Проф. Найденски: Трябва да се създадат по-надеждни ваксини

"Вълната се дължи на новия вариант", подчерта инфекционистът
13 яну 2022 09:20, Ния Христова
49

 

 
 
Индийски епидемиолог наскоро заяви, че Омикрон е практически невъзможен за спиране. 
 
"Той се разпространява много бързо и се сбъдват математическите прогнози. Трябва да се изготви стратегия за разпространението, за да се защитят хората. Тези мерки са правилни, ние наистина ще имаме нарастване на броя на случаите", заяви инфекционистът от БАН проф. Христо Найденски в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Вълната се дължи на новия вариант. Той вече е добре охарактеризиран. Има корелация между мутациите, които са доказани -  клиничното протичане и разпространението на самия вирус. Тази корелация е много показателна и тя трябва да се насока за по-нататъшна стратегия, която да се предприеме", посочи инфекционистът. 
 
"Ваксините до голяма степен преодоляват новия вариант Омикрон, но трябва вече да се работи за създаването на по-надеждна ваксина. Не само да намалява смъртността на заболелите, но да играе активна роля в превенцията срещу коронавирусна инфекция", допълни гостът.  
 
"Т-клетъчният имунитет е необходим с оглед на това, че пренастройва организма и съдейства за създаването на антитела. Различните индивиди реагират по различен начин и това е едно предизвикателство пред науката - да се търси кои са именно механизмите, чрез които се активира този Т-клетъчен имунитет", допълни проф. Найденски. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
11
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Професорът е типичен (празнодумец) академичен учен, от БАН. Подобни на БАН институции има във всички страни. Те получават субсидии и пишат отчети, и нищо друго. В световен мащаб, в борбата с пандемията, нито един държавно финансиран институт няма принос, те само тълкуват или критикуват направеното от други. Субсидираната от бюджетите наука тотално се издъни, а самите институти показаха своята импотентност.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пич извинявай ама след 6 месеца ще има нов вариант и пак ще бучат хората с "леко изместена" ваксина. Ще си играем на котка и мишка, но винаги ще сме зад вируса - справка противогрипните ваксини. Що не си кажете истината че срещу респираторен вирус няма как да се създаде ваксина. Може след 10 години и да успеете за точно определен вариант да измислите нещо.....ама ще е малко късно.
16
24
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
В момента ваксините са най-доброто с което разполагаме.Игнорирането им води до смърт и огромни загуби в НЗК.Болниците спряха да приемат планови болни, само заради ковида.Страдат и умират хора, които изобщо не са заразени, но имат нужда от хоспитализация.Обществото не може да живее по правилата на хора с мизерно образование и ограничен интелект.Който не е ваксиниран, марш в кочинката, няма място в обществото.
15
1
 
2
 
! Отговори
ОПС преди 2 години
скъпи 16,Какъв процес казваш?
14
4
 
17
 
! Отговори
Излиза преди 2 години
че тези ваксини не са надеждни. Защо тогава ни карат доброзорно да се ваксинираме! Един ден всички ще бъдат съдени! Ще има нов Нюрбернски процес! Да се приготвят!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 9 ;Това е абсолютната истина !!! Вируса е просто плашилото , а средството са ваксините !
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да се искат работещи ваксини е плоскоземство. По-добре е да се бие пети бустер от текущите елексири срещу вече изчезналия ухански алфа вариант.
11
2
 
7
 
! Отговори
До анонимен 4 преди 2 години
Докато СЗО върне медицинското определение за пандемия,за имунитет и за ваксина.
10
3
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Според професора трябва да се създаде храна която да изядеш и повече да не огладняваш .същото както с ваксините - една и край ..
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то и 100% да са ефективни 1/3 са ваксинирани у нас, но проблема е бил ваксината
8
3
 
16
 
! Отговори
Трябва защото преди 2 години
Омикрона минава защитата от ваксината и влиза в организма, разможава се милиарди пъти и чак тогава ваксината задейства някакъв механизъм и жертвата не умира. Но е заразил 100 човека, защото спокойно се движи със "зеления пропуск на сатаната".
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса го създадоха за да ни слагат инжекциите това е целта, какво постигат инжекциите е друга тема но определено не помагат срещу вируса. В началото излъгаха че спира вируса и само заради това не трябва да им се вярва за нищо. Учените много добре знаят че ваксина не се прилага по време на зараза, нито на възрастни хора. Слагат я за да експериментират и да видят какъв е ефекта по хората, за това постепенно свалят възрастовата граница и започнаха от старите защото ги смятат за ненужни.
6
1
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Ами айде сядай да създаваш деде ;)
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами че той тоя професор говори като антиваксър - един вид ни казва че сегашните ваксини срещу ковид, които навсякъде са принудителни, а някъде и задължителни, не са надеждни! Не че трябва някой да ни го каже, ние и сами го виждаме
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така до кога? Ваксина след ваксина. Не мога да повярвам, че в световен мащаб всички професори и доценти се изправиха учудени от един нов вирус и мутациите му, без да имат план за действие и да приемат многократното ваксиниране за нещо нормално.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този какво иска да каже, че и една игла ще бъде достатъчна? Алберт Бурла не харесва това!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
конспирации са това
1
4
 
28
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
А защо да трябва, след като наличните си вървят много добре? Колкото по-малко работа вършат, толкова по-добре се пласират. Ей на това му викам аз бизнес.