омикрон.СЗО: 12.01.2022.Омикрон е в състояние да избяга от ефектите на имунитета.СЗО: 12.01.2022.Шест проучвания доказват "намалена ефективност на ваксините".
10
4
 
43
 
! Отговори
Sofia Centre преди 2 години
а, пра дядо ми е на 100години и не взима лекарства, прабаба също. 2 години ходя по протести, няколко месеца на морето, на работа и ти. Явно ковид е безсилен срещу неваксинираното ми тяло ,обаче некви хора ги е яд .
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината ви бил проблема, тя сметката за ток от 300 лева стана на 1000, а иначер инфлацията била максимум 7%. Тази сметка е за декември, не ми се мисли за януари.12% били против ваксина, да, ама не е 12% а цели 47%, това го установих аз
8
6
 
47
 
! Отговори
Сербезова преди 2 години
Предателите са навсякъде, искат да набодат колкото могат повече.Всички медии, партии, специалисти са купени..
7
42
 
10
 
! Отговори
ьеье преди 2 години
Нищо против вчерашните австралопитеци на площада да измрат. Няма да ми липсват изобщо. Като ги гледам не са особен актив за нацията.
6
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо никои не е доказал че точно от корона са починали и второ това е отново пропаганда за ваксини
5
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО, т.нар. Световна ЗДРАВНА организация, няма нищо общо със здравето, това са най-обикновени костюмари, които харчат милиарди всяка година за безсмислени семинари, симпозиуми, срещи на високо равнище и какво ли още не. Досега каквото са казали за ковид - нищо не са познали. Няма нормален човек, който да им вярва на тези костюмирани безполезници.
4
43
 
19
 
! Отговори
Даа, преди 2 години
Англия почти 70 000 000 умират 7 човека. България няма и 7 000 000 умрели 77...Ама умният антиваксър вика ,,е па нЕма такова животно,,
3
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръпчинко и Кокорчо докат се наканят да правят безсмислени кампании, то пандемията ще приключи.
2
8
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Лекувай,не философствай....