80% от интензивните ковид легла в Русе вече са заети

Останали са само 10 за реанимация
15 яну 2022 20:35, Анисия Иванова
99

Пореден ден с близо 7000 новозаразени с коронавирус. Във все повече болници в страната интензивните Ковид легла са пред запълване. Според експертите са необходими поне 10 дни, за да стане ясно дали мерките на правителството ще дадат резултат.

Близо 80% от интензивните легла в област Русе вече са заети. В двете болници в града са останали само 10 свободни легла за реанимация на Ковид болни. От болниците признават, че са на ръба на силите си и дори да се разкрият нови легла, няма кой да ги обслужва.

"При нас много за кратко време беше период, в който отделението беше на по-спокоен режим. Обслужваме не само нашата болница, но и други болници в Русе, а в същото време и от целия регион - от Свищов, Оряхово, Шумен", посочи началникът ОАИЛ в УМБАЛ "Медика" д-р Бланш Ангелова.

Всички области в страната влошават показателите си на база 14-дневна заболеваемост.

"Очертава се пикът да е след средата на февруари - може би краят на февруари, съвсем началото на март. Така показват моделите", прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев.

След десет дни ще стане ясно и дали мерките на правителството ще дадат резултат или ще се наложи затягане, смята математикът. Новият план за справяне с пандемията спрямо заетостта на интензивните легла се приема различно.

"Одобрявам Националния оперативен план за справяне с пандемията. В частност за интензивните легла, което е една идея реализация на алгоритмите, които бяхме правили преди една година януари месец", обясни проф. Кунчев.

"Планът за 80% заетост на леглата бих казал, че е катастрофичен и искрено се надявам да не стигнем дотам, защото това ще е в гигантски ущърб на всички останали хора, които имат нужда от здравеопазване", заяви кардиологът проф. Иво Петров.

На този фон мобилни екипи посещават пенсионерските клубове в Бургас, за да ваксинират възрастните хора. Ваксинирането ще продължи и през следващите дни, като интересът за поставяне на ваксини сред пенсионерите е голям.

На ваксинационните пунктове в София и днес имаше хора, както за бустерна, така и за първа доза, но интересът беше много по-слаб в сравнение с предишните седмици. И утре продължават да работят мобилните екипи за ваксинация в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
2
 
! Отговори
Пуч преди 2 години
Поредната гавра и подигравка с хората със сертификати и измислени прагове Скоро ще насилват хората и със свалени гащии да ходят с готовност да бъдат насилвани.
80
3
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Щом за софия писаха че са -1200 значи за русе са - 5 тоест -3 легла са заети
79
9
 
1
 
! Отговори
Изперкал алкохолик преди 2 години
За пръв път от 10 000 години едновременно илюминатите и рептилите са в паника. Паниката е предизвикана от разкритията от форума на анонимните алкохолици и пенсионираните старшини на ДНЕС, които разконспирираха междугалактическата конспирация наречена КОВИД-19. Копейкин от България откри, че всички ваксини, които са бъркочи на рептилите, са създадени едновременно на 66 Май, което прави числото на Сатаната. За следващата седмица е насрочен щурм на казана за ракия на кв. Възраждане лично от Копейка
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои мерки чакате да дадат резултат? Видно е, че генацидът със зелените сертификати и принудителната ваксинация не дава резултат. Набодените не станаха свободни. Напротив. Троловете на мафията леят само злъч по медиите и отблъскват хората от лечиние въобще. Други мерки няма, а тези са безполезни.
77
4
 
6
 
! Отговори
Дфгъггт преди 2 години
Такива новини не ни интересуват това с ковид пандемията е политическа игра или война в световен мащаб ковид трябва да изчезва
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш от болницата диви селяци и антиваксаджии! Всички да ходят за оплаквания при Дикран Папазян!
75
4
 
7
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Повече заети ковид-легла= повече бонуси. А тези със сериозните болести. да ***.
74
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80 %, щото всичките диви селяци от СС, РР, Т и Ш са се наблъскали в русенската болница. Ходят да проституират против мерките без маски и ето ви резултата. Пaцyли!
73
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв славянин, ти си ром от Селеметя. Трябваше да започнеш, че си ходил на протеста, за да те игнорират всички. Аз там видях само тъпанapcки физиономии. Копейкин облужва шайката ГЕРБ - дали защото му е платено или защото е лyд не ме интересува. Защо не подпишеш декларация, че се отказваш от лечение ако се разболееш от КОВИД?
72
7
 
10
 
! Отговори
един преди 2 години
До славянин Дреме ми какво ще стане с теб. Не си прави труда да ни информираш по форума. Дано имаш телефона на Мангъра да му се обадиш, ако се разболееш. Но 40-те лева от протеста няма да ти стигнат да му платиш консултацията, той взима по 150 лева (без данъци)
71
10
 
16
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Понеже ходих на протеста на 12-ти и в автобуса всички бяхме без маски и на отиване, и на връщане, а също и на протеста общо 16 часа и половина и понеже при омикрона инкубационния период бил 3 денонощия, а точно сега те изтичат, ще видя дали от тази вечер ще се разболея ''тежко'' от ''страшния'' вирус! И ако не се разболея, а определено няма да се разболея, как ще го обяснят това изкудкудякакалите ''умни и образовани с по три висши'' нарковаксъри-хипохондрици!?
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-интелигентните хора напуснаха Русе още през 80-те при обгазяването. След това младите си дигнаха чуковете през 90-те. Сега са останали най-големите пияндурници, които за нищо не стават и пенсиите.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намери си личния лекар от трета поликлиника, не ме занимавай с въпроси на ниво детска градина.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо нямам намерение да водя дискусии с анонимен алкохолик от Русе. Данни има достатъчно, ти като си пpocтак аз не мога да ти помогна.
67
8
 
5
 
! Отговори
до 68 от славянин преди 2 години
Аз за разлика от теб нямам мания към постоянните ''спасителни'' дози! Точно за вас феновете на ''спасителните'' дози са тези специализирани лечебни заведения!
66
6
 
4
 
! Отговори
до 70 от славянин преди 2 години
Въобще не пия алкохол, халюциниращо нарковаксърче!
65
8
 
8
 
! Отговори
до 67 от славянин преди 2 години
Не знам дали линейките в Русия, САЩ, Китай и Европа обикалят празни, но със сигурност обикалят, за да събират патологичните хипохондрици, които след всяко кихване звънят на бърза помощ да идва и да ги отвежда да ги ''лекуват'' от ''смъртоносната'' настинка! Ти в момента след коя поредна ''спасителна'' доза си!? 2-ра, 3-та или 4-та!?
64
10
 
10
 
! Отговори
до 64 от славянин преди 2 години
Умните и образованите с по три висши нарковаксъри така и не са в състояние да осъзнаят гаврата с тях понеже няколко месеца след поредната доза вече ги водят ненабодени и трябва да ги бодат пак и така докато не ги мумифицират от бодене! Неспособността да осъзнаеш, че се гаврят с теб е най-сигурният признак за м.л.умие!
63
2
 
8
 
! Отговори
До славянин: преди 2 години
Ти си от Русе, едно време в Бяла русенско имаше подходяща болница за такива като теб.
62
7
 
7
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 2 години
Да бе, точно за да излъжат форума на анонимните алкохолици на ДНЕС, линейките в Русия, Китай, САЩ и Европа обикалят празни. Форума на анонимните алкохолици и пенсионираните старшини е световен фактор и затова отново хвана световните илюминати и рептили в лъжа. Копейкин е лидер на новата революция на шизофрениците и алкохолиците по света. Другата седмица щял да събере алкохолиците отново за да атакуват лудницата в Карлуково за да има повече избиратели.