Болниците пълни, но не и с 80% интензивни легла

Математици предлагат нов модел за изчисляване на мерките
20 яну 2022 15:04, Петя Славова
15
Болниците пълни, но не и с 80% интензивни легла
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три поредни дни новозаразените регистрирани са над 10 хиляди за денонощие. На места локалните мерки започнаха и в две общини в Бургаско има частичен локдаун. Въпреки внушителният брой на позитивни с коронавирус в столицата, обаче нови мерки няма да бъдат предприети. Това реши Областният щаб, въпреки че в сряда столицата премина прага от 2 хиляди заразени на 100 хиляди души.

Учениците могат да си останат вкъщи и по-рано от предвидената междусрочна ваканция - заяви образователният министър. А математици предлагат нов модел за изчисляване на заетите интензивни легла - така че да се облекчи натискът, предава Нова тв.

Все още няма зона у нас, която да е достигнала 80% заетост на интензивните легла за пациенти с коронавирус. Северният Централен район обаче вече е със запълнен капацитет от над 75 на сто от местата за най-тежките случаи. А други две зони са запълнили местата в болниците наполовина.

Според математика, изготвящ ежедневния анализ на ситуацията - проф. Витанов, ако страната се раздели на 5 зони, вместо на 6, както е сега - във всяка ще попадат големи области с университетски болници и няма да се стига до бързо изчерпване на местата. А на този фон вече имаме и първа област, която въвежда онлайн обучение за всички ученици – Благоевград.

Още по темата

Здравните власти в столицата ще реагират на ръста на новите заразени с поредно увеличение на местата в болниците - от петък леглата стават общо над 2 000 - за леки и по-тежки случаи. "Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат натиска от пациентопотока", твърди  д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Тече подготовка за разкриване и на още педиатрични легла за малките пациенти, които търсят помощ от много краища на България. В педиатричната болница всички 11 места са заети.

 "Във вторник сме превели едно дете от провинцията, интубирано, то постъпи в Пирогов, след наша консултация", заяви д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

"Знаете, че в провинцията малко или много са по-зле оборудвани болниците, по-лошо е лечението на децата, така че може би в някакъв момент ще се наложи да поемаме деца и от там", категоричен е Иван Кючуков, областен управител на София област.

А в друга област с рекорден брой заразени - Бургас, 2 общини наложиха частичен локдаун -  временно затвориха социални центрове, пенсионерски клубове, детски градини и ясли. Спрени са и масовите събирания. „ Трябва да направим и затваряне на училищата, знам, че е краят на срока, но здравето е по-важно”, заяви д-р Георги Кенов, кмет на Сунгурларе.

Може да се стигне до временно затваряне на училища на локално ниво и преди междусрочната ваканция, заяви пред Нова тв образователният министър. "Ако МЗ реши, че трябва да ги затворят по-рано, ще го направят - това е тяхно право, за да опазят здравето", категоричен е образователният министър академик Николай Денков.

В късния следобед такова решение взе областният кризисен щаб в Благоевград - от понеделник всички ученици минават онлайн за седем дни и ще има вечерен час за децата.

За да има по-ясна картина за ситуацията в страната, математикът изготвящ анализа за броя заети интензивни легла - проф. Витанов, предлага промени в зоните, на които е разделена България.

Днес парламентът ще изслуша доц. Ангел Кунчев за изработването на механизъм за взаимодействие между различните министерства.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
м,да преди 3 месеца
Спрете ковид пътеките и тестовете и болниците ще се изпраднят! Болниците са пълни с хремави!
12
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 3 месеца
НЕМА ВИРУСЕЕЕЕЕ!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11 А не може ли случайно да е до това, че в момента друго така или иначе болниците почти не правят и е по-лесно да приемат и много леки случаи да лежат няколко дни, но да се усвоят парите от пътеката? Ей така за един преател питам....
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виждаш ли в франция и испания по половин милион нови случая на ден, интенэивните им отделения полу праэни. 90% ваксинирано население. в българия който е ваксниран го кара леко, който не е, тегли лотарията. болниците пак препълнени...
9
1
 
7
 
! Отговори
м,да преди 3 месеца
До като има ковид пътека, ще пълнят болниците! Спрете пътеката и тестовете и всичко ще е ОК!
8
1
 
9
 
! Отговори
аууу корумпета преди 3 месеца
В Англия премахват маските , у нас се напъват за локдаун!?!?!?
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лъжи, фалшиви новини! Хората, които влизат там се преструват на болни! Дори не са на системи! Нямат вентилатори, нямат кислородни апарати, просто да си полегнали и викат на умряло кога ги докоснеш с пръст
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нов модел: мерки при 99.9% пълни легла!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Децата направиха на пух и прах тия не къпани математици, защо изобщо им се дава трибуна за изява. Такива пари/далавери направиха *** ... Пълен цирк сте
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този на сниката да не взима проби от повърхността на марс?
3
1
 
13
 
! Отговори
Вие си ги избрахте преди 3 месеца
Гледайте как тия дипломирани посредственяци ще пре е бат цялата организация. Вместо да се стремят да следват възможно най-семите алгоритми за действие в тази обстановка те усложняват системата и ще докарат ситуацията до спирала. И като влезе в свредел вече и генерал Радев няма да може да я спаси. Стойте, гледайте и се учете. Това за младите, умни и красиви нови и бъдещи избиратели.
2
0
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 3 месеца
Може би щяха да могат. Но легла не лекуват.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болниците са с по 20 легла в отделения ,,какви легло .Можеше да се построи една болница за година с 700 800 легла обаче кражбите са преден план вижда се