Болници на ръба заради липса на лекари

"При нас вълната тепърва набира скорост", каза Неделчо Тотев
20 яну 2022 16:38, Ния Христова
72
 
Намираме се в разгара на петата COVID вълна. Има ли сериозен натиск върху общинските болници?
 
"В различните региони нещата са по различен начин. При нас вълната тепърва набира скорост, в други населени места има проблеми с легловата база. Чуваха се съобщения, че са връщали пациенти, за които колегите не съобщават. Но най-вероятно до седмица в цялата страна вълната ще бъде в разгара си. Има натиск, но засега се удържа положението", каза председателят на сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан Неделчо Тотев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Динамиката е голяма. Сега тепърва започват изследвания и прегледи при личните лекари. Към обяд хората, които са с позитивни тестове, прииждат като вълна. Следобед излизат PCR-ите, тогава също има вълна на пациенти, които са за преглед. Общият брой на леглата в болницата са 103, като 32 от тях са Ковид. По повод разширяването на легловата база - не е проблем, но персоналът е проблем", коментира Тотев.
 
"Години наред бяха проспани в неадекватна кадрова политика от страна на държавата. Младите лекари продължават да бягат от България, търсят по-добра реализация и по-добро заплащане. В извънболничната помощ нещата са различни и като заплащане, и като отговорност. В момента имам остра нужда от анестезиолози, защото нещата излизат извън контрол", добави Неделчо Тотев.
 
На въпрос относно положението в тяхната болница със сметките за ток, той отговори: 
 
"Не знам дали има болница, която може да се справи. В Северна България има инициатива на колеги, които решиха да напишат писмо към управляващите да се вземат мерки по отношение на безумно повишените цени на тока и газта. Това повлича след себе си и други скокове в цените, дефицит в някои лекарства и консумативи. Ние настояваме това, което е завишено, да бъде компенсирано. Няма да издържим. Всички са на прага на отчаянието."
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Д-р Куин до#41 преди 2 години
За съжаление и днешните властници- Гюлчен Сербезова,Кирчо и Кокорчо се правят на ударени с мокър ***!! Не сменят порочния КАСОВО осигурителен модел на здравеопазването с ДАНЪЧНО осигурителен, доказал своята ефективност до 1999г.При този бюджет от близо 7 МИЛИАРДА лева пари ще има за всичко: безплатни лекарства,безплатно болнично лечение,достойни заплати за лекари, медсестри и санитари,съвременна диагностична апаратура и т.н. Ще се спре източването и кражбите на НЗОК, които сега се вършат!!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и аэ да съм лекар и да ми викат някакви неграмотни "убиец", и на мене крака ми няма да стъпи в бг. нали имате врачки, лекувайте се при тях
38
4
 
1
 
! Отговори
След много бодене... преди 2 години
... и суетене, някакво студенче, ме изгони от Спешното отделение на "Александровска, с обяснения на вратата и с игла в китката, след цял час висене в коридора, още толкова, да се учи момчето за Докторче , и да ми боде артерийте за кръв , за Кислородно изследване, и след като Пет пъти не улучи, казах му Не ме мъчи, това много били, ето моа Оксиметър вземи, а то се ядоса и ме прати на ренген, после каза че съм добре, и след тЗ часа се прибрах, с иглата в китката на ръката ... и пак ми прилоша..
37
0
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Само де...били не можаха да разберат вече 33 години,че здравето е богатство,а богатството има цена!! Докато заплатата на РЕДОВИЯ лекар в държавната болница не се изравни с тази на лекарите в Западна Европа лекари в България НЯМА да има!! Щото здравето на западняка не е по-ценно от това на българина!! Схващате ли бе тикви??
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ескимосНе си много умен май. Първо се учи 5 години обща медицина + 1 година държавни изпити. След това се започва специализация около 3-4 години и всичкото това се заплаща от учащия. Като завърши евентуално взима по 1000лв. в държавна болница и живееш в стрес, че ако не си преценил ситуацията правилно, ти взимат разрешителното и 10 години учене за което си плащал. Че кой нормален ще си помисли да избяга след такова добро отношение
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧичоАбсолютно съм за пълен локдаун. През 2020 г. доста добре си починах по време на първоначалната истерия, дано пак да затворят.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можеше да подготвяте лекари за тия години, вместо да налагате безумни и неработещи, даже съсипващи "мерки"!
33
4
 
2
 
! Отговори
Ха сега преди 2 години
Повече които се лекуват от ковида и си отиват от този свят е благодарение на некъдърното лечение на тия измислени медици Четете статия на Ч Ботев и ще се уверите че не говоря празни приказки като тия крадци и убийци
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да питат Боко Туквуна защо няма лекари, учители, работници, и заради него имигрираха 844,000 българи в чужбина. Бокооооо, кажи бе мискир?
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше някъде статистика десетки хиляди мед сестри и няколко хиляди лекари работят навън - българи. Ако това не е пагубно за страната ни, не знам кое е.
30
1
 
1
 
! Отговори
25, виж значи.... преди 2 години
не всеки който е вкаран с връзки или за долари, може ДА СТАНЕ ЛЕКР, защото колкото и да се влачи по лекции, може нищо да не научи, като го мързи да учи, или просто е ***,и ти казвам, защото съм лежал в много Софийски болници, видял съм Лекари и "лекари"
29
3
 
1
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Съгласен съм,че трябва сериозно заплащане,но пък покажете ми един беден лекар!
28
5
 
2
 
! Отговори
Иска преди 2 години
Ако всички са като тия пишман лекари и убийци по добре да нямаме
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важно от всичко е , че другаря Радев прави 50 лицеви опори за 1 минута.
26
0
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Тия от Пълен Провал да не продължават така упорито да доказват колко са некадърни, а да въведат едномесечен локдаун, че поне малко да се нормализира ситуацията!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая на всички псевдоексперти ще им се наложи неизбежно да признаят очевидното: високата смъртност в България не е от вчера и не е заради ковид. Отвъд всякакво съмнение, същата се дължи именно на липсата на лекари, фалиралото и на практика липсващо здравеопазване, липсата на леглови места, бюрокрация, схемите с източване на НЗОК от кой ли не, шефове на болници със заплати от по 50 000 лв., джипи системата, която не работи, и други хубавини, които никой не може да отрече.
24
0
 
2
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
До Свидетел - Племеникът ти е завършил медицина, а не обща медицина. "Обща медицина" си е отделна специалност, като всяка друга и се изисква за личните лекари за да имат договор с касата, без значение, че повечето имат специалност "Вътрешни болести" или "Педиатрия".
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво общо имат пък депутатите с лекарите...както виждаме всеки *** може да стане депутат, но не всеки може да учи за лекар...аман от специалисти, дето се изказват тук!
22
1
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
До Анонимен ... Държавата не плаща обучението само за лекарите, а за всички студенти. Трябва ли тогава всички висшисти да са вързани тук да мизерстват? Друг въпрос е и какво плаща държавата де, защото таксите за медицина са най-високи, и не държавата им плаща режийни, квартири и пр. Да не говорим колко труд, време и усилия коства следването! А после и 4-5г. специализация при минимални заплати и откровена ангария по болниците.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете с какво е заслужил един депутат тази заплата която получава. Излизат през работно време, дремят, нищо не свършват, почиват за всички голями празници сериозно но заплатата върви. Докторите защо са на този хал.