Канабоидите в канабиса предотвратяват и лекуват COVID

Те са ефективни върху вариантите алфа и бета
13 яну 2022 19:20, Нели Христова
65
Канабоидите в канабиса предотвратяват и лекуват COVID
Снимка: Pixabay

Съединения в канабиса могат да се преборят с инфекциите, причинени от коронавирус, твърди ново проучване. Изследването, проведено от учени от Държавния университет в Орегон, наречено "Канабиноидите блокират клетъчното навлизане на SARS-CoV-2 и нововъзникващите варианти", е публикувано в „Journal of Natural Products“.

Изследването се отнася за две съединения на конопа - канабигеролова киселина или CBGA и канабидиолова киселина или CBDA, за които се твърди, че са способни да се свързват с шиповия протеин на SARS-CoV-2 и да спират навлизането на вируса в човешките клетки. Изследователите твърдят, че "перорално биодостъпни и с дълга история на безопасна употреба от човека, тези канабиноиди, изолирани или в екстракти от растението, имат потенциал да предотвратяват, както и да лекуват инфекция със SARS-CoV-2".

Ефектът на съединенията срещу Алфа и Бета вариантите на COVID-19 е тестван от учените в лаборатория. Изследването не предвижда даването на съединенията на хора или сравняване на степента на инфекция при тези, които използват веществата, с тези, които не ги използват.

Ричард ван Бримен, един от ръководителите на изследването, твърди: "Нашите данни показват, че CBDA и CBGA са ефективни срещу двата варианта, които разгледахме, и се надяваме, че тази тенденция ще се разпростре и върху други съществуващи и бъдещи варианти".

Изследването се провежда на фона на продължаващото разпространение на новия вариант Омикрон, като пандемията от коронавирус продължава да взема жертви по целия свят. Според последните оценки на университета "Джонс Хопкинс" има 317 186 004 потвърдени случая на COVID с повече от 5,5 милиона смъртни случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Канабиса лекува тонове болести.' Не случайно е незаконен!
51
2
 
8
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До Съсел 36 - И въпреки всичко алкохола е легален, никой не го успорва, никой не търси сметка на алкохолиците, но в същото време полицаи джобят, рекетират, създават съдебни досиета на хора в разцвета на живота си. Да престъпленията трябва да се наказват. Ако убиеш някой напушен или пиян докато шофираш, да трябва да лежиш със сигурност и то сурово. Но да се разхождаш с червени очи и да ти бъркат в джобовете с цел лична изгода... Грозно и обидно за целия народ, който го допуска
50
1
 
3
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До Съсел 36 - да продължавам ли? Алкохолик преби до смърт 74 - годишен дядо, опитал да защити дъщеря си; 38-годишен алкохолик преби до смърт 50-годишна жена; 33-годишен преби дядо си в Самоковско след употреба на алкохол; Мъж преби приятелката си до смърт след скандал; Мъж преби баща си до смърт; Мъж преби до смърт съпругата си в Пловдив; *** преби до смърт магазинерка отказала да му продаде алкохол; Дъщеря изпрати майка си за бира, после я преби до смърт; Пияна жена уби 17 годишно дете...
49
1
 
2
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До Съсел 36 - Видяхме алкохола какви чудеса прави: Алкохолик уби другар по чашка с 26 намушквания; Осъдиха алкохолик на 15 г. затвор, след като уби позната с брадва; Алкохолик уби жена си - ревнувал я от кучето; Падение: Син уби майка си заради забележка за алкохол; Психичноболна алкохоличка уби с над 100 удара собствената си майка; 42-годишният мъж причинил на майка си 15 прободно-порезни рани; В Татарстан син уби майка си, докато двамата пиели, а трупът й беше разчленен и разпръснат из квартал
48
4
 
1
 
! Отговори
Знаех си преди 2 години
А Хероина лекува Хепатит!
47
0
 
4
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Уверен съм, че помага и при тинитус (шум в ушите), но без да се прекалява, за да не ви зашуми още повече. Обикновено лекарствените средства се правят от отровни субстанции, които в малки количества помагат, а в големи - убиват.
46
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А сега сериозно-канабисът е лек за глаукома.
45
0
 
9
 
! Отговори
Toli преди 2 години
Пуша и вейпвам всеки ден. Всички около мен изкараха короната, някои и по два пъти, само мен не ме хвана.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много от тук коментиралите не са наясно, че става дума за СБД, който не е същият канабиноид като ТХЦ. Аз от години взимам на хапчета или под формата на тинктура СБД , за да лекувам болки в ставите. Помага и на нервите и се спи много добре. Но ... жалко, че България е толкова изостанала по отношение на ползите от канабиса, а те не са малко. И понеже България е изостанала , снабдявам се от чужбина. Прав е тук някой, който коментира, че неинформираните граждани си правят грешни изводи.
43
0
 
2
 
! Отговори
ДААААА преди 2 години
мисля;че наркотиците са включени в програмата за НСРза да не се осъзнаят хората ;пък и по-лесно да са предразположени към грехове!!!
42
0
 
12
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До 49 - Следват политиката на бившите затворници Кошлуков, Бойко и на мутрата Маджо. В цяла София се продава полицейска марихуана. Даже се доставя се с цивилни полицейски астри, зареждаме им бензина и им плащаме заплатите на цивилните куки, а народа спи и се чудят къде отиват парите на четвърт милион работещи българи.
41
2
 
11
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Ако дъртите са се усетили, че тия дето пушим не сме престъпници е време да си потърсим правата. Последните в Европа сме, които заключват 16-35 годишни и им лепват етикет престъпник, докато политици, куки и дилъри контролират разпространението. Срам е, че толкова родители баби и дядовци оставят мафиоти да осъждат децата им и им повтарят "да не си пушил" докато в Западна Европа и Северна Америка е част от икономиката. 18г постоянен рекет по улиците и десетки-хиляди осъдени за фасче. Референдум.
40
0
 
1
 
! Отговори
Един там преди 2 години
Като гръмнеш сандала никакъв вирус не може да те хване!
39
2
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
много неразбираемо коя точно политика следват българските управници?? индустриалния коноп може дори и гориво да бъде! Македония има разрешение за отглеждане на медицинска марихуана!!! аз пък знам че преди да дадат някакво си лекарство едно време тестват с плъхове! за да умре плъх му са нужни 5кг тревна маса и 1метър! пускаш *** от 1 метър и така мре плъха! и не на последно място - защо в нашето законодателство всички наркотици са под един общ знаменател!
38
2
 
8
 
! Отговори
СтрелецЪ преди 2 години
мноо ясно! като се нагърмиш почваш ги виждаш вирусите как се движат в аерозолите и можеш да ги избягваш
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сведение на пишещите, без да знаят СВД даже няма ефекта на опияняване.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдеее,ново 20.И ко пра'им сега?
35
1
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
е то затова мои приятели са го изкавали безсимптомно - даже не са и разбрали .. ахахаха
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде на ганджата!
33
3
 
30
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Канабиса помага за много болести, кога ще го разберат властимащите и най-накрая го разрешат за медизинска употреба у нас. Толкова страни го направиха. Хайде, нали все следвате чуждия опит!!!