Как децата боледуват от COVID-19, кога да се насочим към лекар?

Да няма самолечение, лечението да бъде след преглед от лекар
20 яну 2022 09:05, Елка Василева
39
Как децата боледуват от COVID-19, кога да се насочим към лекар?
Кадър: БНТ

"Алармираща за преглед от лекар или за насочване към болница трябва да бъде трайно повишена температура над 38,5 градуса. Когато тя не може да бъде смъкната със стандартни медикаменти, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако детето е много бледо или устните му със синкав цвят, това е индикация за бързото насочване към лекар, заяви пред БНТ Благомир Здравков. директор на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София.

Още по темата

По думите му напливът на болни деца с COVID-19 е сериозен, но няма случаи на дете, което не е прегледано, ако се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение.

"Лечението на деца трябва да бъде изписано от лекар и да няма самолечение, задължително е да бъде след преглед от лекар. В момента максималният капацитет на болницата за деца с Ковид е разкрит - 11 легла, като всички са заети, приемат се както новородени, така и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се налага, се разкриват", допълни Благомир Здравков.

По думите му е редно да се преглеждат пациентите, а не само дистанционно да бъдат изписвани схеми за лечение, което е неудачно особено за децата.

"Някои дефицитни медикаменти са осигурени, специално при болничното лечение на децата. Много бързо се разпространява Ковид при децата, но протича по-леко заболяването. В болница се лекуват деца със сериозна клинична картина, заболяването засяга в по-голямата част горните дихателни пътища", добави Благомир Здравков.

Той поясни, че когато детето е положително и в самото домакинство има болен с COVID-19, трябва да се премине към изолация. При извънучилищните занимания контактите са рискови, уточни Благомир Здравков.

Липсата на Национална детска болница е осезаема, комплексността на детското обслужване е най-големият проблем, каза още Благомир Здравков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Спрете ковид пътеките и тестовете и всичко ще е ОК!
33
0
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Никаква пандела, направо разстрел, ваксина или въже! Защо да ги храним тези *** цял живот с данъци и да ги чакаме да пукнат?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според доктори като Питър МакКъла, естествения имунитет включва клетъчен имунитет, който при нужда започва бързо да произвежда 27 вида антитела адаптирани към различните молекули на вируса, а не само 1 вид и то към стария Ухански вариант. Едно от престъплението на века е как здравните служби по света изведнъж си изхвърлиха учебниците и повярваха на лъжата на CDC, че вакс. имунитета е по-добър от естествения! Абсолютна манипулация.
31
1
 
3
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
Стига сте тровили децата бе! Децата имат по-високи количества глутатион, който увиба отровите, но като ги излагате постоянно на маски, тестове и ваксини, и те ще си отидат. Убиийййци!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лекар - задължително децата се водят на лекар. А добрите лекари правят и кръвни изследвания, защото тестовете не работят при повечето деца. Тотално всико се обърка в медицината и медпомощ! Насажданият страх и паника убиват деца и възрастни! Някой ден, няма да е много късно, всички участници в заговора срещу човечеството, ще бъдат линчувани! Това, което наблюдаваме през последните две години, е унищожаване на цялото рационално човешко знание. Думата "вярвам" стана любима на властта.
29
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 30 Разбирам че на всички ни е писнало да четем за КОВИД-19, за кислородни маски, респиратори и ваксини. Но да се беше постарал да четеш по-внимателно - не става въпрос да водиш детето си в болница, а на лекар да го прегледа! Точно същото разправяше и доцент Мангъров от самото начало на пандемията - щото повечето лични лекари ги е страх да преглеждат пациенти (нека си го кажем), затова ги консултират по телефона, а това не е редно.Детето трябва да бъде прегледано присъствено.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО СНОЩИ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ГЕНОЦИДА, НАЛАГАН СЪС ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ!!! КЪДЕ ПУБЛИКУВАХТЕ ТУК ТАЗИ НОВИНА? ИЛИ ВИ ПЛАЩАТ, ЗА ДА Я ПРЕМЪЛЧИТЕ? ХОРА - ПОСЕТЕТ ДИР.БГ. ИМА Я НА МНОГО МЕСТА!
27
1
 
3
 
! Отговори
До 27, преди 2 години
"Последиците от преболедуване от КОВИД ще го видим след години. Крайно неясно е какво ще се случи. Който каквото иска да прави с детето си." - От инжекциите - също. Както и постоянното антибиотично лечение за всичко - за опадали нокти и косопад, включително!
26
1
 
3
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Да бе! Щеси закарам детето в болница само за една температура, да вземе да прихване нещо от там! Вие луди ли сте?!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последиците от преболедуване от КОВИД ще го видим след години. Крайно неясно е какво ще се случи. Който каквото иска да прави с детето си.
24
1
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
С Омикрона работата изобщо не е същата - бустер след бустер, вдигаш антитела, ама Омикрона го хващаш. И това е логично, защото шипчещия протеин е много мутирал при Омикрона. Да не говорим, че човека ти говори за друг протеин, не за S1
23
5
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Само да ти кажа че работата е същатата ако ей сега ноември си изкарал делтата и януари лепнеш омикрон - самия вирус потиска имунната система да създаде имунитет веднага. След няколко месеца нещата се нормализират. Същото е с ваксините - след около месец след втората доза си ок и нямаш проблеми
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе да го и COVID- A.
21
9
 
4
 
! Отговори
Ми преди 2 години
До Ще откачА"Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак". Така сме и ние сега. Гледаме как другите държави с високи нива на ваксинация махат всички мерки а ние ще хълцаме тук и ще викаме аре и ние бре..
20
13
 
0
 
! Отговори
ПП правителство преди 2 години
Стига с тия деца, и да умрат голяма работа има по важни неща, виждате успехите са големи и стават още по големи
19
4
 
12
 
! Отговори
из ро ди преди 2 години
Заради пласирането на едни ГМО ваксини, не се спирате пред нищо. Плашите хората с дечицата, които си карат леко ковид хремата! А в Англия вече отменят маски и сертификати!?!?
18
5
 
22
 
! Отговори
Ще откачА преди 2 години
Стига вече! Всичко свърши. Англичаните вече ви се изплюха на глупостите. Даже ще закриват до началото на март пунктовете за тестване. Айде сага да си платите сметката!
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога да кажа от опит как 7 годишният ми син преболедува ковид- никак. Нямаше никакви симптоми и това беше един от по-опасните варианти на вируса.
16
0
 
6
 
! Отговори
МОИТЕ ДЕЦА... преди 2 години
УЧАТ САМО ОНЛАЙН..... ИЗОБЩО НЕ ХОДЯТ В УЧИЛИЩНИЯ. ИНКУБАТОР НА К-19..ХАХАХААА....
15
2
 
13
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Пландемици, към ешафода, ходом, марш! Ето, насочих ви!