80% от интензивните ковид легла в Русе вече са заети

Останали са само 10 за реанимация
15 яну 2022 20:35, Анисия Иванова
99

Пореден ден с близо 7000 новозаразени с коронавирус. Във все повече болници в страната интензивните Ковид легла са пред запълване. Според експертите са необходими поне 10 дни, за да стане ясно дали мерките на правителството ще дадат резултат.

Близо 80% от интензивните легла в област Русе вече са заети. В двете болници в града са останали само 10 свободни легла за реанимация на Ковид болни. От болниците признават, че са на ръба на силите си и дори да се разкрият нови легла, няма кой да ги обслужва.

"При нас много за кратко време беше период, в който отделението беше на по-спокоен режим. Обслужваме не само нашата болница, но и други болници в Русе, а в същото време и от целия регион - от Свищов, Оряхово, Шумен", посочи началникът ОАИЛ в УМБАЛ "Медика" д-р Бланш Ангелова.

Всички области в страната влошават показателите си на база 14-дневна заболеваемост.

"Очертава се пикът да е след средата на февруари - може би краят на февруари, съвсем началото на март. Така показват моделите", прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев.

След десет дни ще стане ясно и дали мерките на правителството ще дадат резултат или ще се наложи затягане, смята математикът. Новият план за справяне с пандемията спрямо заетостта на интензивните легла се приема различно.

"Одобрявам Националния оперативен план за справяне с пандемията. В частност за интензивните легла, което е една идея реализация на алгоритмите, които бяхме правили преди една година януари месец", обясни проф. Кунчев.

"Планът за 80% заетост на леглата бих казал, че е катастрофичен и искрено се надявам да не стигнем дотам, защото това ще е в гигантски ущърб на всички останали хора, които имат нужда от здравеопазване", заяви кардиологът проф. Иво Петров.

На този фон мобилни екипи посещават пенсионерските клубове в Бургас, за да ваксинират възрастните хора. Ваксинирането ще продължи и през следващите дни, като интересът за поставяне на ваксини сред пенсионерите е голям.

На ваксинационните пунктове в София и днес имаше хора, както за бустерна, така и за първа доза, но интересът беше много по-слаб в сравнение с предишните седмици. И утре продължават да работят мобилните екипи за ваксинация в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 свободни са 20 процента. Значи цяла Русенска област имат 50 легла и реално заради 40 души ще затварят цялата област. Прекрасна логика, браво!
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покажете без цензура мизерията в ковид отделенията и на бързо ще се осволодят 70 процента от леглата за ковид.Имаше клипове в нета за мезерията в търновската болница в ковид отделението но бяха изтрити от ютюб понеже не са полит коректни.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май пак не ни затворят че се посраха на 12 ти
18
10
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Стигне ли се до триаж, влиза ваксинираният, независимо за каква болежка му трябва интензивно легло. Антиваксърите съм сигурен, че ще отстъпят мястото си - все пак са до един с перфектна имунна система и ще се излекуват сами с туршия и ракия.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам позната в русенска болница. Поне 50 ороцента от уж Ковид-болните не са болни. Психясали са от страх. Така е в цяла България и по цял свят. Виновни за това са медиите и правителствата.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са с такива като Детелинка и Тео Ушев ваксинирани , последния дето рисува картинки в отделението направо ги гонете за по нуждаещи
15
2
 
12
 
! Отговори
S преди 2 години
Стратегия та на новото старо правителство за затягане на мерките при запълване на интензивните легла е меко казано *** и дори абсурдна.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покажете да ги видим де. Доброволци няма ли, студенти, игрално филмче нещо, драма, аплодисменти.?
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По този повод ще си го преместя от единият крачол в другият...
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат възрастините че само с ковид ваксината ще преборят вируса. Дядо ми вика да не съм луд да се ваксинирам то щом дават по 75 лева значи идеята е да ме уморят с тази ваксина и след това като почина да не вземам пенсия.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора от властта на България искат мен да не ме искат никъде!Моля ви спасете ме от тези хора!Може ли?Те искат аз да съм изравнен със земята!!!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 безполезни бустера на втора степен са равни на 4 безполезни бустера срещу ковид
9
3
 
22
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 2 години
Това лято си дойдох за три седмици в България, за лятната ваканция. Редовно си плащам здравните осигуровки независимо, че не живея в България от четири години. Реших да отида при личния лекар да ми пусне едни кръвни изследвания. Видя, че има проблем с един от пръстите ми. От там насетне ходих на ревматолог, писаха ме че съм бил хоспитализиран за три дни заради някаква пътека. Пълен цирк. Познайте дали ме излекуваха....
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано скоро всичко да приключи и всички Кунчовци да изчезнат от публичното пространство,както беше преди ковид.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно в медиите е пулно с лекари, професори, математици и не знам си какви да ходят да се лекуват там. Хоете Витанов да ви лекува.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това Ковид ?
5
3
 
26
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Нямало лекари? Как да няма? Кунчев, Балтов, Кантарджиев, Коце Ботокса само в студиата на БТВ и НОВА ли ще стоят?
4
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните клатят системата и накрая тя ще рухне.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глей сия, тия си мислят, че не верваме. Верваме бе, ора, сичко верваме, нема майтап.
2
6
 
13
 
! Отговори
Rad преди 2 години
Айде бе , верно ли