Дерматолог: 1/5 от хората, прекарали COVID-19, са с кожни проблеми

3 са основните групи обриви, посочи дерматологът доц. Весела Райкова
17 яну 2022 22:42, Ния Христова
35
 
След две годшни на пандемия вече е ясно, че пациентите, които са прекарали COVID-19, се сблъскват с много кожни проблеми. 
 
"Категорично поне 1/5 от хората, които проявяват симптоми на Ковид, имат и изява на кожни състояния", посочи дерматологът и микробиолог доц. Весела Райкова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите й това са симптоми, свързани с промяна на чувствителността на кожата, като могат да се характеризират 3 основни групи обриви:
 
"Първата група са с тип чилблейн и засягат предимно крайниците – ръце и крака, с появата на фини малки зачервени области, които са силно болезнени, поради факта, че се засягат крайните окончания на кръвоносните съдове".
 
"Вторият тип обрив са ортикариалните изяви, които са характерни с много силен сърбеж и които могат да се изявят по цялото тяло и в рамките на деня да променят своите позиции"
 
"Третият вид обриви са по-грапави, имат чувствителност и болезненост при докосване и се срещат по-често при малките деца. С Омикрон тези случаи зачестяват", изброи доц. Райкова.
 
"Това не е симптом, който стартира в самото начало на заболяването, а се появява в по-късни етапи. След 2-4 седмици започва едно по-силно оредяване на скалпа и това много притеснява хората. Ако не се вземат мерки, това може да продължи месеци и е хубаво да се приемат специфични витамини, соли, растежни фактори", обясни дерматологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1/5 имат психически проблеми,без да са карали ковид,ама никой нищо не казва. Вече глупостите им ми дойдоха до гуша.
7
4
 
9
 
! Отговори
До Жираф преди 2 години
Не познавам такива. Не познавам изобщо никакви боледували от това нещо.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две мои приятелки имат хламидии след ковид.
5
5
 
9
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
Айде да пробваме - който знае за когото и да е - роднина, колега, приятел, съсед - с кожни проблеми след КОВИ или с някакви други проблеми след преболедуване, нека напише. Аз, детето ми, бабата и дядото - всички неинжектирани - нямаме. Жената, инжектирана - няма. Знам за една съседка, която ми спомен че имала от три месеца някакви последствия, но тя е инжектирана, така че не е ясно от кое са .
4
2
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
... както и 1/5 от тези които, не са го прекарали. А бе вие гавра започнахте да си правите, то че има тъпu има, ама чак толкова.... Няма да се учудя, ако утре кажете че всеки над 80 години прекарал ковид има бяла коса или е плешив. От тия "ваксини" май доста мозъчни клетки ви измряха.
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то е ясно, че ако прекараш тежко ковид, половината ти органи ще се окажат в плачевно състояние.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера го откриха, днес подробно описват кожните симптоми. Големи специалисти. Ако бе беше тая упорита, досадна, масова, плоска, отблъскваща и пошла пропаганда, досега да сне се ваксинирали 70%. Ние нямаме вина, че не искаме да се ваксинираме!
1
5
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да слагат перука като Боби перуката :)))