Педиатър: Омикрон започва като банална хрема

Може да предизвика ларингит при децата, заяви д-р Лисички
19 яну 2022 10:27, Ния Христова
40
Педиатър: Омикрон започва като банална хрема
Снимка: Pixabay
"Вариантът Омикрон има няколко особености. Първо засяга много по-лесно децата, в световен мащаб над 40% от всички хоспитализирани деца са под 1-годишна възраст", заяви пред bTV д-р Калин Личиски, началник по педиатрия в болница "Токуда". 
 
"В болницата има разкрити 10 COVID легла, а от тях 6 са заети. Пет от децата са на възраст от 1-2 месеца", допълни д-р Лисички.
 
"Като протичане заболяването започва с банална хрема - запушен нос, дразнене на гърлото и кихане. Температурата не е задължителна и тя е относително кратка. Спират обаче да се хранят тези деца", обясни педиатърът.
Още по темата
 
Той обясни още, че лекуването протича в зависимост от състоянието им. 
 
Друга особеност на този вариант е развитието на ларингит.
 
"Това заболяване обикновено започва доста драматимно - нощно време с лаеща кашлица и задух, затруднено поемане на въздух, но с благоприятна прогноза", обясни още д-р Лисички.
 
"Родителите трябва да се притесняват, когато има промяна в честотата на дишането, ако се промени цветът на устните или на лицето и стане синкав - тогава липсва кислород, ако децата по-трудно от обичайното влизат в контакт и са замаяни - всичко това са алармиращи симптоми", допълни лекарят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
И завършва като банална храма, особено за ваксинираните. Западна Европа където масово са ваксинирани смъртността в момента е 0.1 0.2%. Там където ваксинираните са по-малко тя е около 0.5%, омикрона работи за нас, за сега. Да се надяваме да няма последващи мутации които да протичат по-тежко.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настинка се причинява от друг вирус! Тя и К19 са различни вирусни инфекции.
34
0
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Не знам има ли няма ли, но в теста така пише, не е Делта вариант, а по-всяка вероятност е Омикрон. Не съм си го измислил- пише го черно на бяло и то в Германия. Ако искаш вярвай, ако искаш недей, компот няма да ти отворя
33
0
 
4
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 2 години
Имам хрема и запек.Ужас!!!Дали не е нов вариант???
32
0
 
0
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 2 години
Имам хрема и запек.Дали не е нов вариант?Щото ако е така ,ще искам авторско свидетелство.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Легла има. В БГ лекуваме народа с легла. Креватна здравна политика.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И със пръц, пръц.
29
2
 
18
 
! Отговори
Емма преди 2 години
Това откритие е направено от велик ум. То нашите деца хич не са имали хрема и ларингит, ама тогава си беше обикновена настинка, а не с гръмкото име Омикрон. Айде не се излагайте вече
28
1
 
7
 
! Отговори
До Всичко е банално преди 2 години
Сега казват че Омикрон е с 10 пъти по - ниска смъртност от предишните варианти, които бяха с около 3-4%, т.е. сега смъртността на Омикрона е 0,4%, по - ниска от сезонния грип, който е с 0,5% смъртност.
27
2
 
3
 
! Отговори
19 преди 2 години
До: номер 23 PCR тест за Омикрон няма. Кого лъжеш?
26
0
 
1
 
! Отговори
болен-здрав преди 2 години
До: номер 15 (однако) Добре де, нямам намерение да се заяждам за подробности. Казах сибирски вятър, защото май сега поне от прогнозата казаха, че ледено студеният вятър идва от Североизточна България. А това е в посока към Сибир, нали? Точно там може да няма вятър, но идва откъм Сибир, затова го казах в преносен смисъл.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След това що докторите ядат бои. Ами ейбтакъв доктор как да не го шляпнеш по яко и да го върнат в университета да си доучи.като помня как пиеха е студентски град кандидат докторята преди 20 години, чак страх ме хваща да ходя при набори за преглед.
24
0
 
32
 
! Отговори
всичко е банално преди 2 години
преди 2 години му викаха обикновен грип, даже ходиш на работа и на училище както си болен и никой не правеше панаири и истерии....и тогава имаше по тежко да го изкарват и смърни случаи ама сега пропагандата е голямо нещо...
23
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината държава изкара баналната хрема, нелепо и смешно е да плашите хората с нея.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва банално, протича банално....
21
2
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
PCR теста ми дойде. Положителен за Омикрон е. Вчера цял ден бях ни жив, ни умрял. Сега съм горе-долу добре, но жената е в момента така. Имам сега от 2-3 часа лека хрема, но без кашлица, без температура. Дръж се и повече течности. За температурата взехме ибухексал и всичко се оправи
20
1
 
21
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Започва като хрема и преминава в ангина-Чудо невиждано ХА ХА ХА
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪРЗО да заключим всички в изолатори! Започва като хрема и може да премине в ларингит - възпаление на ларинкса или още познато като болно гърло! Мисля, че трябва да изкопаем землянки и да се изолираме за 900г!
18
2
 
25
 
! Отговори
Превъртяха играта преди 2 години
Кихавица срещу слънцето....жесток слънчев Ултракрон ... веднага по три пъти на ден ваксини !!! Като бяхме деца в дъжд студ сняг...все на игрището ...сополиви се прибирахме всяка вечер ..на другият ден пак на игрището , колкото и да ни викаха родителите....!!! Сега точно се правят яки пари ...от сезонните грипове и настинки...
17
2
 
21
 
! Отговори
до Colombo преди 2 години
Ами аз в момента съм с хрема, болки в гърлото и лека кашлица, малко температура, дали съм болен от Омикрона? Ако е така, очевидно не ми липсва апетит. Все ям, ям, и още ми се яде...